Despre împrumuturile rapide
Cum să-ți cureți canapeaua

Să fii în formă nu se referă doar la corpul nostru, la mușchi și la ten. Deși tindem să ne concentrăm mai mult pe aspectele astea (mergem la sală, ne cumpărăm creme cu tot felul de enzime și substanțe care să-l păstreze tânăr, ne lucrăm mușchii, încercăm să slăbim), pierdem din vedere un aspect foarte important legat de ”a fi în formă”.

 

Ca să fii cu adevărat în formă, trebuie să te concentrezi și pe creierul tău și să-l îngrijești la fel cum îți îngrijești restul corpului.

 

Creierul nostru îmbătrânește odată cu noi, dar nu doar trecerea anilor îl șubrezește, ci (mai ales) și stilul nostru de viață. 1 din 9 oameni cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani suferă de Alzheimer, iar apoi procentul crește (muuult). 44% dintre oamenii cu vârste cuprinse între 75 și 84 de ani suferă de aceeași boală. Se estimează că până în anul 2050 numărul acesta se va tripla. În 2050 eu o să am 65 de ani și tare mi-aș dori să mă pot încă bucura de viață.

 

Iată câteva metode prin care încerc să am grijă de creierul meu

 

1. Exercițiu fizic

 

Nu stau tocmai bine la capitolul ăsta, pentru că nu intră constant în lista priorităților mele. Dar, din toamnă mi-am refăcut programul ca să pot îmbunătăți puțin acest aspect al vieții mele. Momentan, tocmai ce m-am întors de la o tură de înot. Încerc să fac măcar 15 minute de yoga de două ori pe zi și 10000 de pași (tot pe zi). Mai mergeam și cu bicicleta, dar de când s-a încălzit foarte tare, n-am mai reușit.

 

Sportul e important pentru că îmbunătățește circulația sângelui și oxigenează mai bine creierul. Deci, faceți sport. (Mai mult decât mine)

 

2. Antrenament pentru creier și mindfulness

 

Pentru ca el să fie mereu în formă, trebuie să-l folosim mereu. Și să-l folosim conștient, cât mai mult. Putem face asta citind mult, învățând lucruri noi (de exemplu o limbă străină sau să cântăm la un instrument), făcând integrame sau sudoku, sau pur și simplu fiind conștienți de fiecare moment. De exemplu, în loc să mă ridic de pe canapea pe pilot automat și să mă duc la bucătărie, sunt atentă la mine, la cum mă ridic de pe canapea, conștientizez fiecare pas pe care îl fac, cum pun piciorul pe podea, etc.

 

Inclusiv muzica poate fi inclusă în acest capitol. Despre asta am mai scris aici, dar se aplică și adulților, nu doar copiilor.

Vrei să primești postările mele pe email?

Dacă vrei să nu ratezi nicio postare, te poți abona la newsletterul blogului.
Nu-ți face grija de spam, nu vei primi decât postările mele.

3. O alimentație corespunzătoare

Încerc să evit, deși nu-mi iese mereu, să mănânc porcării. În schimb, încerc să includ următoarele alimente în dieta mea:

Afine – pentru conținutul ridicat de antioxidanți

Avocado – pentru grăsimile monosaturate

Nuci și semințe- pentru conținutul ridicat de vitamina E

Pește – pentru conținutul de omega 3

Dacă nu reușiți să acoperiți necesarul zilnic din alimentație, există și câteva suplimente alimentare care să vă ajute.

Uleiul de pește – noi luăm zilnic ulei de pește, iar despre asta am mai scris foarte detaliat aici.

Ginko Biloba reduce stresul oxidativ (la fel ca și afinele) și îmbunătățește circulația sangvină cerebrală (dar și periferică)

Acidul Folic – nu e benefic doar în sarcină și doar pentru făt, ci și pentru adulți. Am fost atunci foarte surprinsă să aflu că și soacra mea (deși nu-i place să-i spun așa 🙂 ) ia suplimente de acid folic, dar am aflat ulterior cât e de important e în prevenția demenței senile, mai ales că în cazul femeilor care fumează, nivelul acidului folic din organism e mult mai scăzut și trebuie suplimentat.

Cam astea sunt lucrurile pe care le fac eu. Ce să mai pun pe listă?

S-ar putea să te intereseze și:

Amenajarea dormitorului mic al copilului tău

Amenajarea dormitorului mic al copilului tău

Primul pas este să iei în considerare personalitatea unică a copilului tău. Fiecare copil are preferințe și interese diferite, iar dormitorul lor trebuie să reflecte această individualitate. Întreabă-ți copilul despre culorile și temele preferate (s-ar putea să te surprindă răspunsurile lui) și include-l în procesul de planificare. Nu subestima puterea deciziilor luate în echipă!

citește mai mult
Cronicile lacului de unghii: Aventurile în Țara Părinților EXTREM de Amuzanți

Cronicile lacului de unghii: Aventurile în Țara Părinților EXTREM de Amuzanți

Astăzi sunt plină de energie și vreau să vă împărtășesc o poveste palpitantă despre întâlniri neașteptate cu gelul de unghii. Înainte de a crede că acest articol este despre manichiură, vă asigur că este vorba despre partea comică a vieții de părinte. Da, nu pot să glumesc pe seama manichiurii mele prost făcute – de când cu pandemia, împinsă de la spate de o prietenă care a scos pe gură cuvintele magice ”Cât de greu poate să fie să ne facem acasă unghiile cu semipermanentă?!” n-am mai trăit mai mult de 2 zile cu unghii ca nescoase din cutie. Dar pot să mă amuz pe seama neîndemănării mele la momente nepotrivite, așa că pregătiți-vă să vă îmbarcați amuzați într-o călătorie plină de degete lipicioase, jocuri imaginative și, desigur, gel de unghii!

citește mai mult
Despre împrumuturile rapide
Cum să-ți cureți canapeaua