8 Martie - o altă perspectivă
Mame, calmați-vă! Dar cum?

IMG_0803
Acum câteva weekenduri am fost la munte. M-am mai plâns eu și cu alte ocazii, așa că mă plâng și acum, că ieșim tare rar din București. La munte nu ajunseserăm iarna asta și era tare păcat.

Așa că am profitat de ziua de naștere a unei prietene și am acceptat invitația ei să ne vedem la Predeal, la cabana 3 Brazi. A fost super, am luat apartamentul de la ultimul etaj, ca să ne putem desfășura toți 4. Apartamentul mare, curat, cu o priveliște minunată pe geamuri. Atât de tare ne-a plăcut, că am zis că vrem să revenim chiar weekendul următor, dar apartamentul pe care îl voiam noi era rezervat multe săptămâni la rând. Așa că n-am mai ajuns.

Sâmbătă am stat mult în zăpadă cu copiii. Ne-am îmbrăcat bine toți 4, am luat și săniuța și am ieșit la zăpadă. Am stat acolo până ne-au înghețat și sufletele în noi și abia atunci am intrat în cabană. Am mâncat, copiii s-au mai jucat puțin împreună, apoi a venit ora somnului pentru copii și ora de cocktailuri pentru adulți. A fost frumos și relaxant.

A doua zi am hotărât să mergem la Dino Park. A fost o idee extraordinară, pentru că Ema trece acum printr-o perioadă în care e fascinată de dinozauri, de cât de mari erau ei, de ce și cât mâncau și o intrigă o întrebare: cum au evoluat alte animale din dinozauri dacă ei au murit toți? Și aici intervin alte întrebări, asemănări pe care le observă ea între dinozauri și animale din zilele noastre și dezbaterea ”oare cum au dispărut dinozaurii?”

Dacă n-ați ajuns până acum la Dino Park, puteți să vă mobilizați să mergeți. E un loc foarte prietenos cu copiii. Pe lângă dinozaurii în mărime naturală, ascunși printre copaci, mai sunt acolo tot felul de locuri de joacă, căsuțe în care se organizează ateliere și câte și mai câte. Am mâncat apoi la Papazaur niște junk food (n-ar fi fost prima mea alegere, dar na… aia e), apoi am plecat mai departe.

Și am decis să mergem la cetate la Râșnov. Am urcat cu copiii un miliard de trepte, ne-am plimbat pe străduțe, am văzut casele, am văzut orașul de sus. Mă uitam la Ema și era atât de uimită de ce vede. În vârf, din locul în care se vedea tot orașul, cred că ar fi vrut să stăm câteva ore. Adevărul e că era, într-adevăr, minunată priveliștea. Am decis atunci, împreună, să facem poze peste tot unde vedem locuri și lucruri interesante. Am pozat priveliștea asta frumoasă, o băncuță, o fereastră, două mături, un turn, pe ei doi mâncând zăpadă, pe Ema sub un geam, o bicicletă cu lemne pe ea și altele. Apoi am plecat spr
e București.

Din fericire, entuziasmul mini-vacanței nu s-a evaporat la București. Zile în șir după aia discutam tot despre dinozauri și tot despre cetatea de la Râșnov. Așa că am ieșit în oraș și am scos pozele pe hârtie. Acum lucrăm la proiectul Râșnov, pe care vrem să-l expunem deasupra patului Emei, ca să poată vedea în fiecare seară. Includem acolo, printre poza cu măturile și cu ștrumfii mâncători de zăpadă, puțină istorie, niște arhitectură, găsim portițe pentru a deschide tot felul de discuții. O să vă arăt la final ce a ieșit.

IMG_1019
Iar despre dinozauri învățăm încă. Am cumpărat de la magazinul din Dino Park un set de dinozauri de toate felurile. Ajunși la București n-a fost chip să nu ajungem la Cărturești ca să cumpărăm o carte despre dinozauri. Mai avem dinozauri care eclozează și un dinozaur care trebuie ”arheologizat” din piatră. Iar joi, în timp ce îmi căutam mie cărți pe site la Elefant (există niște cărți foarte interesante din seria TED, pe care vi le recomand cu mare căldură), am ajuns – nu știu cum, paaaarol – în categoria jucăriilor educative. Unde am găsit mai multe jucării cu și despre dinozauri (lanterne, proiectoare de perete, etc.). Le-am luat copiilor un p
oiector, pentru că mi s-a părut interesant și pentru Fip.

Separat de discuția cu dinozaurii și cetatea, am văzut acolo și un sistem solar foarte interesant, pe care mă gândesc să i-l cumpăr Emei de Paște, pentru că văd că o interesează.

Acestea fiind spuse, excursia a fost un succes, timp de calitate petrecut în patru, o sursa de distracție și de informare, un motiv să învățăm cu toții câte ceva nou, să ne punem întrebări, să ne interesăm despre lucruri din jurul nostru… Un fel de home schooling cu copii ”instituționalizați”

8 Martie - o altă perspectivă
Mame, calmați-vă! Dar cum?