Vine Halloween. Cum supravietuim, ca parinti?
Am un elefant așa și-așa. Trei!

parfumuri


Primul meu parfum a fost un Chanel No 5, primit de la bunica mea, ca să marcheze astfel că eram deja domnișoară, nu mai eram fetiță. Nu-mi plăcea cum mirosea, dar era neprețuit pentru mine. Aveam grijă de el, grijă să nu se verse (nu era cu pulverizator), din când în când mai scoteam capacul ca să-l adulmec. Îl puneam rapid la loc, pentru că mă îngrețoșa dulceața lui. Ce știam eu despre Chanel pe vremea aia…

Apoi am mai crescut. Am primit cadou, la un moment dat, o sticluță de Amarige (de la Givenchy). La fel de nepotrivit pentru vârsta mea de copil de generală, dar și pe ăla îl prețuiam ca pe nestemate. Era dovada mea că nu mai sunt deloc o copiliță. Deși eram.

Între timp am învățat mai multe despre parfumuri și despre mine, despre ce-mi place și despre cum să-mi aleg un parfum potrivit. Nu, Chanel no 5 sau Amarige nu-s potrivite pentru mine nici acum, dar tot îmi trezesc niște amintiri care îmi fac inima să bată mai repede.

Înainte să vă alegeți un parfum, ar trebui să știți câteva lucruri

1. Aflați ce categorie vi se potrivește

Parfumurile se impart in patru categorii mari: parfumurile florale, parfumurile orientale, parfumurile fresh și parfumurile lemnoase.
Cred că dacă vă duceți în orice parfumerie, puteți ruga o domnișoară de acolo să vă îndrume puțin și să vă ofere spre mirosit diferite parfumuri din cele patru categorii, ca să vă puteți hotărî care categorie vi se potrivește mai bine.

2. Parfumurile miros diferit pe piele

Da, același parfum poate mirosi într-un fel pe tine și în alt fel pe doamna de la farmacie, pentru că mirosul care persistă pe pielea noastră vine în urma unei reacții chimice între pielea noastră și parfum. Așa că secretul numărul 1 atunci când vreți să vă alegeți un parfum este să îl testați pe piele și nu pe testerul de hârtie din magazin.
Dar, pentru că îl testați pe piele, nu încercați mai mult de 2 parfumuri o dată (câte unul pe fiecare mână, de exemplu), ca să le puteți miros la adevărata lor valoare.

3. Parfum vs. apa de parfum vs. apa de toaleta vs. apa de colonie

Poate că ați observat că există diferențe de preț între o apă de colonie și o apă de parfum. Parfumul este cea mai scumpă variantă, iar apa de colonie cea mai ieftină. Și asta pentru că:

  • parfumul este cea mai concentrată variantă pe care o puteți cumpăra; conține între 15% și 40% esență pură de parfum și este, deci, ceva mai uleios. Din cauza asta nu prea se vinde în sticluțe cu pulverizator. Mirosul e persistent și învăluitor.
  • apa de parfum este ceva mai diluată decât parfumul; conținutul este undeva între 10%-20% esență pură de parfum. Fiind mai diluat, se pulverizează pe piele.
  • apa de toaletă conține 4%-10% esență pură de parfum, diluat în alcool.
  • apa de colonie e cea mai diluată variantă de parfum, conținând între 2%-5% esență pură de parfum.

4. Parfumul are mai multe note

Orice parfum este compus din mai multe esențe, denumite note. Nasul nostru fin le percepe pe rând, așa că atunci când vă alegeți un parfum, n-o faceți la ”o primă mirosire”. Dați-i voie să se dezvolte pe pielea voastră și abia apoi alegeți.
Există:

  • Note de top (primul contact cu parfumul; miros care dispare/se schimbă în 2-8 minute de la pulverizare)
  • Note de mijloc (apar, în general, după ce se produce chimia dintre parfum și piele, după vreo 10-15 minute de la pulverizare)
  • Note de bază (sunt, în general, cele lemnoase)

Dacă discutăm despre un parfum bine echilibrat, e posibil să nu resimțiți toate schimbările de mai sus. Dar asta depinde de parfum, de ph-ul pielii, de cât de hidratată e pielea și de mulți alți factori.

Cam asta despre parfumuri. Am constatat că mie cel mai mult îmi plac parfumurile orientale. Sunt poate mai grele, dar mi se pare că sunt hotărâte și puternice și – folosite în cantități moderate – mă inspiră și mă fac să mă simt bine în pielea mea.

Momentan am rămas blocată pe Wish de la Chopard. Mi l-am comandat acum mai bine de doi ani de pe Elefant, în timp ce descoperisem întâmplător că pe site-ul ăsta nu găsești doar cărți (mă rog, acum cred că toată lumea știe că Elefant nu e doar despre cărți, dar universul meu era mai restrâns acum 2 ani :)) )

Acum mai vreau unul pe care să-l iubesc la fel de mult, dar până acum nu mi-am bătut capul, pentru că abia de vreo două săptămâni am început și eu să mă mai parfumez. Până acum am evitat să fac asta pentru că ba era copilul mare foarte mic și știți și voi cât de sensibili sunt ei la miros, apoi am rămas însărcinată și nu suportam nimic, apoi am născut și era copilul mic foarte mic și sensibil… Acum copiii au mai crescut, eu nu mai sunt gravidă, drept urmare am zis că e cazul să revin la vechile parfumuri.

Voi ce parfum preferat aveți?

Vine Halloween. Cum supravietuim, ca parinti?
Am un elefant așa și-așa. Trei!