Conferința Internațională de Psihotraumatologie 2017
#meToo - Și eu am fost victima hărțuirii și abuzului sexual. Cum combatem asta?

3 vitamine de care ai nevoie iarna și o rețetă de tort raw vegan

Că ne place sau nu (personal, mie nu îmi place :))), vine iarna. Unul din motivele pentru care nu-mi place iarna (pe lângă frig) e și lipsa legumelor și fructelor din meniul meu zilnic. Sau înlocuirea lor cu niște legume/fructe care arată la fel ca cele de vară, dar le lipsește gustul.

Iarna răcim mai des, iarna ne e frig, ne curge nasul, ne mai doare și capul câteodată. Sau poate doar mie mi se întâmplă, pentru că iarna eu nu trăiesc, ci doar exist. Anul ăsta mi-am propus să fiu mai atentă la alimentație. Poate mă ajută să fiu ceva mai sprintenă și mai optimistă. Să vedem.

Iată cele 3 vitamine pe care vreau să le consum în cantități mai mari iarna asta:

Vitamina C

Citeam un articol despre tot 3 vitamine pe care să le consumi vara și avem și acolo vitamina C pe locul I. Și iarna tot pe locul I e.
La iarnă mi-am propus să iau vitamina C în speranța că n-o să mai răcesc atât de des, pentru că e unul dintre cei mai puternici antioxidanți, pentru că promite să-mi dea energie.

Mandarine, portocale, dar și broccoli, conopidă, coacăze și căpșune, ardei gras, pătrunjel – câteva alimente bogate în vitamina C pe care o să încerc să le consum mai des iarna asta.

Vitamina E

Îmi aduc aminte că mama îmi spunea mereu să iau vitamina E când mă plângeam că mi se rup unghiile prea ușor și că am pielea prea uscată. Ei bine, iarna o am și mai uscată decât vara, evident.
Vitamina E susține elasticitatea pielii, a părului și a unghiilor și le hrănește. Așa poate n-o să mai am pete roșii pe față de la frig, mâini uscate și păr casant și poate o să mă bucur mai mult de plimbările prin zăpadă, ca să mai fac și niște vitamina D 🙂

Mi-am propus să consum mai multe alimente bogate în vitamina E: nuci, alune, migdale, caise uscate.

Omega 3

Ok, m-ați prins. Ăsta nu e o vitamină, dar se pare că pe timp de iarnă e foarte important aportul de Omega 3. Cu ce ne ajută? Eu mi-am notat așa: ajută și Omega 3 ăsta să nu ni se mai usuce pielea și să nu se mai umple de pete roșii și ne echilibrează emoțional. Eu iarna sunt mai dezechilibrată așa, pentru că trăiesc pentru soare. Și dacă soare nu e, nimic nu e.

Ce alimente o să includ mai mult în dieta mea? Păi, din nou, alimente bogate în Omega 3: nuci, alune, semințe, fasole, linte, năut, pește și fructe de mare.

Medicament de iarn-am ținut dieta

Cu această ocazie, am decis că-i musai să mă hrănesc zilnic cu un medicament pe care îmi propun să-l gătesc în bucătăria proprie. Să-i spunem ”Medicament de iarn-am ținut dieta”. Să vă dau și vouă rețeta. O să fiți sănătoși și bine dispuși, mai ales că… cine refuză o felie de tort pe zi? Mai ales că e recomandare medicală… Și mai ales că e sănătos. Cam ca toate torturile raw vegan. Plus că puteți spune orice despre raw vegani, dar nu și că n-au dulciuri bune :))

Deci, rețeta pentru tort raw vegan ”Medicament de iarn-am ținut dieta”

Vrei să primești postările mele pe email?

Blat pentru tort raw vegan:

100 g migdale crude și nesărate
50 g caju crud și nesărat (sau orice alte nuci, tot crude și nesărate)
semințe de la o păstaie de vanilie
miere după gust (sau pastă de curmale sau ce îndulcitor vreți voi)
3 linguri de unt de cocos (topit)

Puneți toate ingredientele în robot sau blender. Eu prefer robotul. Am unul cu lamă în S și e perfect și pentru prăjituri, dar și când fac unt de arahide sau de migdale sau alte cele pentru că are putere să le amestece până scoate untul din ele.

tort raw

Puneți blatul într-o formă și presați cu o greutate până devine destul de tare. Eu am folosit un pahar. Apoi la congelator cu el.Cu blatul, nu cu paharul.
Observați, deci, că avem vitamina E și omega 3 în blat, da?

tort raw

Să trecem la crema pentru tortul nostru raw vegan

400 g caju crud și nesărat
150 g de unt de cacao topit
un pahar de zmeură/căpșune/afine/toate combinate
miere sau îndulcitor după gust
tort raw

Le puneți și pe astea la un loc în blender sau robot (deși mie îmi place să adaug fructele la final, ca să nu iasă chiar ca o pastă) și apoi scoateți din congelator blatul și turnați crema peste. Puneți din nou puțin la frigider (untul de cacao se întărește rapid la frigider, nu-i nevoie de congelator) și gata. Aveți acum și vitamina C, pe lângă vitamina E și Omega 3.

La final o să iasă cam ca în poza asta (evident că n-am fost pe fază să-l pozez înainte să dispară, așa că am luat și eu o poză similară de pe shutterstock :D)

tort raw vegan

 Poftă bună!

Când îi gătești câinelui mâncare, dar o mănâncă o fetiță și-un băiat

Acum, titlul vă duce în eroare, pentru că pare că s-a întâmplat o dată. Însă nu s-a întâmplat o singură dată. Se întâmplă frecvent ca cei doi copii pe care-i avem să refuze mâncarea de oameni și să prefere mâncare de câini. Ceea ce s-a întâmplat și de data asta.

Am pus să gătesc lui Doni după cum urmează:

Gustarea hrănitoare de la școală sau ”Ce minunății a mai pus mami în pachețelul de școală al Emei”

Drept urmare a trebuit să-mi dau silința să gătesc și să găsesc alimente și combinații care să fie hrănitoare,  distractive, ușor de transportat și de mâncat și care să-i placă. Și ne-am descurcat onorabil, trebuie să recunosc. 

Rețetă de prânz în 4 minute pentru Supermom

În căutările mele pentru un fel doi sănătos și ușor și rapid de preparat, care să nu fie mereu grătar cu salată, mi-a făcut cu ochiul sandwich maker-ul din dulap și mi-a șoptit suav: să știi că eu știu să fac și alte chestii, nu doar să încălzesc pâine cu cașcaval și roșii. Hopaaaaa… Și-am început să experimentez. Și vă las  și vouă o rețetă de prânz rapid de făcut.

Cum să-ți faci un plan imperfect de mâncare

Ca să creez planul de masă, am ales să nu mă complic prea tare. Mi-am luat agenda și desenat un tabel cu două coloane: ce supe/ciorbe mâncăm toți și ce ne place tuturor la felul 2 și e ușor de făcut (ne plac și sarmalele, dar… nu :)).
Nu-s multe chestii, însă sunt chestii pe care le tot rotesc. Schema pentru prânz arată așa:

Galeta cu afine – încă o rețetă simplă, imposibil de ratat

Bună ziua și bun venit în colțișorul nostru de gătit. Astăzi v-am pregătit una din rețetele mele favorite. Ba chiar aș putea spune că v-am pregătit rețeta mea favorită din perioada asta, având în vedere că ”în perioada asta” încă mai am două pungi mari cu afine în congelator, afine cumpărate într-un impuls de grandiomanie toamna trecută, când mi s-a părut o idee bună să o rog pe o prietenă să-mi cumpere o găleată de afine

Rulouri cu scorțișoară din aluatul meu de cozonac

Improvizația mea s-a transformat într-o tavă de rulouri cu scorțișoară cu același aluat pufos al rețetei mele de cozonac delicios (și am făcut și-o rimă). Pentru că în rețetă nu am insistat suficient asupra simplității aluatului fabricat manual, acum n-am mai pus ingredientele la mașina de pâine, ci am scos telefonul (pentru filmat) și mixerul (pentru amestecat). Am filmat toată rețeta, i-am adăugat o muzică drăguță, niște text, am pus-o pe repede înainte și puteți s-o vedeți mai jos.

Rețeta câștigătoare a premiului de la Crock-Pot: Ștrudel la slowcooker

Bună dimineața tuturor celor care zilele astea aleg să stea în casă cât de mult posibil. Bună dimineața și părinților care stau acasă cu copiii săptămânile astea și care se bucură de timpul petrecut împreună. Bună dimineața dacă nu mai știți ce să gătiți sau dacă...

Cocktailuri pentru mame

Ei, după toată introducerea asta, o să vă las mai jos câteva idei de cocktailuri care-mi plac mie. Să le ordonăm în funcție de momentul zilei în care sunt potrivite. La mic dejun poate că ar trebui să vă forțați puțin să beți alcool, dar mama m-a învățat că dacă vrei, poți. Nu cred că se aplică mereu, totuși…

Ardei umpluți cu quinoa și legume – la multicooker

Rețeta mea de ardei umpluți cu quinoa și legume, la multicooker. Dacă încercați rețeta pe alt multicooker decât al meu, îmi puteți spune ce program ați ales?

Toxiinfecția alimentară și cum ne ferim copiii de ea

As we speak, vă scriu de pe un fotoliu foarte similar fotoliului meu din cabinet, însă din Sinaia. Suntem într-o vacanță în care n-am stat mai mult de 2 nopți în același loc. 4 adulți și 4 copii. Nu, nu am cărat multicookerul după noi, ci am

Shop Diana Vijulie

Cursuri dezvoltare personală și de parenting

cu prețuri începând de la 8 lei.

Conferința Internațională de Psihotraumatologie 2017
#meToo - Și eu am fost victima hărțuirii și abuzului sexual. Cum combatem asta?