Idei de activități pentru copii - VIDEO
Recenziile Vijulienilor - Cinci minute de răgaz [VIDEO]
centrală termică

sursă foto: https://www.berluni.ro/centrala-termica-ariston-cares-premium-24-kw.html

Din seria articolelor despre casă, aparatură electrocasnică, decorațiuni, etc, astăzi m-am gândit să discutăm puțin despre centralele termice. Nu o să intru foarte mult în detalii legate de specificațiile lor tehnice, pentru că nu mă pricep prea bine, iar priceputul familiei (adică V) este plecat și n-are cum să-mi facă un rezumat.

Deci n-o să discutăm propriu zis despre alegerea unei centrale, care se face în funcție de putere, de tipul centralei, de tipul de combustibil folosit, de garanție și de alte câteva criterii, ci o să discutăm despre ce facem după ce am cumpărat-o. În primul rând, ce trebuie să facem, din punct de vedere legal, ca să montăm o centrală termică și apoi să ne gândim unde o montăm. Cu siguranță, firmele autorizate pentru montarea centralei cunosc toate reglementările, dar e util să ne facem și noi o idee în prealabil. Noi am experimentat cu centralele termice Ariston (pe care o avem de când ne-am mutat aici) și cu centralele termice Motan până acum.

Pentru că centralele termice preferate pentru apartament sunt cele pe gaz, vom discuta despre acestea. Și vom începe cu:

Pașii necesari pentru montarea centralei termice

  1. Dacă locuiți la bloc și ați fost conectați până acum la sistemul central de termoficare, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să faceți o cerere de debranșare. Discutați la asociația de proprietari, unde va trebui să depuneți o cerere. Aveți în vedere că legea spune că debranșarea se poate face pe perioada în care nu este furnizat agent termic.
  2. Dacă locuiți într-un bloc contorizat, acordul Asociației de proprietari este suficient pentru debranșare. În cazul blocurilor necontorizate, e nevoie de referatul tehnic de specialitate, pe care o puteți cere de la furnizorul de energie termică (furnizor care este obligat să-l întocmească)
  3. În același sens, nici Asociația de proprietari nu are dreptul de a refuza debranșarea. Deci, așteptați și decizia Asociației, apoi treceți la debranșare.
  4. Debranșarea se poate face contractând orice firmă specializată, la fel ca și racordarea la rețeaua de gaze.
  5. Următorul pas este să depuneți o cerere pentru extinderea rețelei de gaze către centrala termică. Mergeți la furnizorul de gaze și veți primi acolo informațiile necesare întocmirii cererii.
  6. Odată cu achiziționarea centralei termice, veți primi o listă de firme agreate pentru montarea ei (lista ar trebui să fie specificată în certificatul de garanție). Alegeți din listă una din firme (cu autorizație ISCIR), cu care veți încheia actele necesare montării centralei termice.
  7. Nu mai rămâne decât ca funcționarea centralei termice să fie autorizată de către o firmă autorizată ISCIR.
  8. Cu această firmă (sau cu alta) va trebui să mai încheiați un contract de verificare tehnică periodică (adică la 2 ani)

Unde se amplasează centrala termică?

  1. Dacă stați la curte, centrala poate fi amplasată fie în interiorul clădirii de locuit, fie într-o construcție separată, în exteriorul clădirii.
  2. Dacă stați la bloc, trebuie să știți că într-un apartament se poate monta o singură centrală termică.
  3. În mod normal, centrala termică se montează în bucătărie sau în încăperi special construite pentru ea, ventilate și spațioase. Ca să fiu sinceră, am văzut o singură dată o astfel de încăpere, pe vremea când ne căutam apartament. Era o cameră cu geam mare, cu o suprafață mai mult decât generoasă, mult mai mare decât baia apartamentului respectiv.
  4. Centrala termică nu se montează în cămări de alimente și camere de dormit.
  5. Încaperile in care se monteaza centralele termice trebuie sa fie ventilate conform cerințelor Normativelor I 6, I 7, I 31 si I 5.
  6. Aveți în vedere că pentru asigurarea aerului necesar arderii, ventilarea centralelor termice este obligatorie, indiferent de locul de amplasare. Se recomandă ventilarea naturală în spațiile în care sunt amplasate centralele termice. Dacă nu se poate așa, sunt acceptate și sistemele mecanice de ventilare.
  7. Centralele termice care funcționează cu combustibil gazos trebuie prevăzute cu ferestre spre exterior cu suprafețe vitrate conform Normativului I 6.

Nu uitați de obligativitatea verificării tehnice periodice, despre care scriam și mai sus. Ea se face la cel mult 2 ani de la ultima verificare.

Idei de activități pentru copii - VIDEO
Recenziile Vijulienilor - Cinci minute de răgaz [VIDEO]