Odiseea părului meu
Activități la 1 an

imageDin postările de pe facebook și de pe blog cred ca par organizată. Altfel nu pricep de ce mă întreabă lumea cum reușesc să le fac pe toate. Secretul meu e că… nu le fac pe toate, de fapt. Încerc să fac cât mai puține și să găsesc soluții să se facă singure lucrurile care se pot face singure. Ah da, și dorm puțin :))

Vă spun și vouă, poate vă dau idei. Unele chestii costă, altele țin doar de organizare, dar cele ce costă și-au scos fiecare bănuț pe care l-am investit în ele. Să exemplific.

1. Casa-i a mea, curtea-i a ta

Pe vremuri, ne împărțiserăm altfel treaba casnică. Acum mulți ani, când eram doar noi doi într-un apartament mic, treaba din el era împărțită în mod echitabil. Apoi am schimbat proporțiile, pentru ca ba am fost eu gravidă, ba am rămas acasă cu copiii, ba una, ba alta. La un moment dat, aveam eu toată casa de ordonat și curățat, iar el bucătăria. Acum suntem împărțiți altfel. Eu țin casa în ordine, iar el curtea. Așa că, dacă veniți pe la noi și e dezastru afară (și de obicei e), să știți de ce. Partea bună e că nu-mi mai pierd vremea și cu asta.

2. Doamna la curățenie

Acum vreo 2 ani, m-a apucat disperarea într-o seară. Oricât m-aș fi chinuit să fac eu ordine și curățenie, niciodată nu era curat și ordonat peste tot. Făceam camerele pe rând și mereu era câte o cameră în extremă dezordine, sau praful neșters, sau vase în chiuvetă. Și, cum ziceam, într-o seară m-a apucat un mare mare bocet. Că eu nu mai pot. V insista să chemăm pe cineva să mă ajute, dar eu nu și nu, cum să-mi umble cineva prin lucruri? Până la urmă am acceptat. Așa că, periodic, avem o doamnă care vine și face curățenie generală. E vis

3. Aspiratorul robot

Din banii de nuntă am luat un aspirator care curăță singur prin casă. Îl poți programa, sau îi poți da drumul când ieși pe ușă, și el aspiră peste tot. Noi avem un Roomba (nu cred ca se mai găsește modelul) și are deja 4 ani de utilizare. Cheia succesului e să nu ai prea multe obstacole pe jos. Face singur parterul, apoi se retrage la baza lui după ce termină sau când se termină bateria. Trebuie curățat după fiecare utilizare. Îl iubesc.

4. Mașina de spălat vase

Mașină de spălat vase am avut pur întâmplător. Apartamentul pe care îl cumpăraserăm înainte să ne mutăm aici avea bucătăria complet mobilată și utilată. Inclusiv cu mașina de spălat vase. Când ne-am mutat aici eram dispusă să renunț la multe investiții, dar nu și la asta. Una mare e perfectă, ca să încapă și oale în ea, tigăi, tăvi. Curăță impecabil.

5. Uscător de rufe

Și pe ăsta l-am luat cam forțați de împrejurări. Dincolo, la vechiul apartament, nu aveam unde usca rufele iarna. Adică le puteam usca pe uscător în casă, dar nu-mi plăcea să le văd mereu înșirate. Sufeream după calorifere, unde să le întindem, dar apartamentul venea cu încălzire prin pardoseală, așa că nu aveam decât să le întindem pe jos ca să se usuce. Balconul era extrem de deschis, deci nu se putea nici acolo. Și am luat uscătorul de rufe, pe care îl folosesc aproape zilnic de atunci. Nu mai pierd vremea cu întinsul rufelor. Le scot din mașină, le scutur puțin și le arunc în uscător. Câteva ore mai târziu, rufele sunt gata. Nu le-a stricat în timp, rufele nu mai miros a praf cum miroseau când le uscam pe balcon (aveam balconul către un bulevard mega circulat), miros frumos, a curat. Și sunt calde. Mmmm, șosete calde iarna…

6. Multicooker

M-am codit mult să-l cumpăr. Nu eram convinsă că e chiar așa o investiție inteligentă. Până am ajuns la capătul răbdării că nu reușeam niciodată să gătesc, ardeam mâncarea, dura o zi întreagă să fac un fel de mâncare. Pentru că… Filip nu prea doarme neasistat, așa că orele lui de somn nu le puteam petrece în bucătărie la gătit, iar când eram cu amândoi, nu puteam să-i las nesupravegheați și să trec la bucătărie. Era tare tare complicat. Așa că l-am luat. Și e de vis. Nu mă arunc la rețete prea alambicate decât dacă e V care să poată supraveghea copiii. În rest, simplu de tot. Tăiat ingredientele, pus tot în oală de la început, închis capacul, lăsat să gătească. Mâncarea nu se lipeste, gustul e mai bun decât pe aragaz, iar când e gata, aparatul păstrează mâncarea caldă până vii și mănânci. Are funcții diferite, preferata mea fiind cea de orez. Iese un orez mai bun ca la orice chinese, cu boabe care nu se lipesc deloc. Iar sarmalele au primit multe multe osanale.
Ca să vă faceți o idee, ca să faci mămăligă, pui în oala apa sau laptele, untul, mălaiul, le amesteci puțin, dai drumul la aparat, setezi să găteasca 30 de minute și închizi capacul. Atât.

7. Ordine la jucării

Când ai copii, cam astea îți mănâncă cei mai mulți nervi. Eu le-am lăsat destul de puține jucării la îndemână și le tot rotesc. Celelalte stau în cutii, iar cele pe care le utilizează, stau în raft. la vedere. În principiu, ce nu folosim, punem la loc. Deci le strângem pe măsură ce nu ne mai trebuie. Rarisim o să vedeți la noi toate jucăriile împrăștiate peste tot… Adică rarisim dacă sunt eu cu copiii. V nu e așa consecvent 🙂

8. Borcane

Mă zăpăcea dulapul de ingrediente. Era permanent plin și nu știam niciodată ce e acolo. Era un plafar întreg, tot felul de punguțe cu câte 2-3 boabe prin ele. Am zis stop. Am cumpărat peste 20 de borcane, l-am rugat pe V să-mi facă niște rafturi și am pus ingredientele în borcane, afișate pe rafturi pe pereții din bucătărie (în poză lipsesc borcanele de pe ultimul raft, pentru că erau la spălat). What you see is what you get. Acum știu sigur ce am și ce nu.

9. Meniul săptămânal

Făceam cumpărături aiurea mereu. Cumpăram multe, nu apucam să le mâncăm, era haos mereu. Am zis stop și la asta. Sâmbăta facem împreună meniul pentru săptămâna viitoare, fac lista de cumpărături pentru ce am decis să gătim și aia e. Pe perete avem o tăbliță cu meniul și maxim de flexibilitate înseamnă să ne hotărâm ce anume din lista respectivă mâncăm astăzi. În zilele în care gătesc cu carne, mie îmi fac ceva repede, fără carne, depinzând ce am chef atunci din borcanele cu ingrediente de la punctul 8 (în principiu nu mai mănânc carne din nou, doar de ziua lui Filip am păcătuit).

image

10. Câte un lucru pe zi

Și pentru că nu am foarte mult timp să fac ordine peste tot mereu, îmi aleg câte ceva de făcut în fiecare zi și măcar aia fac. De exemplu, ordine pe nu știu ce dulap, sau pe birou, să șterg un geam, să mut hainele Emei din sertar în dulap, sau cine știe ce.

Voi ce idei aveți?

Odiseea părului meu
Activități la 1 an