– Viau pate! se aude o voce mică din scaunul de masă mic atașat de scaunul mare alb. Ați ghicit, e vocea lui Fip. Ce nu știu dacă ați ghicit e că e 6 dimineața, sau cel târziu 7. Și că Fip, la cei aproape 2 ani ai lui, încă are fitil scurt și nu poate, domnule, să înțeleagă de ce trebuie să stai atâtea minute în șir să aștepți să fiarbă o apă, o măslină, o atenție, apoi să mai stai încă vreo 10 minute după niște paste. Păi până atunci îi trece lui toată foamea, îl apucă și nervii, pleacă de la masă și cu asta basta.
– Vreau și eu paste! se mai aude o voce subțire din celălalt scaun, voce a cărei posesoare stă cocoțată pe un înălțător, o domnișoară mică și blondă, care vorbește mult. Vrea și ea paste, dar cu sos roșu. Desigur, și ea e cu fitil scurt și știți reclama aia care spune ”te transformi într-o divă atunci când ți-e foame”? Așa e și ea. Vreo 17 minute de divă, apoi plecăm pe câmpii.
Sigur, când n-ai ce face, aia e. Aștepți și astea 17 minute, cu doi divi, o divă și un div, care se plâng la unison de calitatea serviciilor din casa asta. Dar cum o fi să ai variante?
Prima variantă ar fi să fierbeți pastele în prealabil, cu o seară înainte. Dar nu prea e realizabil din mai multe motive. Unul ar fi că dacă Murphy ar fi fost părinte (o fi fost?), ar fi scris următoarea lege:
”Dacă vei fierbe paste pentru copii cu o seară înainte, ei nu vor mai mânca a doua zi. Dacă, în schimb, nu le vei fierbe, atunci îți vor cere cu siguranță”.
Pe lângă asta, nici măcar nu-s bune dacă-s vechi.
Ei, și acum să vă dau soluția care să vă scoată din belea.
Surle, tobe, trâmbițe: Plita cu inducție.
Vai, cât mi-aș dori una în momentele astea. De vreo doi ani mă tot uit după ele, cochetez cu gândul, fac liste de avantaje și dezavantaje și tot nu am…
Avantajele plitei cu inductie
Castigi timp
…pentru că gătești foarte repede. Plitele cu inducție se încălzesc mult mai repede decât plitele cu gaz sau electrice și asta se simte enorm când ai lângă tine niște oameni (mici) nerăbdători să mănânce.
Reglarea extrem de precisa a temperaturii
Se pare că plitele astea sunt extrem de precise, chiar mai precise decât plitele pe gaz. Poți ”da focul” foarte mic sau foarte mare, cu multă multă precizie.
E mai sigura
…mai ales în case cu copii, pentru că plitele cu inducție se încălzesc doar în reacție cu oalele speciale. Adică degeaba pornim plita dacă nu punem oala. Ea nu se va încălzi. Știu că văzusem o poză cu o jumătate de tigaie pusă pe un ochi și o ciocolată care era jumătate în tigaie, jumătate direct pe ochiul plitei. Jumătatea din tigaie era topită, în timp ce jumătatea de pe plită era întreagă.
Sigur, e benefic să învățăm copiii că aragazul e fierbinte și că nu trebuie să pună mâna pe el, dar câteodată eu simt că asta ne limitează. Ema s-a fript rău acum vreo doi ani când găteam și de atunci sunt mult mai stresată când sunt cu ei în jurul aragazului. Cu siguranță le transmit și lor asta. Aș putea să iau o plită cu inducție sau să fac terapie :))
Se curata usor
Asta e o remarcă personală, în urma folosirii unei astfel de plite (din păcate nu a mea :))
Avantajul principal, din punctul meu de vedere, e că atunci când mai curge câte ceva dintr-o oală, nu se lipește de plită pentru că plita este rece și se poate șterge foarte ușor imediat.
Arata bine
Asta ține probabil de preferințe, dar mie mi se pare că arată tare bine și că s-ar potrivi de minune în bucătăria mea (aham-aham)
Dezavantajele plitei cu inductie
Aveti nevoie de oale speciale
… adică scoateți toate oalele pe care le aveți în bucătărie și le dați de pomană, apoi investiți destul de mult în oale noi. Plita cu inducție nu funcționează decât cu oale/crătiți/tigăi speciale.
E dependenta de curentul electric
Ăsta poate fi și un avantaj în zone în care nu există gaz. Dar dacă vă cade curentul, la revedere ceai, ou fiert sau cafea.
E destul de sensibila la zgarieturi
Și dacă vă vine cineva în vizită care încearcă să o șteargă cu buretele de sârmă (been there, done that, noroc ca n-aveam plită pe inducție și nu s-a zgâriat chiar de tot), praf o face.
……………………………………
Cam astea sunt dezavantajele pe care le-am văzut eu. Știu că acum câțiva ani aveam pe listă și consumul electric, dar s-a uitat V la astea de pe site de aici și mi-a spus că nu-i cazul, că e ok consumul (consumă cât un fier de călcat). Merg pe mâna lui, că pare isteț.
Oricum ar fi, e pe lista de chestii pe care mi le doresc pentru casă, dar nu știu când vom face pasul ăsta. Îmi amintesc periodic de plita asta cu inducție. De data asta factorul declanșator a fost că îi caut mamei aragaz. Ca fapt divers, tare mi-aș dori să se decidă mai repede, pentru că mie nu-mi iese deloc crema de zahăr ars, iar a ei e delicioasă. Dar cu cuptorul stricat, nu îmi poate gâdila papilele gustative.
Să revenim la plita cu inducție. Voi aveți? Cum e? Ce mă sfătuiți să fac? Să iau, să nu iau?
Da! E geniala. Am simtit diferenta cand am fost cazati undeva cu plita electrica, si pitica facea 13-14 pe langa mine ca nu se faceau ouale odata.
E drept ca noi am pornit de la zero cu oale speciale, deci nu am avut nimic de donat/aruncat…
Ca pret, e cam ca cea electrica, deci merita din plin. Doar masina de vase o iubesc mai mult, in rest e the love of my life.
Nu trebuie investit in oale noi, se potrivesc destul de multe „clasice”, adica mai ales alea din magazinele de cartier de menaj, stiti voi, gen rosii cu buline albe(vezi si oalele din Masha si ursul :D).
Dar nu alea din inox care nu sunt destinate plitei pe inductie.
Pana si tuciul vechi de fonta pentru mamaliga a ramas.