Ce fel de suc natural este mai sănătos?
Eu n-am să mai cresc ghiocei

dinozaur– Mami, ude au pulut izaulii?

… aud o voce mică de pe bancheta din spate. De fapt, o aud din scaunul de pe bancheta din spate, pentru că vocea mică îi aparține lui Fip, iar Fip nu călătorește decât în scaunul lui rear-facing.

Probabil că voi o să vă întrebați ce înseamna ”ude au pulut izaulii”, dar pentru mine, pentru că-s maică-sa, întrebarea e clară. Unde au dispărut dinozaurii. De fapt, e clară din punct de vedere semantic. Vrea să știe unde au dispărut dinozaurii. Așa că îi explic din nou, așa cum i-am mai explicat atâtea seri la rând, când am citit împreună cărți despre dinozauri.

– Dinozaurii au murit. Pentru că…

Și mă întrerupe rapid o altă voce mică, din celălalt scaun de pe banchetă.

– Au murit Fip, au murit pentru că s-a întâmplat ceva important de tot și a înghețat planeta. Dinozaurii n-au mai avut ce să mănânce, pentru că erau foarte mari și mâncau foarte mult, așa că au murit.

 

Fip protestează:

– Nu, Ema, nu. Ude au pulut izaulii?

– Au murit, Filip. Toți. Acum mult timp, când nu existam nici noi, nici mami, nici Gabi, nici nimeni. Au rămas doar urmele lor, oase, excremente și alte chestii.

– Nuuuuuuu… Ude au pulut izaulii???

– Ce nu înțelegi? Au murit!

– Nu au mulit. Ude au pulut. Căutăm izaulii, Ema! Căutăm izaulii și ghisim izaulii!

– Înțelege, Fip. Nu avem unde să-i căutăm și nu avem unde să-i găsim. Au murit toți! Mami, de ce nu înțelege Fip că au murit dinozaurii?

– Păi nu înțelege pentru că nu poate să înțeleagă ideea asta de non-existență. Tu, când erai de vârsta lui, nu reușeai să înțelegi că exista o vreme când tu nu erai.

– Da?

– Da. Vedeai poze cu mine sau cu tati când eram noi mici și întrebai ”Dar eu unde eram?”, iar când îți spuneam că nu erai, întrebai la fel ca Fip, ”nu, nu, nu, dar unde eram?!”

– Bine că mi-a mai crescut creierul între timp și acum înțeleg.

Ajungem acasă, parchez mașina. Îl dau jos pe Fip, se dă jos și Ema.

– Haideți să intrăm, propun eu.

Fip pornește în direcție opusă:

– Nu intăm. Medzem să ghisim izaulii. Izauliiiiii, unde suteți? Izauliiiii, ude ați acuns?

Intervine Ema:

 

– Stai așa Fip, stai așa. Să ne luăm și bicicletele…

Concluzia mea? Trebuie să mergem din nou la Dinopark, să găsească Fipul dinozaurii dispăruți…
* Na, că am găsit și traducere la ”toddler”. Sună super ”antepreșcolar”, nu-i așa?

Ce-ți trebuie ca să faci homeschooling

Noi nu facem homeschooling. Am mai scris pe larg despre asta, așa că nu reiau. Astăzi vreau să vorbim în general despre homeschooling și ce am constatat eu că e nevoie să ai ca să reușești cu proiectul ăsta.

Copilul la școală. Între adaptare și dez-adaptare

Rar îmi mai iau notițe la evenimente de parenting, dar aici am plecat cu aproape o agendă plină de informații, așa că n-o să vi le ofer pe toate pe care le-am reținut ca fiind importante pentru mine, ci acum vreau să discutăm despre cum arată un copil adaptat la viața școlară și cum arată un copil dez-adaptat.

Ce fel de suc natural este mai sănătos?
Eu n-am să mai cresc ghiocei