Aveți ulei de cocos în casă? Nu știu voi, dar eu am sigur. Am un borcan în bucătărie, pe care îl folosesc pentru gătit. Mai am un borcan în baie, pe care îl folosesc pentru ce ziceam aici (punctele 1-5) și unul în noptieră, pentru punctul 6 al articolului anterior 🙂
Dar poate o să vă întrebați de ce să folosesc uleiul de cocos în loc de loțiuni, măști, balsamuri, când la supermarket există atât de multe produse frumos mirositoare, care promit marea cu sarea. Asta mă întrebam și eu pe vremuri, înainte să am copiii. Pentru prima dată mi-am pus problema despre ce este în cremele și gelurile și toate produsele pe care le folosesc, atunci când eram însărcinată. Eram în concediu în Grecia și căutam pe la ei produse mai prietenoase cu pielea și cu natura. Atunci a fost prima dată când am văzut astfel lucrurile.
Apoi, când eram și mai însărcinată și aveam foarte mult timp la dispoziție, m-am apucat să învăț despre ce se ascunde prin produsele din magazine. Încercam să găsesc cel mai puțin dăunător gel de duș de pe lume pentru copil. Iar în loc de loțiuni sau altele asemenea, mă hotărâsem deja să folosesc ulei de migdale și ulei de cocos. Ceea ce am și făcut.
Nu vă impacientați, între timp am uitat tot ce învățasem atunci, dar am descoperit un articol foarte interesant despre toate substanțele din produsele cosmetice. Puteți să-l citiți aici. E destul de exhaustiv și vă ajută să vă faceți o idee.
Despre ce aș vrea, însă, să vorbim astăzi, sunt beneficiile uleiului de cocos. Probabil ar fi trebuit să scriu întâi acest articol și abia apoi ce putem face cu untul/uleiul de cocos, dar ”merge și-așa”
Să începem cu asta:
Uleiul de cocos este incredibil de bogat în grăsimi saturate (aproximativ 90% din caloriile din uleiul de cocos sunt grăsimi saturate). De ce e asta bine? Păi pentru că studiile recente spun că grăsimile saturate ajută ficatul să funcționeze mai bine, cresc imunitatea prin stimularea celulelor albe să distrugă virusurile, îmbunătățesc funcțiile creierului, susțin plămânii și multe altele.
Partea a doua legată de proporția asta de grăsimi saturate este legată de prepararea termică a uleiului de cocos. Uleiul de cocos oxidează greu la temperaturi înalte, datorită grăsimilor saturate, deci e mai sigur de folosit pentru gătit.
Uleiul de cocos și diabetul
Da, recunosc că mă urmărește subiectul ăsta. Mama are diabet, eu am avut diabet în sarcină. Tot căutând informații și alimente minune, care să mă ajute să mor sănătoasă la 100 de ani, am dat peste niște studii care spuneau, grosso modo, că alimentele cu conținut ridicat de trigliceride de lanț mediu pot îmbunătăți toleranța la glucoză și că pot chiar îmbunătăți sensibilitatea la insulină în cazul bolnavilor de diabet de tip 2. Deci, beau o cafea și pun o linguriță de ulei de cocos în ea și sper să nu fac niciodată diabet.
Uleiul de cocos și dietele
Uleiul de cocos are multe calorii. 117 calorii pe linguriță. 100% grăsime, 0 proteine, 0 carbohidrați (0 zaharuri, 0 fibre), dar 13.6 gr de grăsime (din care 11.8 grăsime saturată, 0.8 grăsime mononesaturată și 0.2 polinesaturată).
Dar… partea bună este că uleiul de cocos conține o cantitate foarte mare de trigliceride de lanț mediu, pe care se pare că organismul nostru le transformă greu în grăsime pe care să o depună pe unde nu trebuie. Drept urmare, înlocuind alte uleiuri cu uleiul de cocos, probabil că vom asimila mai puține calorii.
Dacă vreți să aflați și mai multe informații despre beneficiile uleiului de cocos, puteți citi aici. La final găsiți și niște resurse interesante.
Ce vă rog eu să aveți în vedere atunci când cumpărați ulei de cocos, e să fie ulei virgin. Doar cel virgin are toate calitățile despre care v-am scris mai sus.