Momentul când trebuie să devii părinte
Lipsă de respect

SCHNAUZER… eu nu știu cum, așa că poate mă învățați voi.

Avem un câine care face cât trei. E adevărat că e încă pui, dar parcă am mai văzut și alți pui la viața mea (și am și avut alți pui), dar altul ca el nu am cunoscut. E într-o fugă și o nebunie continue, sare permanent, iar atunci când te joci cu el, energia nu-i scade, ci pare să crească. Probabil că nu ne jucăm eficient.

De multe ori am vrut să-l iau în lesă și să-l leg la bicicletă, ca să-l alerg bine, dar are o personalitate extrem de puternică și nu acceptă lesa. Dacă i-ai pus lesa, s-a pus în fund și nu-ți mai rămâne decât să-l târăști după tine. Și cum eu sunt împotriva schingiuirii animalelor, îl las în pace. Probabil greșesc și probabil ar trebui să-l învăț să meargă cu lesa. Probabil că o să o și fac.

De când e cald, nu-l mai prind prin casă. Stă în curte toată ziua și aleargă dintr-o parte în alta. Când are chef să se plimbe, găsește căi să deschidă poarta și să evadeze, indiferent câte încuietori i-am pune noi. De fapt, în perioada asta se pare că am fost mai inteligenți ca el, pentru că n-a mai găsit calea, dar până acum a reușit să iasă printr-o bucată de gard care se mișca, dar pe care noi n-o descoperiserăm, apoi pe poarta mică, pe a cealaltă poartă mică, apoi a învățat să deschidă poarta mare.

Roade tot ce prinde, sare pe masă ca o pisică, mănâncă orice, de la bețe la pietre, la păsări moarte. Nu stă la mângâiat, pentru că sare să se joace (sare la propriu), apoi îți ronțăie mâna și devine hiperenergizat.

Îmi e clar că toată agitația asta nu-i face nici lui niciun bine și că nu e sănătoasă deloc, așa că mi-am propus să facem un plan pe care să-l ajute să mai consume energia.

  1. Să-l scot mai mult la plimbare

    Sigur are nevoie de mai multe provocări, să cunoască mai multe locuri, să meargă și să alerge. Așa că mi-am propus să-l învăț până la urmă să accepte lesa și să ieșim la plimbare. Sper să-l ajute.
    După ce o să-l învăț cu lesa, chiar îmi propun să ieșim cu bicicleta.

  2. Să mănânce mâncare gătită

    Am observat că hrana uscată îi dă și mai multă energie (probabil de la carbohidrați). Pentru un câine mai liniștit, asta e un lucru bun. Pentru al meu, nu e. Îi gătesc zilnic carne cu legume, iar din când în când îi dăm și „bobițe„ (ca să fiu sinceră, bobițe îi dau când nu apuc să-i gătesc). Comand online ”hrana caini uscata” ca să am în casă un sac mai mare, care mă ține mult timp și atât. Carne și legume cumpăr pentru el atunci când cumpăr și pentru noi. De multe ori mâncăm aceeași mâncare.

  3. Jucării cu dispenser de mâncare

    Am citit de curând pe un site al unui dresor de câini despre jucăriile astea și cum îi țin antrenați din toate punctele de vedere. Și fizic, pentru că trebuie să se afle în mișcare ca să primească mâncare, dar e și un antrenament al minții, pentru că trebuie să fie mereu atent la jucărie, ca să afle când primește mâncarea. Așa că o să-i iau așa ceva de la un magazin de animale. Știu că sunt unele care scot și sunete, ca să-i antreneze și mai mult.

Dacă mai aveți idei și sugestii, le accept cu mare drag și, mai ales, cu mare interes… Pentru că simt că îmi explodează capul câteodată cu el.

Momentul când trebuie să devii părinte
Lipsă de respect