Cum să ai haine netede fără să calci
Cum și unde montăm centrala termică?
Săptămâna trecută am reușit să fac ce tot plănuiam de o vreme încoace: ordine și disciplină în camera copiilor. Fac periodic, desigur, doar că mereu se adună tot felul de nimicuri, care se împrăștie peste tot. Nu mai insist pe tema asta, ca să nu credeți că avem o casă-muzeu, dar ce vreau să repet e că pentru noi, cât de cât ordine în casă înseamnă și ordine în minte. Iar asta a lăsat loc de activități pentru copii. Ai mei au aproape 3 ani și aproape 5 ani.

Am prins o ocazie bună să fac trierea jucăriilor, pentru că o prietenă care lucrează cu copiii mă întrebase dacă am ceva jucării de donat, din sfera dezvoltării personale. Aveam destul de multe cu care copiii mei nu se mai jucau, așa că le-am făcut colet și le-am trimis sâmbăta trecută către ea.

Cu ocazia asta am constatat că ne lipsesc ceva materiale care să susțină interesul recent al copiilor mei. Mă rog, despre Ema vorbesc aici. Ea acum se concentrează pe activități matematice (e foarte mândră că are caietul ei de matematică și că știe să socotească până la 10) și pe citit. Recunoaște literele mari de tipar și reușește să le lege în cuvinte. Din păcate, când a început interesul ei pentru litere nu m-a dus capul să i le prezint întâi pe cele mici de tipar, ca să poată citi cu adevărat, așa că trebuie acum să facem asocierile.

M-am apucat să produc materialele de care aveam nevoie, să adaptez ce avem deja și să cumpăr și lucruri noi. I-am pus în cameră un afiș mare cu toate literele mari și mici. Frumos colorat, cu flori și fluturi, ca să-i bucure ochii. Alături am plusat cu cifrele de la 1 la 100, pentru că era amărâtă că o colegă de la grădiniță i-a spus că poate să numere până la 100, iar ea nu putea. Mi-am dat seama că donasem toate numărătoarele pe care le aveam, așa că îi trebuia una ca să nu se mai enerveze când vrea să adune 7 cu 8 și nu reușește.

Am căutat să adaug colecției de jocuri și niște jocuri logice, potrivite vârstei. Dacă tot nu face niciunul dintre ei puzzle-uri sau alte activități similare, m-am gândit să caut alte tipuri de jocuri care să le pună mintea la contribuție. Am căutat inclusiv jocuri pe care să le poată juca împreună, având în vedere că Fip e mai mic și că nu are la fel de multă răbdare ca ea. Vreau să încurajez jocul între ei cu reguli prestabilite. Și vreau să mai scap și eu de la a juca de o mie de ori același joc, câteodată :))
Vedeți că sunt, (ca de obicei :)), reduceri pe elefant, la jucării. Cred că ar trebui să mă fac personal shopper de jucării de copii, în funcție de nevoile lor. Măcar să nu mai cumpăr jucării din banii noștri.

Vrei să primești postările mele pe email?

Dar să revenim la cameră.

Am căutat să las mai multe spații libere în cameră, spații în care să putem construi și crea. Le-am pregătit, într-o zi cât ei erau la grădiniță, o surpriză. Un oraș creat în unul din spațiile astea libere. Oraș care să invite la joc, la socializare, la joc de rol, la dezvoltarea imaginației, la cooperare, la multe. Am folosit, după cum puteți vedea și în poză, șinele de tren din lemn, piese din seturile playmobil, lego city (care stătea degeaba până acum), lemne, pietre, scoici, obiecte mici de decorat, nisip kinetic, animăluțe fel și fel, jocuri de logică, etc. Alături le-am lăsat, la întâmplare, cărți despre lucruri cheie din orășelul lor și tot felul de indicii pentru Ema.

Vă las aici un filmuleț cu camera, ca să înțelegeți despre ce vorbesc.

5 lucruri pe care nu vrei să le auzi despre cărțile pentru copii

7 mituri despre Laponia
Episodul 13: Diminetile cu doi copii

Mi s-a părut întotdeauna o activitate înălțătoare, cumva. Doar că, studiind eu ale mele legate de psihologie, dezvoltarea copiilor, dezvoltare personală și alte cele, mi-am dat seama ce mare responsabilitate e treaba asta cu cititul cărților de copii. Știu, poate că o să vă dați ochii peste cap și o să vreți să închideți articolul. ”Hai mă, și asta e complicat?! Nici pe-asta n-am făcut-o cum trebuie?”

7 mituri despre Laponia
Episodul 13: Diminetile cu doi copii
Citește tot

Teatru magnetic pentru copii și un concurs

Citește tot

Cum arata corpul nostru – Carti utile

Citește tot

Oare cum cresc florile? (P)

Citește tot

Trusa de explorator DIY

Citește tot

Muzica dezvoltă creierul copiilor

Citește tot

Filip și cărțile (P)

Citește tot

Activități la 1 an

Citește tot

Calendarul Emei

Citește tot

Alte idei de cadouri de Crăciun pentru copii

2016 e un an bun, simt eu asta
Brad viu sau brad de plastic?

Deja a început numărătoarea inversă până la Crăciun (deși prin magazine începuse de prin octombrie, dacă stau eu bine să îmi amintesc) și-s convinsă ce deja ați rezolvat-o cu cadouri pentru copiii voștri și ai prietenilor. Dacă totuși mai aveți nevoie de idei, vă pun mai jos o listă cu chestii interesante pe care le avem noi. Sau, mă rog, care mi se par mie interesante.

2016 e un an bun, simt eu asta
Brad viu sau brad de plastic?
Citește tot
Cum să ai haine netede fără să calci
Cum și unde montăm centrala termică?