Trusa de explorator DIY
Muzica dezvoltă creierul copiilor

Necondiționat. Era un cuvânt pe care nu-l știam prea bine și nici nu mă interesa prea tare despre el. Și nici nu citisem încă despre Alfie Kohn.

Da’ de ce mă iubești?

Când eram eu mai tânără ”da’ de ce mă iubești?” era o întrebare legitimă. După ce ne certam pe ”ba eu te iubesc pe tine mai mult – ba eu pe tine – ba eu pe tine” și fix înainte de ”închide tu primul – ba nu, tu – ba nu, tu”, inevitabil venea întrebarea asta. Și mi se părea grea. Nu știam niciodată de ce îl iubesc. Mă gândeam că poate sunt eu defectă și de-asta nu știu… Sigur sigur îl iubesc eu pentru ceva. Măcar să inventez ceva rapid, să nu stric momentul, dacă-i musai.

Și nimic nu mi se părea potrivit. ”Dacă-l iubesc pentru că mă scoate în oraș, sunt profitoare. De iubit pentru că se poartă frumos cu mine, nu pot să-l iubesc, pentru că mi se pare normal să se poarte frumos cu mine. Dacă-l iubesc pentru ca arată bine, sunt superficială. Poate dacă îl iubesc pentru că e inteligent?”. Da, asta părea cumva mai neutru. Nu-l iubesc nici pentru bani, nici pentru frumusețe, ci pentru calitatatea lui deosebită de a fi inteligent. Era ok.

Apoi l-am cunoscut pe V. Și n-am mai simțit nevoia să caut motive. Țin minte că eram în mașină cu el și mergeam spre Târgoviște într-o noapte, ca să bem o cafea. Și tăceam. Amândoi. Și era ok. Nu era o tăcere apăsătoare. Nu era tăcerea aia pe care să încerci să o întrerupi cu orice preț. Nu. Efectiv nu aveam ce să spunem în minutele alea si asta era ok. A fost un moment revelator. La fel ca și momentul în care mi-am dat seama că e ok să iubești fără să ai un motiv. Am avut aceeași senzație de ușurare. Un model nou după care să funcționez.

Iubirea necondiționată e cel mai pur sentiment posibil

Abia după ce am născut am aflat că nu doar că e ok, ci că iubirea necondiționată e cel mai pur sentiment posibil. Un instrument extraordinar, care creează lucruri minunate, încredere, înțelegere, empatie, compasiune, căldură, îmbrățișări. Care crește oameni puternici și blânzi, cu o extraordinară stimă de sine, oameni care se iubesc pe ei și știu să-i iubească și pe ceilalți.

Dacă mă întrebați pe mine (și dacă nu mă întrebați, eu tot vă scriu), eu cred că aproape toți părinții își iubesc necondiționat copiii. Doar că unora le e frică să o arate. Frică pentru că suntem programați să facem altfel, pentru că încă mai credem că nu iubirea necondiționată poate crește adulți drepți și blânzi, ci pedepsele. Și pentru că încă mai credem că oamenii fac lucruri bune doar pentru recompense. Pentru că nu l-am citit încă pe Alfie Kohn 🙂 .

De fapt, da… Oamenii o fac pentru recompense. Pentru că asta știm. Pentru că nu am fost lăsați să ne ascultăm motivația intrinsecă și nu știm câtă valoare are. Ne simțim valorificați doar atunci când suntem lăudați, pentru că ne pasă prea mult de ce cred cei din jur despre noi. Pentru că ne lipsește stima de sine și încrederea în forțele noastre. Pentru că am fost învățați că respectul vine din frică și că altfel nu se poate. Pentru că nu avem curaj. Pentru că atunci când eram noi mici, cărțile lui Alfie Kohn nu se găseau în librării și nici nu venea la București ca să le explice părinților noștri despre cât de bine e să știm că suntem iubiți necondiționat, despre efectele pe termen lung ale pedepselor și recompenselor.

Toți suntem buni, în esență, dar nu mereu ne comportăm ca atare.

Atât de tare îmi doresc să oprim toată mascarada asta în care ne vedem mereu prin ochii altora. Dacă nu pentru noi, măcar pentru copiii noștri. Ei să știe că sunt iubiți în orice context și în orice circumstanță. Să știe că nu pedeapsa e consecința logică a unor fapte greșite. Să nu-și dorească să facă rău nu de teama repercusiunilor, ci din iubire de oameni, de ființe, de viață.

Și foarte important, să știe să se iubească pe ei înșiși și atunci când greșesc. Pentru că o acțiune nu ne definește ca oameni, pentru că orice acțiune poate fi corectată. Pentru că toți suntem buni, în esență, dar nu mereu ne comportăm ca atare. Vreau să știe asta și atunci când greșesc, să se privească pe ei înșiși cu compasiune, să se îmbrățișeze și să încerce să facă mai bine data viitoare.

#reVINEalfie, adica revine Alfie Kohn 🙂

Dacă și voi vreți tot asta pentru copiii voștri, haideți cu mine pe 21 mai la conferințele lui Alfie Kohn, organizate de Totul Despre Mame. Vă promit că va fi o experiență deosebită și că veți pleca de acolo cu multe informații noi, pe care să le puteți aplica în viața voastră de zi cu zi, nu doar în relație cu copiii. Și-s convinsă că, dacă n-ați auzit până acum despre teoriile lui, cu siguranță o să vă pună pe gânduri.

Alfie Kohn, #reVINEalfie

Alfie Kohn, #reVINEalfie

Până pe 4 aprilie puteți încă să luați biletele cu reducere, așa că vă puteți înscrie repejor aici.

Una peste alta, vă îndemn să schimbăm paradigma. Să creștem altfel de adulți, diferiți de noi…

Trusa de explorator DIY
Muzica dezvoltă creierul copiilor