Mickey de atunci și Mickey de acum
Momentul când trebuie să devii părinte

cum sa-ti usurezi munca la calcat

Urăsc să calc. Nu există activitate casnică și gospodărească pe care să o urăsc cu mai multă pasiune decât călcatul. Spăl, fac curat, fac ordine, gătesc, orice. Dar nu călcatul. Despre cât de bine mă pricep, v-am mai scris aici. Atunci mi-ar fi prins bine un fier de călcat de voiaj. Din fericire V mă iubește pentru alte chestii (sau necondiționat :P) și nu pentru veleitățile mele de gospodină perfectă.

Și pentru că îmi e greu rău să calc, am încercat tot felul de metode care să mă ajute să termin repede treaba asta neplăcută. Poate voi sunteți mai bune gospodine sau mai buni gospodari decât mine și o să vă umfle râsul citind marile mele descoperiri; iar dacă e așa, mai ziceți voi chestii utile și interesante.

  1. Masa de călcat

    Am constatat eu în decursul vieții mele de gospodină că e foarte importantă masa de călcat. Am avut una strâmbă, care lăsa dungi și care îmi mânca sufletul. Am avut și una bună și cu totul altfel se călca pe ea. Nu mai stăteam 3 vieți să calc o cămașă, ci doar 1 și jumătate. Acum am iar una șubredă și trebuie să investesc rapid în alta. Pe vremuri aflasem că dacă pui folie de aluminiu sub husa de călcare, o să-ți ușurezi mult munca, pentru că folia se încinge și așa calci, practic, pe ambele părți în același timp. Între timp văd că au apărut niște mese de călcat mai elaborate, care au huse care fac chestia asta și se pare că sunt chiar eficiente. Încă încerc să văd dacă se poate include în bugetul familiei noastre o astfel de masă.

  2. Calcă în ordinea corectă

    Asta am învățat de la mama. Cămășile, de exemplu, se calcă așa: guler, manșete, mâneci, lateral, spate, lateral. Tot la ”ordinea corectă” intră și călcatul în ordinea temperaturii pe care o suportă țesăturile. Întâi materialele sintetice, lâna, apoi bumbacul.

  3. Împăturește obiectele mari

    Tot de la mama am învățat și asta. Folie sub husă, apoi cearșaful împăturit în două, sau chiar în 4, călcat pe ambele părți. Cu plăcere 🙂

  4. Iată cum să calci pliurile

    Pliurile și fustele plisate mi-au făcut întotdeauna probleme. Am citit la un moment dat într-o carte despre și pentru gospodine că e mult mai simplu dacă prinzi pliurile cu bolduri. Confirm. E mult mai simplu.

  5. Cum se calcă diferite materiale?

    a. nylon: se calcă pe dos, cu fierul aproape rece, eventual cu un prosop subțire între fier și material
    b. acril: se presează pe dos, cu fierul aproape rece
    c. lână: se presează pe față, cu un prosop umed, la temperatură potrivită
    d. mătase: se calcă umed, pe față, cu fierul călduț
    e. bumbac: se calcă umed, pe față, cu fierul fierbinte

    Mai aveți sfaturi pentru o non-gospodină ca mine?

Mickey de atunci și Mickey de acum
Momentul când trebuie să devii părinte