După ce am stârnit o a doua furtună de controverse pentru că încă mai țin la a nu învăța copiii cu forța să împartă, mă simt datoare să vă dau și câteva alternative prin care să-i învățăm despre generozitate. Nu uitați, exemplul propriu are cea mai mare influență și dacă pe voi nu vă văd că sunteți darnici și generoși, e cam greu să cereți asta de la copii.
- Dacă e vară și e foarte cald afară, iar în fața casei sunt niște muncitori care lucrează în plină bătaie de soare, puteți face o limonadă împreună cu copilul, pe care să le-o oferiți împreună cu niște cuburi de gheață.
Puteți oferi o astfel de băutură rece și curierului care vă aduce pachetul, polițistului care dirijează mașinile în intersecție, paznicului de la școală, sau oricui.
Mai departe de gustul plăcut și răcoros, oamenii se vor simți, cel mai probabil, apreciați. - Atunci când vă întâlniți pe stradă cu domnul care este angajat să măture trotuarul din fața casei voastre îi puteți mulțumi pentru că ține străzile curate.
De multe ori luăm lucrurile astea ca atare. Da, ăsta e jobul lui, e meseria lui, și-o face și aia e. Dar poate că și nouă ne place la birou să ne fie apreciată munca. Să primim un feedback pozitiv.
Cu siguranță și domnul respectiv se va simți apreciat și îi veți face ziua mai frumoasă.
- Iarna puteți face împreună cu copilul sendvișuri și băuturi calde pe care să le duceți apoi în gentuțe termoizolante oamenilor care locuiesc pe stradă.
Oricât de mare ar fi mafia cerșetoriei, faptul că oamenii ăia stau la -20 de grade pe stradă pentru că așa e viața lor în momentul ăla și nu au o altă variantă, e o realitate. Le e foame, le e frig.
Un sendvis cald și un ceai i-ar face, măcar pentru câte clipe, să se simtă mai bine. Să simtă că și ei contează. - Tot iarna puteți purta după voi haine de donat către oamenii străzii care nu sunt îmbrăcați adecvat temperaturii (șosete, cizme, geci, căciuli, mănuși, etc.)
De multe ori spunem că sunt îmbrăcați sumar ca să impresioneze. Dar nu-s toți așa. În cele mai multe cazuri se bucură de niște șosete groase, de mănuși și de cizme, poate și de o pătură călduroasă dacă îi vedeți că dorm pe stradă. - Încurajați copilul să ofere din jucăriile sale mai vechi (dar în stare bună) altor copii, care nu au jucăriile lor. La fel și cu hainele.
Nu alegeți voi pentru el ce oferă, ci lăsați-l chiar pe el. Dacă nu vrea să dea nimic, faceți voi un pachet cu lucruri ale voastre, pe care să le donați împreună cu copilul. Imaginea unei persoane care se bucură primind ceva de la voi s-ar putea să-l impresioneze suficient pentru ca imediat ajunși acasă, să facă și el un pachet. - Le puteți scoate chiar și la vânzare, explicându-i copilului că banii strânși se vor duce într-un caz caritabil. Puteți alege cazul respectiv împreună.
Viața e grea pentru unii dintre noi. Există copii bolnavi, copii fără părinți, mame care mor. E trist, groaznic de trist. Dar noi îi putem ajuta pe oamenii ăștia, iar copilul cu imaginea asta trebuie să rămână. Că noi, oamenii de rând, putem rezolva probleme, putem ajuta alți oameni, putem corecta nedreptăți, putem vindeca, susține, putem aduce un zâmbet pe fața cuiva.
- De Crăciun faceți pachete cu cadouri pe care să le lăsați la ușile necunoscuților. Nu-i musai să puneți marea cu sarea în pachete. O cutie cu ceai și o cană frumoasă. Sau o carte și un baton cu scorțișoară. O decorațiune mică. O lumânare. Și un mesaj frumos.
- Faceți felicitări pentru oamenii dragi (asta m-a învățat Ema pe mine).
- Oferiți-vă împreună să ajutați. Pe oricine puteți. Cu orice. Să cărați unei mame cu doi copii plasele cu cumpărături. Clișeicul să ajutați o bătrânică să traverseze. Să sfătuiți un domn ce fel de cacao să cumpere.
- Faceți complimente străinilor. În metrou, poate doamna drăguță din fața voastră are o eșarfă foarte frumoasă. Îi puteți spune. Sau băiatul trist citește o carte foarte interesantă. Sau fetița fredonează o melodie foarte frumoasă (și asta am învățat tot de la Ema).