Cum să ai haine netede fără să calci
Cum și unde montăm centrala termică?
Săptămâna trecută am reușit să fac ce tot plănuiam de o vreme încoace: ordine și disciplină în camera copiilor. Fac periodic, desigur, doar că mereu se adună tot felul de nimicuri, care se împrăștie peste tot. Nu mai insist pe tema asta, ca să nu credeți că avem o casă-muzeu, dar ce vreau să repet e că pentru noi, cât de cât ordine în casă înseamnă și ordine în minte. Iar asta a lăsat loc de activități pentru copii. Ai mei au aproape 3 ani și aproape 5 ani.

Am prins o ocazie bună să fac trierea jucăriilor, pentru că o prietenă care lucrează cu copiii mă întrebase dacă am ceva jucării de donat, din sfera dezvoltării personale. Aveam destul de multe cu care copiii mei nu se mai jucau, așa că le-am făcut colet și le-am trimis sâmbăta trecută către ea.

Cu ocazia asta am constatat că ne lipsesc ceva materiale care să susțină interesul recent al copiilor mei. Mă rog, despre Ema vorbesc aici. Ea acum se concentrează pe activități matematice (e foarte mândră că are caietul ei de matematică și că știe să socotească până la 10) și pe citit. Recunoaște literele mari de tipar și reușește să le lege în cuvinte. Din păcate, când a început interesul ei pentru litere nu m-a dus capul să i le prezint întâi pe cele mici de tipar, ca să poată citi cu adevărat, așa că trebuie acum să facem asocierile.

M-am apucat să produc materialele de care aveam nevoie, să adaptez ce avem deja și să cumpăr și lucruri noi. I-am pus în cameră un afiș mare cu toate literele mari și mici. Frumos colorat, cu flori și fluturi, ca să-i bucure ochii. Alături am plusat cu cifrele de la 1 la 100, pentru că era amărâtă că o colegă de la grădiniță i-a spus că poate să numere până la 100, iar ea nu putea. Mi-am dat seama că donasem toate numărătoarele pe care le aveam, așa că îi trebuia una ca să nu se mai enerveze când vrea să adune 7 cu 8 și nu reușește.

Am căutat să adaug colecției de jocuri și niște jocuri logice, potrivite vârstei. Dacă tot nu face niciunul dintre ei puzzle-uri sau alte activități similare, m-am gândit să caut alte tipuri de jocuri care să le pună mintea la contribuție. Am căutat inclusiv jocuri pe care să le poată juca împreună, având în vedere că Fip e mai mic și că nu are la fel de multă răbdare ca ea. Vreau să încurajez jocul între ei cu reguli prestabilite. Și vreau să mai scap și eu de la a juca de o mie de ori același joc, câteodată :))
Vedeți că sunt, (ca de obicei :)), reduceri pe elefant, la jucării. Cred că ar trebui să mă fac personal shopper de jucării de copii, în funcție de nevoile lor. Măcar să nu mai cumpăr jucării din banii noștri.

Vrei să primești postările mele pe email?

Dar să revenim la cameră.

Am căutat să las mai multe spații libere în cameră, spații în care să putem construi și crea. Le-am pregătit, într-o zi cât ei erau la grădiniță, o surpriză. Un oraș creat în unul din spațiile astea libere. Oraș care să invite la joc, la socializare, la joc de rol, la dezvoltarea imaginației, la cooperare, la multe. Am folosit, după cum puteți vedea și în poză, șinele de tren din lemn, piese din seturile playmobil, lego city (care stătea degeaba până acum), lemne, pietre, scoici, obiecte mici de decorat, nisip kinetic, animăluțe fel și fel, jocuri de logică, etc. Alături le-am lăsat, la întâmplare, cărți despre lucruri cheie din orășelul lor și tot felul de indicii pentru Ema.

Vă las aici un filmuleț cu camera, ca să înțelegeți despre ce vorbesc.

Pictura cu final deschis – Ce este? Care sunt beneficiile?

Jucăriile în dezvoltarea copiilor (și un concurs drăguț)
Despre purificatorul de aer și ce face el

Însă, cel mai mult se dezvoltă copiii în timpul în care sunt liberi să creeze ce și cum își doresc ei. Și despre asta vreau să vă scriu astăzi. Voi lua pictura drept exemplu, dar puteți extinde aceleași principii în orice zonă de creație a copilului. Așadar, discutăm astăzi despre pictura cu final deschis.

Jucăriile în dezvoltarea copiilor (și un concurs drăguț)
Despre purificatorul de aer și ce face el

8 tehnici de pictat pentru copii – Tema ”toamna”

Copiii și tehnologia - Ce am învățat la conferință
Cum am ales noi complexul rezidențial în care locuim

Astăzi propun să ne concentrăm pe tehnici de pictură pentru copii, pornind de la tema toamnei. Partea bună e că nu aveți nevoie decât de obiecte pe care oricum le aveți prin casă sau le găsiți prin natură, plus acuarele și hârtie

Copiii și tehnologia - Ce am învățat la conferință
Cum am ales noi complexul rezidențial în care locuim

3 activități pe care și le pregătesc copiii

Scandalul - O părere
#VinereaAntreprenorilor - Lulu's Cake

Iată o listă de activități pe care le-a organizat Ema împreună cu prietenele ei sau singură, extrem de educative, dacă mă întrebați pe mine, fără niciun fel de aport din partea mea.

Scandalul - O părere
#VinereaAntreprenorilor - Lulu's Cake

Cărți cu dinozauri pentru copii

Poți să-ți crești copiii fără pedepse?
Eu, copilul etern

Știu că mulți, foarte mulți copii sunt fascinați de animalele astea gigantice și de misterul din jurul lor, așa că o să împărtășesc și cu voi lista de cărți cu dinozauri de la noi de acasă.

Poți să-ți crești copiii fără pedepse?
Eu, copilul etern

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)

Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

Așa că, scriam și ieri, am decis să le oferim celorlalți oportunitatea de a le oferi cadouri, iar noi, părinții (și cine o mai vrea să ni se alăture), să le oferim alte cadouri, care nu sunt jucării. Să continuăm, deci, lista de ieri.

Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)
Rețetă delicioasă de turtă dulce (fără zahăr)

Iată, deci, lista noastră de cadouri pentru copii, cadouri care nu sunt jucării în cea mai mare parte a lor. Lista e foarte lungă, așa că o s-o împart în două articole. Unul astăzi și unul mâine. Să începem!

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)
Rețetă delicioasă de turtă dulce (fără zahăr)

5 lucruri pe care nu vrei să le auzi despre cărțile pentru copii

7 mituri despre Laponia
Episodul 13: Diminetile cu doi copii

Mi s-a părut întotdeauna o activitate înălțătoare, cumva. Doar că, studiind eu ale mele legate de psihologie, dezvoltarea copiilor, dezvoltare personală și alte cele, mi-am dat seama ce mare responsabilitate e treaba asta cu cititul cărților de copii. Știu, poate că o să vă dați ochii peste cap și o să vreți să închideți articolul. ”Hai mă, și asta e complicat?! Nici pe-asta n-am făcut-o cum trebuie?”

7 mituri despre Laponia
Episodul 13: Diminetile cu doi copii

Teatru magnetic pentru copii și un concurs

De bine ce ziceam că n-am luat jucării după noi în vacanța asta, până la urmă, copiii mei tot au primit ceva. Și pentru că nu v-am mai scris demult despre jucării interesante, e o ocazie bună să o fac acum. Ema trece acum printr-o perioadă în care una-două,...

Cum arata corpul nostru – Carti utile

- Uite, Ema, ți-am gasit brățara asta cu un fluturaș. - Nu e fluturaș, mami. Sunt niște plămâni colorați. Pentru că da, fluturașul seamănă cu doi plămâni. Piatra aia de pe jos seamănă cu un stomac. Furtunul cu care udăm iarba e ca un intestin subțire. De multe ori am...

Oare cum cresc florile? (P)

De când așteptam primăvara... De foarte mult timp. De fapt, de când s-a terminat cu varo-toamna pe care am avut-o.  Mie nu-mi place frigul, nu-mi place iarna. Sunt mai grinch. Când simt vântul ăla rece care mă atacă pe sub glugă și între cizme și marginea jachetei, mă...
Cum să ai haine netede fără să calci
Cum și unde montăm centrala termică?