Diminetile de sambata ale familiei Vijulie
Mirosul, parfumurile și amintirile - Ce legatura e intre ele?


Pe vremuri, mașinile de spălat vase mi se păreau ceva science fiction. De bogații bogaților, un soi de dorință intangibilă. Am urât întotdeauna să spăl vase, așa că de visat, visam la o astfel de mașină.

Dar, întâmplarea (sau destinul/universul/vreo zeitate) a aranjat lucrurile de așa manieră, încât acum 6 ani, când mă mutam împreună cu V. în noul nostru apartament, care venea cu bucătăria mobilată și utilată, să constat că bucătăria asta mobilată și utilată conținea inclusiv o mașină de spălat vase. Un cor de îngeri s-a pogorât atunci asupra noastră și parcă toată viața mea căpăta sens.

Am folosit-o aproape zilnic, ne-am mai cumpărat tacâmuri și farfurii ca să nu mai fie nevoie niciodată să mai spăl vreo linguriță de mână și m-am bucurat de beneficiile tehnologiei.

După vreo 3 ani de locuit în apartamentul cu pricina, ne-am decis să ne mutăm. Bucătăria a rămas la locul ei, tot mobilată și utilată, împreună chiar cu mașina de spălat vase.

Îmi amintesc mutarea în noua casă, care a fost extrem de rapidă și pe fugă. V. călătorea mult în vremea respectivă, eu eram foarte însărcinată (ne-am mutat în decembrie și am născut în ianuarie), Ema era și ea mică, iar noi ne mutam. Mutarea propriu zisă, s-a făcut într-o sâmbătă. V. aterizase vineri seara, sâmbătă dimineață a venit echipa de mutări, ne-a mutat, apoi V. a plecat din nou duminică dimineața, lăsându-mă cât de cât cu lucrurile în ordine.

Exceptând că încă nu aveam bucătărie. Pe care o tot plănuiam și calculam și desenam și oricum am fi dat-o, tot scumpă ieșea. Atunci am început să mai tăiem din dotările bucătăriei. Hai cu mai puține sertare, că-s scumpe. Hai să facem cu ăștia și nu cu ăștia, că e oferta mai bună. Hai aici să punem niște rafturi, să nu mai luăm dulap. Hai să luăm o plită mai ieftină, o chiuvetă simplă, nu dublă, și tot așa.

Când a venit vorba de mașina de spălat vase, i-am transmis lui V. clar și concis mesajul meu: ”Mai bine nu luăm plită/hotă/mobilă, dar eu la mașina de spălat vase nu renunț!”

Și n-am renunțat. Ne-am apucat să căutăm una pe gustul nostru și am avut câteva criterii stabilite pentru a ne ajuta să decidem mai ușor. Am căutat întâi pe net, am luat producătorii la rând, apoi am văzut și pe viu și la final am decis.

1. Bugetul

Primul criteriu a fost bugetul. Nu puteam da mai mult de X lei pe mașina de spălat vase, oricât ne-am fi dorit. În funcție de bugetul stabilit inițial, am respectat sau nu dorințele pe care le voi înșira mai jos.

2. Dimensiunile

Aici sunt două aspecte de luat în seamă. Dimensiunile bucătăriei și spațiului în care va intra mașina de spălat vase (e important să măsurați de 15 ori înainte să vă hotărâți ce dimensiune de mașină vi se potrivește, ca să nu o luați și apoi să vă uitați la ea.)
Al doilea aspect dimensiunea ei pe interior. Câte seturi de vase încap în ea. Eu aici am gândit așa: ”Care e cea mai mare oală/cratiță/tigaie pe care o am? Asta? Ok, încape ea în mașina de spălat vase?”
Pentru că la asta e ea minunată. La spălat oale și tăvi și tigăi oribil de murdare și imposibil de curățat la mână. Așa, o farfurie și un pahar se spală ușor, dar tava aia în care ai copt cartofi dulci tăiați bucățele…

3. Eficienta

Eficiența, adică din punct de vedere al consumului de energie și apă. Verificați în specificațiile mașinii la care vă uitați, sau, și mai simplu, mergeți într-un magazin și cereți detalii unui consultant de vânzări.

4. Marca

Poate vă doriți ceva anume, aveți un producător în care aveți maximă încredere. Sau, poate dimpotrivă, un producător pe care vreți să-l evitați. Căutați și pe net, sigur găsiți păreri și testări despre care mașini de spălat vase sunt mai eficiente și mai trainice.

5. Alte detalii

Aici pe mine mă interesau următoarele, deși nu pe toate le-am bifat, pentru că nu mă mai încadram în buget:

  •  să aibă display care să arate cât timp de spălat a mai rămas (urăsc tensiunea asta ”oare cât mai are? oare când s-o termina?”)
  • să aibă sertar pentru tacâmuri, pentru că încap mai multe și sunt mai ușor de aruncat înăuntru și mai mici șansele să se taie degețele mici de copil curios în ele. Unele au un suport detașabil în sertarul pentru tacâmuri, ca să poți ridica rapid toate tacâmurile
  • să fie silențioasă, pentru că îi dăm drumul cel mai des seara (orice mașină care are peste 50 de decibeli, se consideră a fi zgomotoasă, între 45-50 e mediu-zgomotoasă, iar sub 45 de decibeli sunt mașinile de spălat vase, considerate silențioase)
  • să fie cât mai flexibilă în interior (să se lase în jos grilajul, să am spațiu pentru tot felul de farfurii, oale, etc.)
  • să aibă program de spălare pentru atunci când mașina e doar pe jumătate încărcată (eficientizarea consumului, atunci când nu sunt multe vase de spălat)
  • să fie incorporabilă complet

După cum ziceam, nu am găsit una în bugetul nostru care să facă tot ce am scris mai sus, dar suntem mulțumiți de cea pe care am ales-o.

Vrei să primești postările mele pe email?

Diminetile de sambata ale familiei Vijulie
Mirosul, parfumurile și amintirile - Ce legatura e intre ele?