Cum alegi medicul ginecolog în sarcină?
Unul din primii pași pe care îi faci atunci când afli sau suspectezi că ești însărcinată e să găsești un medic ginecolog, care să-ți urmărească sarcina și cu care să și naști. Ceea ce este destul de dificil, pentru că nu cauți doar un medic, ci un fel de ghid în noua ta viață, o persoană de încredere, plină de compasiune, căreia să-i poți adresa toate frământările tale și care să te asculte și să te trateze cu seriozitate.
1. De fapt… ai nevoie de un medic obstetrician
Da, e impropriu spus că atunci când ești însărcinată cauți un medic ginecolog, pentru că tu ai nevoie, de fapt, de un medic obstetrician, care să te și poată asista la naștere. Deci, de la asta trebuie să pornești. E posibil ca medicul tău ginecolog să nu fie și obstetrician, așa că nu vei putea naște cu el. Așa a fost situația și la mine. Medicul la care mă duceam în mod normal nu avea și specializare ca obstetrician, așa că a trebuit să caut alte variante.
2. Recomandări
După cum spuneam, e destul de greu să găsești un medic care să te facă să te simți în largul tău, atunci când nu știi de unde să pornești. Cere recomandări. Cere recomandări de la prietenele tale care au născut deja, poți cere recomandări de la medicul tău ginecolog sau de la medicul de familie. Doar că înainte de a cere recomandări, stabilește ce e important pentru tine. Pentru că și medicii sunt oameni, și eu au anumite abordări, care s-ar putea sau s-ar putea să nu ți se potrivească. Dacă tu cauți compasiune și o să primești statistici, n-o să te simți confortabil. Iar dacă tu vrei cifre și date și o să primești doar cuvinte calde, o să ai impresia că medicul e nepriceput.
Eu am știut, după o vizită ratată la un alt medic, că vreau pe cineva deschis, cald, care să-mi dea încredere în mine. O prietenă mi-a recomandat medicul de care aveam nevoie și ne-am înțeles tare bine pe parcursul ambelor sarcini.
3. Competențe
E important ca medicul pe care îl alegi să fie priceput. Acum avem la îndemână sfântul Google. Cu o scurtă căutare s-ar putea să afli lucruri bune sau rele despre medicul pe care îl ai pe listă.
Scurta mea căutare a durat câteva seri :)) Dar m-am lămurit.
4. Compatibilitate
După ce ai primit recomandări și ai văzut, poate, mai mulți medici obstetricieni, vezi cu care ești compatibilă. În funcție de prioritățile și dorințele tale, unii medici se vor potrivi pentru ce cauți tu, iar alții nu. Ascultă de tine. Până la urmă, cu medicul obstetrician stabilești o relație destul de intimă și de lungă durată.
5. Costuri
Perioada sarcinii e oricum o perioadă destul de costisitoare… Calculează-ți bine bugetul și gândește-te cât ai putea plăti pentru consultații. Consultațiile le poți face la stat sau la privat, dar și la privat diferă mult costurile de la clinică la clinică și de la medic la medic. Interesează-te unde lucrează medicul cu care vrei să naști (unii medici lucrează atât la un spital de stat, cât și la o clinică particulară) și vezi ce ți-ai putea permite. Unele mame aleg, de exemplu, să facă toate controalele la clinica particulară unde lucrează medicul lor, dar apoi să nască la stat, pentru că o naștere la spitalele private este mai costisitoare.
6. Localizarea cabinetului
Și asta e destul de important. Da, la începutul sarcinii ești încă fâșneață, dar spre final nu vei mai fi așa. În ultima lună de sarcină am fost săptămânal la medic. Dacă ar fi trebuit să merg din Drumul Taberei în Berceni cu mijloacele de transport în comun, mi-ar fi fost tare greu… Ar fi minunat dacă ai găsi un medic compatibil, competent la o clinică sau la un spital cât de cât aproape de casa ta.
7. Sexul medicului
Pentru că relația dintre pacientă și medicul obstetrician va fi destul de apropiată, e foarte important să te simți în largul tău la controalele de pe parcursul sarcinii. Unele femei nu se simt confortabil dacă medicul este bărbat, pe când altele par să aibă mai multă încredere. Competențele medicului nu țin, în niciun caz, de sexul său, dar dacă tu ai o predilecție pentru un anumit sex, nu ignora asta…
Vrei să primești postările mele pe email?
O, da! E o alta viata:)