10 motive pentru care casa noastra e cu fundul in sus
Unde comunicare nu e, nimic nu e - Comunicarea asertiva

pozaProblema mea principală cu utilizarea storcătorului de fructe e că se pierde multă pulpă. Nu facem foarte des sucuri de fructe, pentru că le mâncăm ca atare, dar toamna, când primim mult mai multe kilograme decât am putea noi mânca, băgăm storcătorul la treabă.

Facem sucuri pe care le folosim ulterior în alte preparate. Suc de mere cu care îndulcesc anumite deserturi sau pe care îl bea Ema amestecat cu ”apă cu bule”, suc de pere din care fac apoi budincă de tapioca, orice suc din care fac ulterior jeleuri cu gelatină și tot așa.

Dar, de la toate sucurile astea rămâne apoi multă pulpă, de care mi-e tare milă să mă descotorosesc. Așa că am tot căutat idei despre ce aș putea face cu pulpa asta. Am experimentat. Nu toate experimentele au fost și reușite, asta vă spun din capul locului. Dar să vă dau și vouă câteva idei.

1. Piure de fructe

Asta e cea mai simplă variantă și cea mai evidentă. Iau toată pulpa de fructe care îmi rămâne în storcător și o pun în blender. Apoi le dau copiilor o linguriță și le urez poftă bună.

pureemix

2. ”Benzi de fructe”

Nu știu cum se numesc în lumea reală ceea ce noi am denumit ”benzi de fructe”, dar sunt bune. Iau pulpa, o scurg bine, o bag în blender, apoi întind pasta pe care o scot din blender în deshidrator în strat subțire. Dacă nu aveți deshidrator, puteți folosi cuptorul încălzit foarte puțin (la 40 de grade). Trebuie să stea acolo multe ore, până se usucă de tot.
Apoi, eu una tai fâșii mici pe care le rulez și le ambalez individual. Sunt bune.

3. Biscuiti deshidratati

Dacă procedați ca la punctul 2, dar întindeți pasta în strat mai gros și tăiați apoi în formă de pătrate sau le puneți direct în formă de cerculețe, vă ies biscuiți sănătoși raw vegani.

4. Batoane de fructe

Foarte des facem batoane de fructe (curmale, nuci, stafide, pudră de roșcove, etc.)
La batoanele astea putem pune și pulpa de fructe, uscată bine. Adică, scoasă din storcător, lăsată la scurs, apoi uscată puțin în deshidrator sau în cuptor.

baton fructe

5. Ceai

La fel ca la punctul 2, scursă și uscată bine pulpa. Apoi depozitată în cutii sau în săculeț de hârtie sau textil. Iese un ceai foarte bun. Îl puteți bea ca atare sau amestecat cu alte tipuri de ceaiuri pe care le folosiți.

teamix

6. Chiftelute

Dacă sucul e făcut din legume (sau din anumite fructe, de ce nu?) pulpa o puteți folosi pentru chifteluțe. Fie că o amestecați cu carne sau cu alte legume (eventual și quinoa sau orez), sau doar cu ou și după aia le băgați la cuptor gustul e tare bun.

chiftelutemix

 

7. Paine

Pulpa o puteți adăuga (scursă bine și eventual uscată puțin) în compoziția de pâine. O să iasă o delicioasă pâine cu diferite arome.

breadmix

8. Prajituri

La fel ca la punctul 6, puteți adăuga pulpa (de fructe, sau morcovi, de exemplu) în compoziția pentru prăjituri, brioșe, checuri. Cu pulpa de morcovi faceți o delicioasă prăjitură cu morcovi. Am eu o rețetă delicioasă. Trebuie să o pun pe blog zilele astea.

cakemix

9. Supe

În funcție de combinațiile care vă plac, pulpa sucurilor o puteți adăuga în supe creme pentru un adaos de fibre.

soupmix

10. Inghetata pe bat

Deliciul copiilor. Turnați pulpa în forme de înghețată pe băț (sau în pahare de unică folosință în care înfigeți bețișoare păstrate de la alte înghețate) și dați la congelator. Eventual, puteți să o faceți piure înainte. Yummy.

popsicle-1482976_1920

Ce e important e să aveți un storcător bun pentru fructe. Eu m-am uitat la cele de aici. Să-l verificați periodic să nu ruginească pe ici pe colo, să-l curățați bine și să-l îngrijiți ca la carte.

Iar când vă faceți sucuri, optați, mai degrabă, pentru cele de legume decât pentru cele din fructe. Adăugați frunze verzi și gândiți-vă cum puteți potența efectele benefice ale unor legume sau fructe din cele pe care le-ați ales (de exemplu, daca puneți în storcător spanac, puneți și lămâie pentru absorbția fierului).

Dacă nu vă plac sucurile de fructe, puteți face smoothie-uri și cred că tot online e cel mai simplu să găsiți un blender bun. Despre smoothie-uri vă scriu cu altă ocazie.

Pofta bună!

 

10 motive pentru care casa noastra e cu fundul in sus
Unde comunicare nu e, nimic nu e - Comunicarea asertiva