Intru abrupt în subiect, dar sper că vă faceți câte un set de analize cel puțin o dată pe an. Știați, de exemplu, că 70% din decesuri sunt cauzate de boli cronice? Boli cronice multe dintre ele nedepistate la timp, deci netratate. Și știați și că tratamentul lor nu doar că prelungește durata de viață a bolnavilor, dar crește și calitatea vieții acestora? Ok, știți acum. Așa că amintiți-vă ultima dată când v-ați făcut analizele de rutină.
Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand mergeti sa va faceti analizele?
Păi, în primul rând ar trebui să mergeți la un medic și să primiți de la el o trimitere pentru analizele de care aveți nevoie. Spuneți-i medicului despre orice disconfort aveți, boli în familie, etc. Cu siguranță veți fi întrebați, dar în caz că nu, povestiți voi oricum.
Apoi, va trebui să vă decideți la ce laborator puteți merge cu trimiterea, vedeti dacă sunt toate decontate sau nu. Mie îmi place să știu exact cât o să am de plată, așa că obișnuiesc să caut prețurile pe site-urile laboratoarelor care îmi sunt pe lista scurtă. Cel mai mult mi-a plăcut lista de la CMMB, pentru că e foarte ușor de folosit. Selectați din listă și vă face automat calculul final. Ca să nu mai spun că aici fac niște analize pe care prin alte părți nu le pot face, așa că analizați lista lor, e destul de consistentă.
Cum facem cand mergem sa ni se recolteze sange pentru analize?
În primul rând, interesați-vă dacă sângele trebuie recoltat a jeun, adică pe stomacul gol. Cele mai multe analize așa se fac, dar unele permit să mănânci. Sunați înainte ca să vă asigurați că procedați corect.
Nu uitați acasă documentele. Cartea de identitate, cardul de sănătate, cardul de asigurat (dacă aveți).
Foarte important este să beți multă apă înainte. Pentru că venele mele se ascund mișelește de fiecare dată când trebuie să le folosim, doamnele care îmi recoltează mă întreabă mereu câtă apă beau. Beau multă, ajută și să nu mă deshidratez ulterior.
Apoi, e important să aveți la voi un sendviș sau o sticluță cu suc de portocale, pe care să le consumați după ce v-a fost recoltat sângele. Dacă donați sânge, musai musai să mâncați imediat după. Nu faceți ca mine, care am fugit de pe patul de donat direct în ședințe, de am leșinat (la propriu) în lift. Mâncați și hidratați-vă!
Faceți mișcare înainte de recoltare. Așa sunt mai mari șansele să vi se vadă venele și asistentele să vă poată recolta mai ușor cantitatea necesară.
Stați relaxați în momentul recoltării. Dacă știți că suportați greu, anunțați asistentele că vi se poate face rău. Priviți în altă parte. Apoi mai stați puțin sub supraveghere
De multe ori, în pachetul de analize uzuale de sânge, se adaugă și analizele de urină. Uitați-vă bine pe trimitere dacă trebuie să le faceți și pe acestea și cereți la recepție recipientele de care aveți nevoie și instrucțiuni de recoltare. Dacă nu, riscați să mai faceți un drum către clinică în dimineața următoare, ca să aduceți și mostrele de urină.
Nu părăsiți incinta clinicii imediat ce vi s-a recoltat sângele. Mai stați 10-15 minute pe un scaun în sala de așteptare, până sunteți siguri că puteți pleca în siguranță pe picioarele proprii.
Metode de preventie
Bun. În afară de analize, care nu neapărat previn, dar ne atenționează la timp când ceva nu e în regulă și poate corpul nostru încă nu ne-a transmis ca să putem corecta din timp ce funcționează greșit, mai sunt câteva metode chiar de prevenție.
Și anume
- spălați-vă des și riguros pe mâini
- aveți grijă ce fel de apă beți
- aveți grijă ce și unde mâncați
- în plus, aveți grijă și cum preparați mâncarea
- evitați să vă atingeți zona ochilor, nasului și a gurii
- mergeți la doctor de fiecare dată când simțiți că ceva nu este în regulă cu voi
- evitați zonele foarte aglomerate
- faceți mișcare
- dormiți suficient
- aveți grijă când intrați în contact cu animale pe care nu le cunoașteți
- nu faceți sex neprotejat