Câteva mituri despre periuțele electrice de dinți
Avem nevoie de MOASE!

25 intrabari la vizionarea unei gradiniteAzi cineva din spatele meu spunea că în weekend s-a hotărât să sărbătorească sfârșitul verii. Parcă mi-a căzut cerul în cap când am auzit. Cum adică sfârșitul verii? Deja? Când a trecut? Parcă nici n-am simțit-o. M-am uitat repede în aplicația pentru vreme și am văzut că mai apăreau câteva zile cu temperaturi peste 30 de grade. Să fie primite, promit să profit de ele.

Dar asta nu înseamnă că nu trece vara… Și că nu vine toamna. Și, odată cu ea, începutul școlii și al grădiniței.

Poate că sunt printre voi și tineri părinți care aleg acum, cu inima îndoită, grădinița sau creșa pentru copil. Dacă e primul copil, vă cred pe cuvânt că nici nu știți ce să întrebați. De unde să începeți și cu ce.

Eu am trecut prin asta deja de două ori și am avut ocazia să văd mai multe grădințe. Așa că, la momentul respectiv, acum un an și jumătate, am alcătuit o listă de întrebări care erau importante pentru mine. O să pun mai jos întrebările mele și câteva comentarii. Iar și mai jos le-am pus într-un infografic pe care să-l puteți printa, ca să-l aveți la voi când vă duceți să discutați și să fiți siguri că nu uitați nimic.

Program

Care este programul grădiniței. La ce oră începe, până la ce oră pot rămâne copiii. În plus, ce alte variante există (de program scurt, mediu, prelungit).

Aveți în vedere că la unele grădinițe (chiar și particulare) nu se acceptă să întârziați dimineața.

Tarife (lunare, taxa de inscriere/reinscriere, alte taxe)

Care sunt tarifele pe care trebuie să le plătiți. Asigurați-vă că înțelegeți dacă taxa lunară include și mâncarea sau nu. În plus, ce alte taxe se mai plătesc pe lângă cea lunara? Taxa de înscriere/reînscriere se recuperează apoi din prima lună plătită?

Autorizari/Acreditari

În baza căror autorizări/acreditări funcționează grădinița?

Exista asistenta medicala permanenta?

Cum se procedeaza in caz de probleme medicale (accidente, febra, etc.)?

Care e protocolul atunci când un copil cade în cap? Dar când are febra? Dar varicelă? Există acolo cineva care îi poate consulta zilnic? Dacă nu, cu ce frecvență primesc vizita unui medic/unei asistente?

Există triaj dimineața? Pe ce criterii se trimit copiii acasă?

Exista supraveghere video?

În caz că vreți să vedeți ce se întâmplă în cadrul grădiniței, întrebați dacă există supraveghere video și cum poate urmări părintele filmările.

Exista posibilitatea transportului?

Există varianta să fie luați de acasă/dintr-un punct fix copiii? Dar aduși? Cu ce mașină? Centuri/scaune de copii? În ce condiții? Pe ce traseu?

Cum se face comunicarea intre gradinita si parinte? Intre educatoare si parinte?

Există grădinițe unde părintele nu poate comunica direct cu educatorul, sau o poate face limitat. În general, motivele sunt plauzibile: fie controlul asupra educatoarelor (există o persoană desemnată cu comunicarea grădiniță-părinte care știe tot ce se întâmplă în grădiniță, ceea ce poate scădea probabilitatea ca educatoarele să nu se poarte ”corespunzător” cu copiii), fie menajarea educatoarelor (părinții se simt de multe ori îndreptățiți să sune la ore nepotrivite; în plus, în timpul programului, educatoarea trebuie să se ocupe de copii și nu are când să vorbească la telefon).

Care este numarul de copii intr-o grupa?

…și ce vârste au ei?

Care este numarul de adulti responsabili pentru grupa respectiva

(educatoare, asistenta de educatoare, ingrijitoare, etc)

O educatoare la 30 de copii s-ar putea să nu fie chiar ok. O educatoare, două îngrijitoare și o asistentă la 20 de copii sună cu totul altfel.

Bucatarie proprie sau catering?

De unde provine mâncarea?

Ce contine meniul zilnic?

Puteți cere meniul pe o săptămână, ca să vă faceți o idee.

Unde se ia masa?

În bucătărie/sala de masă/sala de clasă?

Cum arata spatiul pentru somn?

Unde dorm copiii? În sala de clasă sau în altă sală specială? Cum arată pătuțurile și așternuturile? Cine spală așternuturile? (există grădinițe unde părinții iau acasă așternuturile la fiecare final de săptămână pentru a le spăla).

Cum arata curtea si cat timp petrec copiii in aer liber?

Există un loc de joacă pentru copii? Curtea prezintă pericole?

Cum se face acomodarea?

Părintele poate rămâne cu copilul la grădiniță pentru a ajuta la acomodarea acestuia? Cum procedează educatoarele atunci când un copil plânge de dorul mamei/tatălui?

Cum arata sala de clasa si cu ce fel de materiale se lucreaza?

Cât este de luminoasă? Unde sunt puse materialele de lucru? Ce fel de materiale sunt? Materiale pasive (care invită copilul să fie activ în joaca) sau materiale active (pe care copilul le privește pasiv – jucării cu lumini, butoane, aș introduce aici și televizorul)?

Ce carti se gasesc in sala de clasa?

Mesajele pe care le transmit cărțile din sala de clasă spun multe despre direcția grădiniței.

Ce responsabilitati au copiii in cadrul gradinitei?

Sunt responsabili cu aranjatul mesei? Cu strânsul ei? Cu strânsul jucăriilor? Fac curățenie în zona lor de lucru? Se îmbracă/dezbracă singuri? Se spală singuri pe mâini? Sunt încurajați să mănânce singuri? Etc.

Ce se intampla atunci cand un copil nu doreste sa participe la o activitate/somn/masa?

I se respectă dorința sau este obligat să participe? Prin ce metode? Pedepse? Recompense? Există metode punitive de educație? Buline negre? Stickere ca recompensă? Alte recompense (mâncare, jucării, privilegii)? Colțul rușinii? Time out? Etc.

Ce se întâmplă dacă un copil nu dorește să doarmă atunci când ceilalți o fac?

Ce se întâmplă dacă are un tantrum? Ca notă de subsol: copiii fac tantrumuri în general în spațiile în care se simt în siguranță. Grădinițele în care copiii nu au astfel de manifestări sunt, de multe ori, acele spații în care copilul nu se simte în largul lui. Așa că vă sfătuiesc să întrebați la interviu dacă în grădinița respectivă copiii au tantrumuri. Și dacă au, cum sunt gestionate de personal?

Ce fel de ”optionale” exista la gradinita?

Limbi străine, muzică, înot, etc. Care sunt tarifele?

Cate vacante exista pe parcursul anului?

Se plateste taxa pentru gradinita pe perioada vacantei?

chestionar pentru gradinita

Vrei să primești postările mele pe email?

Dacă vrei să nu ratezi nicio postare, te poți abona la newsletterul blogului.
Nu-ți face grija de spam, nu vei primi decât postările mele. 

Câteva mituri despre periuțele electrice de dinți
Avem nevoie de MOASE!