Cum am ajuns eu să mă iubesc
Cand gatesti cu doi copii
Alfie Kohn, #reVINEalfie

Alfie Kohn, #reVINEalfie

Pare așa departe asta… Mă refer la faptul că la un moment dat copiii mei vor fi adulți. Acum sunt mici, blonzi și pufoși și râd la câinii vecinilor. Dar cândva, peste câțiva ani (nici măcar atât de mulți), ei vor fi adulți. Așa, ca mine și ca tine. Poate că vor avea familiile lor, copiii lor. Sau poate că nu. Poate vor călători mult, poate că vor iubi, poate că vor munci, poate că se vor distra, poate că vor avea prieteni, poate că vor…

Nu știu cum vor fi ei atunci. Nu am idee. Nici măcar vagă. Nu-mi doresc pentru ei să fie medici sau ingineri, să aibă un partener de sex opus și câte doi copii, blonzi cu părul ondulat, băiat și fată. Nici casă mare, nici mașină scumpă. Îmi doresc altceva pentru ei, pe lângă să fie fericiți.

Îmi doresc în primul rând să fie siguri pe ei. Să aibă încredere în ei și să-și cunoască punctele forte și punctele slabe. Să se accepte așa cum sunt, ba chiar să se iubească. Să știe să își ceară drepturile și să nu li se taie genunchii în fața nimănui. Să aibă o stimă de sine – vorba Emei – ”cât cerul”.

Apoi îmi doresc să fie… empatici. E tare important să poți să fii empatic. Să-ți vină natural asta. Să fii un om care să iubească oamenii și care să ajute. Să ajute pentru că așa își dorește. Pentru că vine din el, pentru că asta îi spune motivația lui intrinsecă. Nu pentru că așa e bine și așa e frumos, sau pentru că vreau eu.

Îmi mai doresc să știe să relaționeze cu cei din jur, să le fie ușor asta. Să știe și să poată să refuze atunci când e cazul. Să poata comunica non-violent. Să … Multe 🙂

Așa că de fiecare dată când nu știu cum să-i mai ghidez, când nu știu cum să reacționez, când nu știu dacă e bine ce scot pe gură, mă opresc și mă gândesc.

”Oare ce spun/fac eu acum, o să-i ajute să fie încrezători în puterile lor peste 20 de ani? O să-i ajute să spună NU atunci când situația o cere? O să-i ajute să știe să se poarte cu blândețe cu cei de lângă ei? Îi învață cum să-ți gestionezi emoțiile puternice? Îi învață să iubească necondiționat? Să fie curajoși?”

Când răspunsul e DA, ei, atunci merg înainte. Dar dacă răspunsul e NU, atunci mă opresc. Schimb macazul. E atât de simplu. Dar, de multe ori, uităm că a crește un copil e o investiție pe termen lung. Nu trebuie să așteptăm rezultate pe moment. Ci rezultate pentru următorii 20 de ani. 30. 40. Pentru toată viața lor.

Dacă vreți și voi să aflați cum puteți crește copii curajoși, să știți ca #reVINEalfie! Pe 21 mai,  la Muzeul Național de Artă al României, sala AUDITORIUM. 

Alfie Kohn este autorul a 14 cărţi despre educaţie, parenting şi comportament uman, cărţi ce au fost traduse în 20 de limbi şi vândute în peste 500.000 de exemplare la nivel mondial. Încă din anii ’90 este adesea invitat să susţină conferinţe în SUA, iar din 2005 depăşeşte graniţele ţării, discursul său ajungând live la părinţii din întreaga lume. Munca sa de cercetare a fost premiată de instituţii precum The American Psychological Association sau The Canadian Teacher’s Foundation, iar volumul „Parenting Necondiţionat” a fost recompensat cu un Gold Award în cadrul National Parenting Publications Awards 2006

Conferința începe la ora 10:00 și e împărțită în două mari teme.

De la 10:00 la 13:00 vom afla despre parentingul necondiționat. Apoi, după amiaza, Alfie Kohn ne dă argumentele sale împotriva competiției.

Eu una abia aștept să îl ascult. Și voi face și live blogging de acolo pentru voi, în caz că nu puteți ajunge.

Înscrierile se fac aici.

Ei, cu cine mă văd acolo?

Cum am ajuns eu să mă iubesc
Cand gatesti cu doi copii