Cu ocazia asta am constatat că ne lipsesc ceva materiale care să susțină interesul recent al copiilor mei. Mă rog, despre Ema vorbesc aici. Ea acum se concentrează pe activități matematice (e foarte mândră că are caietul ei de matematică și că știe să socotească până la 10) și pe citit. Recunoaște literele mari de tipar și reușește să le lege în cuvinte. Din păcate, când a început interesul ei pentru litere nu m-a dus capul să i le prezint întâi pe cele mici de tipar, ca să poată citi cu adevărat, așa că trebuie acum să facem asocierile.
M-am apucat să produc materialele de care aveam nevoie, să adaptez ce avem deja și să cumpăr și lucruri noi. I-am pus în cameră un afiș mare cu toate literele mari și mici. Frumos colorat, cu flori și fluturi, ca să-i bucure ochii. Alături am plusat cu cifrele de la 1 la 100, pentru că era amărâtă că o colegă de la grădiniță i-a spus că poate să numere până la 100, iar ea nu putea. Mi-am dat seama că donasem toate numărătoarele pe care le aveam, așa că îi trebuia una ca să nu se mai enerveze când vrea să adune 7 cu 8 și nu reușește.
Am căutat să adaug colecției de jocuri și niște jocuri logice, potrivite vârstei. Dacă tot nu face niciunul dintre ei puzzle-uri sau alte activități similare, m-am gândit să caut alte tipuri de jocuri care să le pună mintea la contribuție. Am căutat inclusiv jocuri pe care să le poată juca împreună, având în vedere că Fip e mai mic și că nu are la fel de multă răbdare ca ea. Vreau să încurajez jocul între ei cu reguli prestabilite. Și vreau să mai scap și eu de la a juca de o mie de ori același joc, câteodată :))
Vedeți că sunt, (ca de obicei :)), reduceri pe elefant, la jucării. Cred că ar trebui să mă fac personal shopper de jucării de copii, în funcție de nevoile lor. Măcar să nu mai cumpăr jucării din banii noștri.
Vrei să primești postările mele pe email?
Am căutat să las mai multe spații libere în cameră, spații în care să putem construi și crea. Le-am pregătit, într-o zi cât ei erau la grădiniță, o surpriză. Un oraș creat în unul din spațiile astea libere. Oraș care să invite la joc, la socializare, la joc de rol, la dezvoltarea imaginației, la cooperare, la multe. Am folosit, după cum puteți vedea și în poză, șinele de tren din lemn, piese din seturile playmobil, lego city (care stătea degeaba până acum), lemne, pietre, scoici, obiecte mici de decorat, nisip kinetic, animăluțe fel și fel, jocuri de logică, etc. Alături le-am lăsat, la întâmplare, cărți despre lucruri cheie din orășelul lor și tot felul de indicii pentru Ema.
Vă las aici un filmuleț cu camera, ca să înțelegeți despre ce vorbesc.