Cum imbraci un copil impotriva vointei lui
Cu copiii in vacanta

cum alegem bicicleta

Bicicleta nu e doar o simplă bicicletă. Mai ales pentru copii. Nuuuu, bicicleta e o provocare, e un mijloc de transport, e libertate, e responsabilitate, e mișcare, e viteză, e orice, doar nu o simplă bicicletă.

Bicicleta ajută copilul să fie activ. Să petreacă timp la aer, să facă mișcare, să comunice cu alți copii, să comunice chiar și cu părinții, la o plimbare ușoară prin cartier. Într-o lume în care copiilor le lipsește joaca în aer liber, în care sunt bombardați din toate colțurile de dulciuri și pseudo-mâncare, mersul pe bicicletă e o minune.

Mulți părinți se tem de trafic, de viteză, chiar de libertatea pe care o are copilul odată ce e stăpân pe bicicleta lui. Dar, să le acordăm puțină încredere… Așa învață responsabilitatea, experimentând libertatea. E greu, ca părinte, să-l lași din mână, dar așa îi dai aripi…

Ca să nu mai spunem ce ocazie minunată e asta pentru a petrece timp de calitate împreună cu părinții, care își pot cumpăra și ei o bicicletă și, uite așa, se creează amintiri frumoase, mai importante decât orice jucărie sau carte pe care le putem cumpăra copiilor. Timpul petrecut cu ei e cel mai frumos dar pe care îl putem oferi.

Doar că înainte să-i iei copilului o bicicletă (mie mi-a rămas sufletul la una ”roz gumă” de aici) și să-l urci pe ea, trebuie să știi câteva lucruri.

1. Legislatie

Codul rutier reglementează utilizarea bicicletei pe drumurile publice. Ar fi bine să-i împărtășești și copilului ce spune legea. E foarte important să știe care e conduita și e la fel de important să se simtă responsabilizat.
Să vedem ce zice legea:

”HG 1391/2006

Art. 14. – In circulatia pe drumurile publice bicicleta trebuie sa fie:

a) prevazuta cu dispozitiv de franare eficace;
b) prevazuta cu un sistem adecvat, functional, de directie;
c) dotata cu sistem de avertizare sonora; se interzic echiparea si folosirea sistemelor de avertizare sonora specifice autovehiculelor;
d) echipata in fata cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;
e) echipata cu elemente sau dispozitive care, in miscare, formeaza un cerc continuu, fluorescent- reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spitele rotilor.”

2. Buget

În primul rând, când decideți că îi veți cumpăra copilului o bicicletă, trebuie să vă stabiliți întâi un buget. Țineți minte că nu mereu ”mai scump” înseamnă ”mai bun”.
În bugetul pentru bicicletă includeți și accesoriile de protecție fără de care copilul nu ar trebui să se urce pe bicicletă: casca (neapărat) și (eventual) genunchiere și cotiere. Utili mi s-au părut și ochelarii de soare pentru bicicletă, prevăzuți cu elastic la spate, ca să nu dispară în vânt.
Îi ajută pe copii să evite situațiile periculoase în care nu reacționează la timp pentru că sunt orbiți de soare sau le-a intrat praf în ochi.

3. Dimensiune

E foarte important ca atunci când alegem o bicicletă pentru copii să fie de dimensiunea potrivită. Nu alegem dimensiunea în funcție de vârsta copilului, ci în funcție de înălțimea sa. Mai jos vă pun un tabel orientativ. La asta aș adăuga un lucru. Un copil învățat să meargă pe balance bike va avea nevoie de o bicicletă mai joasă, pentru că va avea tendința de a frâna cu picioarele la început. Și pentru ca trecerea să fie mai lină, eu vă recomand o bicicletă mai joasă, căreia să-i ridicați treptat șaua.

new-piktochart

4. Greutate

Alegeti o bicicletă cât mai ușoară. Nu pornim de la premisa că o veți căra în brațe când copilul nu mai vrea să pedaleze (deși, să știți, sunt șanse mari să se întâmple asta), ci trebuie să aveți în vedere că dacă îi va fi greu să o manevreze, sunt șanse mari să lase baltă pedalatul sau să nu se bucure suficient de experiență. Greutatea unei biciclete nu ar trebui să depășească 40% din greutatea copilului. Deci, cântăriți copilul, faceți o regulă de 3 simplă și vedeți ce vă dă.

5. Frâne

După cum ați putut citi și sus în lege, bicicleta are mare nevoie de un sistem de frânare eficient. Aici aveți de ales între frână de mână și frână din pedală. Eu v-aș recomanda să alegeți una cu frână pe ghidon, acționată manual.
Frâna din pedală nu dă voie copilului să-și aranjeze cum îi trebuie pedala sub picior. Când o ia la deal, e greu să nu poți da pedalele înapoi ca să poți apăsa pe ele.

6. Viteze

S-ar putea să ziceți că vitezele sunt un moft, dar ele sunt de mare folos atunci când copilul urcă dealuri, de exemplu. Nu-s musai de pus pe bicicletă, dar ele ajută enorm. Și la pedalat, apoi și la coordonarea copilului.
Verificați întâi dacă frâna e suficient de ”moale” cât să poată fi folosită de o mânuță de copil. Dacă o puteți acționa apăsând pe ea cu degetul mic, ar trebui să fie ok.

7. Preferinte

Și nu în ultimul rând, cereți părerea copilului despre bicicletă. Poate nu va avea prea multe de spus legat de viteze sau tipul de frână, dar își va alege culoarea, accesoriile, o va putea testa și se va simți important.

Am uitat oare ceva?

Cum imbraci un copil impotriva vointei lui
Cu copiii in vacanta