Cum să îți convingi partenerul să devină un părinte blând
Cum să alegi geanta potrivită pentru tine și alte frivolități

concediu

Vine vara. Mai e atât de puțin, iar eu abia aștept să plec la mare. Am fost la mare în fiecare vară de când avem copii și am încercat de fiecare dată să îmbinăm utilul (adică să fim părinți responsabili) cu plăcutul (adică să fim părinți relaxați). Ideea era să revenim din concediu suficient de liniștiți și încărcați cu energie pozitivă (toți) încât să ne dorim să mai mergem și cu altă ocazie. Zic eu că ne-a reușit de fiecare dată, dar am îndeplinit niște criterii ca să fie tot ok pentru noi, adulții.

Despre ce am făcut ca să le fie copiilor bine (și implicit și nouă), am mai scris aici. Despre cum facem bagajele am scris aici (aș mai adăuga la lista de acolo un termometru de cameră, pentru că sunt control freak și trebuie să știu exact ce temperatură avem în orice secundă din viața noastră; am și o scuză, și anume că dacă se face prea cald, copiii mei nu mai dorm. Despre temperatura din camera copiilor, am scris aici.)

Dar astăzi vreau să vă scriu, ca de weekend așa, cum putem face să ne fie nouă bine. Sunt două sfaturi simple, dar care nouă ne-au bucurat vacanțele și viețile. Asta pe lângă liste de bagaje, luat după noi

  1. Am lăsat așteptările acasă
    Asta am reușit eu să fac mai recent. Adică, am făcut și în trecut, dar mai cu remușcări câteodată. Pe scurt, nu am fost și nu suntem genul de părinți care se cară în concediu cu steamerul și cu blenderul, nici cu oala de mâncare de acasă, nici nu am dat foc la televizorul din camera de hotel și nici nu am luat detergent după mine ca să le spăl scutecele de mână (oh, wait, asta am făcut. Dar nu mai fac :)))
    Da, am pregătit gustări pentru mașină, dar n-a fost un capăt de țară că am mâncat înghețată, că au mâncat covrigi, că la restaurant au cerut cartofi prăjiți, (mai nou) că n-au dormit de prânz.
    N-o fi 100% sănătos, dar pentru noi a fost o grijă în minus.
  2. Am plecat cu prieteni
    Am plecat și fără prieteni, dar nu prea avem când să petrecem timp în 4-5-6 fără să ne îngrijim de copii, ceea ce se traduce prin ”eu stau cu copiii, cât tu interacționezi cu adulții, apoi schimbăm”. Așa că am ales camere de hotel fie aproape de curte, fie aproape de sala de restaurant, și am lăsat în camera copiilor monitorul de bebeluși, ca să-i vedem/auzim când se trezesc. Am preferat să nu plecăm în concediu dacă n-am găsit oportunitatea asta, de a evada seara, după ce se vor fi culcat copiii. Ar fi fost foarte frustrant să rămânem consemnați în cameră după ora lor de somn (foarte devreme în vacanțe). Am avut (și avem) un sistem de monitorizare video de la Philips Avent (văd că nu mai e pe site fix cel pe care îl aveam noi, care e mai vechi), despre utilitatea căruia m-am îndoit serios până la primul concediu. Când am mulțumit divinității că el există, pentru că Ema era în cameră și dormea blocată de protecțiile laterale de pat (altă investiție extraordinară), iar noi eram în curtea vilei unde ne cazaserăm, cu prietenii noștri, la un pahar de vin și o discuție de vreo 4-5 ore. Divin!

Aveți și alte sfaturi?

Cum să îți convingi partenerul să devină un părinte blând
Cum să alegi geanta potrivită pentru tine și alte frivolități