Din patul părinților în camera copilului - Mutarea copilului în camera lui
Gestionarea conflictelor între frați - Acum și video

Acum câteva săptămâni am fost invitată cu copiii la un curs de engleză pentru copii, la o lecție deschisă de engleză la EKA (divizia de limba engleză a International House, centru de limbi străine cu sediul central în Londra și peste 158 de scoli în 50 de țări). M-am dus acolo neștiind la ce să mă aștept și ușor temătoare, gândindu-mă cum o să fie cu un copil deja obosit după o zi întreagă de grădiniță, fără somn la prânz.

Pe Fip nu l-am luat, fiind cu mâna proaspăt ruptă, ci am profitat de ocazie să petrec o după amiază ca între fete, doar cu Ema. Nu se întâmplă prea des să avem ocazia asta, așa că ne-am bucurat amândouă de timpul petrecut împreună. Chiar dacă asta a însemnat să-l petrecem fix la un curs de engleză (pentru copii, măcar atât).

Temerile mele au fost inutile, pentru că la lecția deschisă nu a fost deloc stresantă, obositoare sau mai știu eu cum m-aș fi așteptat să fie, deși Ema era trează de 12 ore deja, după o zi plină. Și asta pentru că oamenii de acolo chiar știu cum să-și facă treaba (și știți că-s pretențioasă în privința asta). Să vă zic.

O să vă povestesc despre cum e la grupele mici de vârstă, unde am rămas extrem de plăcut impresionată de mentalitate și abordare. La cele mari nu m-am interesat prea mult, plus că e cu testări și examene, iar pentru noi asta momentan nu-i direcția în care mergem (dar știu că suntem puțini care merg în direcția asta, așa că pentru voi s-ar putea să nu fie o problemă).

De la bun început mi-a atras atenția modul în care echipa lor a abordat copiii proaspăt veniți într-un loc necunoscut. Unii copii mai vorbăreți, alții mai timizi, știți cum sunt copiii… N-a strâmbat nimeni din nas, n-a încercat nimeni să scoată cu insistențe obositoare copilul din carapacea lui, atmosfera fiind deschisă, jucăușă și glumeață.

În al doilea rând, la cursurile deschise au fost invitați și părinții să participe și pentru a vedea cum decurg lucrurile, dar, mai ales, pentru a nu stresa copiii, știut fiind că un copil învață cel mai bine atunci când se simte în siguranță. Deci nu, nimeni n-a avut pretenția ca acești copii care erau acolo să se ducă la ”lecție” fără părinți, niciun copil nu a fost văzut ca fiind ”răsfățat”, nu am primit sfaturi să dezlipim copiii de noi că ni se urcă în cap, ci totul a decurs cu mult respect față de copii și părinții lor. Părinți care au fost invitați să participe și ei activ la activități, tocmai pentru a transmite copilului sentimentul de siguranță și a-l ajuta să se integreze în jocuri.

Cursuri dezvoltare personală și de parenting

cu prețuri începând de la 8 lei.

 

 

Desigur, nu trebuie să vă spun (sau da?) că învățarea s-a făcut prin joc la toate grupurile de vârstă, prin discuții sau bricolaj, cu copiii folosindu-și mâinile, corpurile, explorând, simțind, auzind și văzând. La cea mai mică grupă de vârstă un copilaș care avea în jur de un an, s-a băgat cu totul în ligheanul cu boabe de grâu. Am primit explicații despre cum tocmai asistăm la un episod de învățare senzorială, copilul a fost încurajat să exploreze, apoi plimbat cu ligheanul plin cu boabe prin sală.

Am asistat la două lecții deschise, pe vârste de grupe diferite.

Prima grupă de vârstă este gândită pentru copiii între 6 luni și 2 ani (Sing & Play). Lecția a mers pe ideea ”învățării” cu ajutorul simțurilor, după cum vă ziceam, iar toți copiii au participat fără insistențe, din proprie inițiativă, atrași fiind de muzică, de materialele folosite și de atmosferă, în general.
Cursul de engleză pentru copii Sing & Play stimulează dobândirea de noi abilități de mișcare și abilități lingvistice. Fiecare sesiune de curs  de engleză oferă o combinație de activități comune părinte-copil, oferind părintelui ocazia de a participa alături de copil la activitățile de mișcare, muzică, socializare și, în egală măsură, de a observa din umbră evoluția copilului. Cursul durează 12 luni, 2 ședințe pe săptămână, 60 minute/sedința. Copilul participă alături de un părinte sau însoțitor, iar înscrierea se poate face oricând în timpul anului.

A doua lecție deschisă a fost destinată copiilor cu vârste între 3 și 6 ani (Laugh & Learn). Fiecare lecție din acest curs de engleză pentru copii folosește deschiderea naturală a copilului către muzică, povești și joc imaginative, pentru introducerea primelor noțiuni de limbă engleză și pregătirea copilului pentru învățarea structurată a limbii străine. Cursul durează 12 luni, 2 ședințe pe săptămână, 60 minute/sedința. Copilul participă alături de un părinte sau însoțitor, iar înscrierea se poate face oricând în timpul anului.

 

Vrei să primești postările mele pe email?

A doua lecție deschisă a fost destinată copiilor cu vârste între 3 și 6 ani (Laugh & Learn). Fiecare lecție din acest curs de engleză pentru copii folosește deschiderea naturală a copilului către muzică, povești și joc imaginative, pentru introducerea primelor noțiuni de limbă engleză și pregătirea copilului pentru învățarea structurată a limbii străine. Cursul durează 12 luni, 2 ședințe pe săptămână, 60 minute/sedința. Copilul participă alături de un părinte sau însoțitor, iar înscrierea se poate face oricând în timpul anului.

Ce m-a fascinat pe mine aici a fost că acest curs a fost ținut de un profesor, iar Ema nu a acceptat niciodată cu ușurință bărbații în viața ei. Fie că vorbim despre prieteni sau despre rude, profesori, instructori, ea se deschide greu în comunicarea cu bărbații (așa a fost de când era mică; la 6 luni plângea atunci când vorbea orice bărbat cu ea și avea nevoie de mai mult timp de adaptare decât cu o femeie). Drept urmare, n-am stresat-o și am căutat întotdeauna să învețe cu femei, ca să se simtă mai în siguranță. La înot, la grădiniță, pe unde am mai fost, am solicitat ca instructorul sau profesorul să fie, de fapt, o instructoare sau o profesoară. Abia recent, de vreo două săptămâni, a acceptat volens nolens, un instructor bărbat și acum îl place foarte mult. Dar, ca să revenim la cursurile de engleză, lecția deschisă pentru grupa ei de vârstă a fost ținută de un profesor, cu care copilul meu ”sălbatic”, a comunicat, căruia i-a răspuns la întrebări, cu care s-a simțit bine și… la final mi-a spus că ar vrea să învețe engleza cu el.

Postarea asta să știți că nu e plătită. E scrisă doar pentru că mi-a plăcut mult abordarea lor, mediul și felul în care au lucrat cu copiii, faptul că sunt la curent cu ideile astea ”moderne” în care respectăm copilul, în care nu-l forțăm, în care se ia în calcul dezvoltarea emoțională a copiilor, nu doar cea cognitivă, că, la grupele lor de vârstă, n-am strâmbat din nas nici măcar o dată.

După cum ziceam, Ema vrea să participe la cursurile de engleză de acolo, așa că din toamnă o să mă interesez pentru amândoi, să vedem cum ne putem organiza.

Cam așa a arătat cursul:

Din patul părinților în camera copilului - Mutarea copilului în camera lui
Gestionarea conflictelor între frați - Acum și video