Povești pentru copii - Curajul lui Budică
Timp pentru blog aveti? Nu prea

flowersDe când așteptam primăvara… De foarte mult timp. De fapt, de când s-a terminat cu varo-toamna pe care am avut-o.  Mie nu-mi place frigul, nu-mi place iarna. Sunt mai grinch. Când simt vântul ăla rece care mă atacă pe sub glugă și între cizme și marginea jachetei, mă ia depresia.

Nici Ema nu e mare iubitoare de iarnă. Ok, s-a bucurat la puțina zăpadă pe care am avut-o, dar mai mult de atât nu a impresionat-o. Toată iarna nu am auzit decât ”Mami, io abia astept să vină primăvara ca să pot sa umblu fără haine și să pot să fac buchețele”.

Recunosc, de fiecare dată când o auzeam, primul gând îmi era ”Fără haine sper că are de gând să umble doar prin casă și curte”, deși (sau tocmai pentru că) anul trecut mi-o amintesc alergând doar cu o șapcă pe cap pe strada din fața casei. Tare greu mi-a fost să o conving să intre înauntru, sau să pună o rochiță sau un tricou și niște pantaloni pe ea.

Dar mai important decât să alerge cel mult în chiloți în plin soare, pe mijlocul străzii, e să facă buchețele. Vai, ce tristețe a fost în iarnă, pentru că nu mai erau păpădii pe nicăieri. Țin minte cum la protestele de la Colectiv căutam păpădii în față la Teatrul Național. Nu erau.

Apoi am avut mare noroc de revelion când ne-am făcut concediul într-o țară mai caldă și cu flori. Și ce de flori… Ce de buchețele… Ce spor avea…

Inițial mă cam ariceam. Voiam să o învăț despre respectul vis-a-vis de mediu. Să nu rupem florile. Să nu batjocorim natura. Să o iubim și să o protejăm. Apoi, într-o zi mi-a adus de la grădiniță un buchețel. Cu următoarea explicație. Era într-un loc așa de frumos și i-a părut rău că nu l-am văzut și eu, așa că mi-a cules de acolo câteva flori ca să văd și eu cât era de frumos. F*ck greenpeace, am bocit de mi-au ieșit lacrimile pe urechi. Oricum nu culege decât păpădii…

Și am schimbat abordarea. M-am relaxat. Și m-am gândit să profit puțin de pe urma pasiunii ei. Așa că ne-am apucat să plantăm flori. Să punem semințe. De flori, de roșii, să punem zmeură în curte, să facem sere mici, să povestim despre cum cresc florile, de unde, din ce sunt făcute, cum evoluează, de ce au ele nevoie să crească, la ce ne ajută.

M-a ajutat foarte mult și o carte de la Usborne. How flowers grow? (Cum cresc florile?). A venit repejor prin curier de la Citim cu drag și am lăsat pachetul nedesfăcut pentru Ema, ca să-l descopere singură. N-aveți idee cât s-a bucurat. Am citit-o de câteva ori la rând într-o rână direct pe jos, pe gresie.

Dacă sunteți curioși cum arată pe interior, aveți aici un preview. Cartea are tot felul de ferestre care se deschid și multă multă informație prezentată foarte aerisit și prietenos. Mi-am reamintit câteva lucruri de la ora de botanică, recunosc. Ca să nu mai spun despre pagini, care sunt cartonate, extrem de serioase, perfecte pentru mânuțe curioase și poate mai puțin delicate.

O recomand cu mare căldură. Dacă o vreți, o găsiți aici. Iar dacă o comandați până la sfârșitul lunii, primiți ofer o reducere de 10% în plus față de reducerea pe care o are deja cartea, dacă folosiți codul gangblog.

Hai cu primăvaraaaaa!

Povești pentru copii - Curajul lui Budică
Timp pentru blog aveti? Nu prea