Cum să ai haine netede fără să calci
Cum și unde montăm centrala termică?
Săptămâna trecută am reușit să fac ce tot plănuiam de o vreme încoace: ordine și disciplină în camera copiilor. Fac periodic, desigur, doar că mereu se adună tot felul de nimicuri, care se împrăștie peste tot. Nu mai insist pe tema asta, ca să nu credeți că avem o casă-muzeu, dar ce vreau să repet e că pentru noi, cât de cât ordine în casă înseamnă și ordine în minte. Iar asta a lăsat loc de activități pentru copii. Ai mei au aproape 3 ani și aproape 5 ani.
Am prins o ocazie bună să fac trierea jucăriilor, pentru că o prietenă care lucrează cu copiii mă întrebase dacă am ceva jucării de donat, din sfera dezvoltării personale. Aveam destul de multe cu care copiii mei nu se mai jucau, așa că le-am făcut colet și le-am trimis sâmbăta trecută către ea.

Cu ocazia asta am constatat că ne lipsesc ceva materiale care să susțină interesul recent al copiilor mei. Mă rog, despre Ema vorbesc aici. Ea acum se concentrează pe activități matematice (e foarte mândră că are caietul ei de matematică și că știe să socotească până la 10) și pe citit. Recunoaște literele mari de tipar și reușește să le lege în cuvinte. Din păcate, când a început interesul ei pentru litere nu m-a dus capul să i le prezint întâi pe cele mici de tipar, ca să poată citi cu adevărat, așa că trebuie acum să facem asocierile.

M-am apucat să produc materialele de care aveam nevoie, să adaptez ce avem deja și să cumpăr și lucruri noi. I-am pus în cameră un afiș mare cu toate literele mari și mici. Frumos colorat, cu flori și fluturi, ca să-i bucure ochii. Alături am plusat cu cifrele de la 1 la 100, pentru că era amărâtă că o colegă de la grădiniță i-a spus că poate să numere până la 100, iar ea nu putea. Mi-am dat seama că donasem toate numărătoarele pe care le aveam, așa că îi trebuia una ca să nu se mai enerveze când vrea să adune 7 cu 8 și nu reușește.

Am căutat să adaug colecției de jocuri și niște jocuri logice, potrivite vârstei. Dacă tot nu face niciunul dintre ei puzzle-uri sau alte activități similare, m-am gândit să caut alte tipuri de jocuri care să le pună mintea la contribuție. Am căutat inclusiv jocuri pe care să le poată juca împreună, având în vedere că Fip e mai mic și că nu are la fel de multă răbdare ca ea. Vreau să încurajez jocul între ei cu reguli prestabilite. Și vreau să mai scap și eu de la a juca de o mie de ori același joc, câteodată :))
Vedeți că sunt, (ca de obicei :)), reduceri pe elefant, la jucării. Cred că ar trebui să mă fac personal shopper de jucării de copii, în funcție de nevoile lor. Măcar să nu mai cumpăr jucării din banii noștri.

Vrei să primești postările mele pe email?

Dar să revenim la cameră.

Am căutat să las mai multe spații libere în cameră, spații în care să putem construi și crea. Le-am pregătit, într-o zi cât ei erau la grădiniță, o surpriză. Un oraș creat în unul din spațiile astea libere. Oraș care să invite la joc, la socializare, la joc de rol, la dezvoltarea imaginației, la cooperare, la multe. Am folosit, după cum puteți vedea și în poză, șinele de tren din lemn, piese din seturile playmobil, lego city (care stătea degeaba până acum), lemne, pietre, scoici, obiecte mici de decorat, nisip kinetic, animăluțe fel și fel, jocuri de logică, etc. Alături le-am lăsat, la întâmplare, cărți despre lucruri cheie din orășelul lor și tot felul de indicii pentru Ema.

Vă las aici un filmuleț cu camera, ca să înțelegeți despre ce vorbesc.

3 jocuri de familie care ne plac

Și-așa am redescoperit jocurile. Boardgames, cum le zice în engleză. Jocuri de masă, cum le zic copiii noștri. Doar că sunt deja la o vârstă la care cu siguranță putem face împreună activități care să ne facă plăcere și nouă cu totul (adică nu doar că petrecem timp cu ei, ci să ne placă și ceea ce facem, efectiv). Și dacă tot am trecut de vârsta cu ”și-acum tu ziceai asta și făceai ailaltă și eu ziceam așa și tu răspundeai așa” și tot așa zeci de minute în șir, până ne lua de cap, am profitat și am căutat jocuri care să fie potrivite și pentru copii, dar și pentru adulți. 

7 idei de activități cu prosoape pentru copii

Când jucăriile au devenit desuete și e abia a doua săptămână de #StămAcasă din cine știe câte, vin și eu cu niște idei de activități pentru copii prin care să transformăm banalele prosoape de baie în ceva distractiv. Distractiv mai degrabă pentru copii, pentru că la final, tot nouă – adulților – ne rămâne sarcina de a le băga la spălat 🙂

Robotica la 5 și 7 ani

Nu vă imaginați copii înșirați în fața unor ecrane, pe care apar scris 10 CIRCLE (90, 120)  20 RUN, ci copii care desfac mouse-uri în bucăți și le lipesc apoi pe planșe, copii care fac joculețe despre cum să dea directive colegilor, copii care trasează pe hârtie linii negre sau colorate, ce reprezintă coduri pentru roboțeii de lucru. 

Păpuși Barbie fără sâni perfecți și picioare interminabile – în sfârșit!

Zilele trecute am dat, însă, peste un titlu de articol, care spune că Mattel (producătorul Barbie) a scos pe piață o serie de păpuși ”gender-neutral”. O colecție de păpuși ”incluzive”, cu diferite nuanțe de ten, cu diferite culori de păr, dar cu accentul pe ideea că

4 jocuri pentru copii pe care le poți juca în mașină

Cum o să-i distrăm pe copii pe drum? Sau cum o să se distreze ei (deja simt că nu mă mai privește la fel de mult distracția lor 🙂 )? Sau ce jocuri luăm la noi, care să nu umple mașina cu totul și pe care să nu ne temem că le descompletăm?

Cum să folosești lego ca să nu mai cumperi alte jucării

Nu știu ai voștri cum sunt, dar copiii mei și-ar dori foarte multe jucării. Problema cu jucăriile astea, pe care și le-ar dori copiii mei… sunt două: 

Că se

Le cumpărăm sau nu le cumpărăm copiilor păpuși Barbie?

Povestea păpușii Barbie începe puțin înaintea anului 1959, când o fetiță se juca în sufragerie cu păpușile ei cu fețe de copil și le atribuia roluri de adult. Mama ei a venit, astfel, cu ideea unei păpuși adult și-așa a apărut Barbie în 1959.

Beneficiile puzzle-urilor pentru dezvoltarea copiilor și un tutorial de la Ema pentru voi

Recent cei doi Vijulieni mici au redescoperit lucrul cu puzzle-ul și au descoperit și lucrul în echipă la el. Ema a vrut să vă învețe și pe voi cum să faceți un puzzle așa că, după multe discuții despre conținut, formă și locul de livrare al cursului ei, am filmat și editat un tutorial.

Păpușile și jocurile de rol

Cât a trecut de când erați voi mici și vă jucați cu păpuși? Sau mașini? Sau ce-or fi fost? La mine a trecut atât de mult timp, încât ieri au scos copiii dintr-un cufăr bebelușul meu preferat de când eram mică (îl chema Bebiță) și au început mâinile să i se dezintegreze. În apărarea vârstei mele,

Jocul cu plastilina și idei de activități

Plastilină. Aveți în casă, așa-i? Odată ce copilul n-a mai băgat cu poftă bucăți albastre și roșii de material modelabil, pe care tu nu l-ai mânca nici plătită, a început jocul.

Cum să ai haine netede fără să calci
Cum și unde montăm centrala termică?