Atenția - Episodul trei
Idei de cadouri de Craciun pentru doamne si domnisoare

nu-pot-4
Unul din lucrurile pe care nu doar că nu știam că nu îl am, dar nici nu știam că îmi lipsește, erau aptitudinile de comunicare. Țin minte că acum vreo 9 ani, când eram corporatistă și voiam să mă înscriu la un training de soft skills, a trebuit să mă uit în dicționar ca să aflu ce înseamnă aia ”asertiv”.

Culmea e că nici trainingul de atunci nu m-a ajutat prea tare. Funcționam în continuare pe pilot automat, pe modelul pe care îl văzusem în jurul meu, model pe care îl perpetuam și eu. Îmi amintesc acum (vag) cum la trainingul cu pricina am aflat despre creierul reptilian și probabil și despre ceilalți creieri pe care îi avem și, încerc acum să fac legătura, probabil ni se povestise despre cum blochează emoțiile comunicarea. Nu știu daca asta o fi fost, dar acum îmi pare că ar fi avut sens. Ideea e că atunci nu eram pregătită să primesc aceste mesaje. Nu eram eu bine în mine și atunci, ce rost avea să mă intereseze să fiu bine cu ceilalți.

Între timp am mai născut, am mai crescut copii, am început să mă caut. Am regăsit bucăți din mine și am început să mă interesez despre cum aș putea face să-mi pot exprima durerile, nevoile, pentru că îmi dădusem seama că atunci când nu îmi place ceva, nu trebuie să tac și să îndur ca o martiră. Și nici să isc un iureș și să scot din gură reproșuri pe bandă rulantă.

Am început să evit generalizările, am început să ascult mai bine, am reluat unele cursuri, am citit unele cărți, am aplicat ce mi-au recomandat specialiștii… Și am văzut că funcționează. Și ce a fost cu adevărat revelator a fost că această comunicare pozitivă, cum îmi place mie să-i spun, e contagioasă. Poate nu din prima, pentru că oamenii sunt reticenți la nou, iar unii poate chiar nu sunt pregătiți să primească astfel de mesaje, cum nu fusesem nici eu cu 9 ani în urmă. Dar până la urmă se transmite mai departe.

Azi eu, mâine și tu, poimâine și vecina de la 2, răspoimâine colega de la muncă, apoi soții, profesorii și uite așa se declanșează avalanșa comunicării pozitive.

Despre asta aș vrea să discutăm joi, la webinar. Despre ce ne trebuie ca să fim pregătiți să comunicăm pozitiv. Despre cum să o facem, despre ce strategii putem aplica, despre situații în care nu reușim, despre multe multe multe de tot.

De înscris puteți să vă înscrieți aici. Aici aveți și eventul pe facebook.

Haideți să ne mobilizăm și să-i mobilizăm și pe ceilalți. Părerea mea e că dacă oamenii ar putea comunica pozitiv/eficient/asertiv, 75% din problemele omenirii ar fi rezolvate.

Am mai scris despre asta ceva mai pe scurt, aici.

Atenția - Episodul trei
Idei de cadouri de Craciun pentru doamne si domnisoare