Cum îmi ușurez viața
Calendarul Emei

Voiam să scriu articolul ăsta acum vreo două săptămâni, dar ba nu aveam poze pentru el, ba nu aveam filmulețe, ba nu le uploadasem pe YouTube ca să pot să vi le arăt și tot așa am tărăgănat până a făcut Filip un an (surle, trâmbițe, mulțumesc). Așa că, deși articolul se numește ”Activități la 1 an”, ele merg și mai devreme.

Acum, disclaimer. Nu toți copiii se dezvoltă la fel și nu toți copiii au aceleași pasiuni. Poate ai voștri sunt mai avansați decât Filip la unele activități, sau mai în urmă, sau unele nu-i atrag, sau au alte interese. Ideile mele sunt… atât… idei și nimic mai mult. Luați ce vi se potrivește, adaptați ce ar merge, dar parcă altfel, nu faceți ceea ce nu e pentru voi.

Acestea fiind spuse, să purcedem.

1. Activități de introdus obiecte mici în diferite recipiente

Dezvoltă motricitatea fină, atenția, concentrarea, răbdarea. Fie că vorbim despre fise într-o pușculiță, bețe prin găuri, paie sau ce alte idei vă mai vin, activitatea tot beneficiile alea le are. Emei îi plăcea să bage monede (pe care le spălasem în prealabil în mașină și apoi le dezinfectasem cu soluție de dezinfectat, dar nu-s convinsă ca e suficient să faceți asta) într-o cutie de Pringles căreia îi tăiasem un orificiu prin care să încapă.
Filip a primit un borcan de plastic al cărui capac l-am găurit cu bormașina în 5 locuri și niște bețișoare de urechi.
Dacă folosiți bețișoarele de urechi pentru curățat urechile de felul vostru (noi nu), să fiți cu ochii pe copil să nu și le îndese înăuntru și să-și spargă timpanul. Înțeleg că e foarte posibil să facă asta.

2. Din aceeași serie, noi am încercat și castanele și o tavă de brioșe. Nu se vede în filmulețul ăsta, dar printre castane i-am pus și o surpriza. Un minion mic pe care s-a bucurat tare mult să-l descopere și să-l analizeze

3. Tot cam pe același tipar e și activitatea următoare. I-am oferit un suport de lemn pentru hârtia de bucătărie și niște inele de lemn care să intre pe băț. Nu e o activitate pe care să o aleagă el din dulap, dar dacă o scot și mă prefac eu interesată de a introduce inele pe băț, se bagă și el 🙂

4. Șina cu mașini

Pe asta v-am mai arătat-o și cu altă ocazie, dar e în top 3 jucării preferate ale lui, așa că nu puteam să sar peste ea. A devenit expert între timp. E tot o activitate ce susține dezvoltarea motricității fine, antrenează răbdarea, gândirea logică.

5. Piese magnetice

Asta e una dintre puținele jucării cu care se pot juca împreună. Ea ia pătratele de obicei, iar el triunghiurile. Ea construiește, dar el e atât de captivat de magneți, încât nu se mai duce călare peste ea să-i strice construcția.
Noi le avem din Spania, dar găsiți și la noi ceva similar la Imaginarium. Mă rog, astea ca variante low budget. Dacă aveți un buget mai consistent, puteți căuta Magna Tiles.
Pe Filip îl intrigă cum se lipesc între ele. Se concentrează minute în șir să le dezlipească, să le agațe una de cealaltă. Sunt tot în top 3 jucării preferate (și al lui și al ei)

Iar la final, coșul poate fi folosit și pentru altceva:

6. Geoboard

Asta e jucăria Emei, de fapt. Și între timp a ”căzut” de pe masă și i s-au rupt două piciorușe. Sigur că el nu se pricepe atât de bine, dar a înțeles ideea și perseverează. Inițial arunca elasticele peste piciorușe și aia era tot. Acum reușește să introducă două în elastic, dacă e foarte concentrat. Dezvoltă, la fel ca și activitățile de mai sus, motricitatea fină, atenția, concentrarea, gândirea logică.

7. Animale

S-au reîntors în glorie. Ema a fost îndrăgostită de animale și activități cu animale mai bine de un an. Animale și cărți. Așa am trecut noi prin al doilea ei an de viață. Văd că și lui Filip îi plac. Își scoate singur din dulap cartea cu sunete de animale și coșulețul cu animale și cartonașe și povestim despre ele. Fiecare animal cum se numește, cum ”face”, dacă e mare, dacă e mic, câte picioare are, unde îi sunt urechile și tot ce vă mai trece prin cap pe tema asta.

image

8. Muzica

Asta e una din activitățile lui preferate. O să scriu un articol separat doar pentru asta, pentru că am exploatat interesul lui și am construit o colecție destul de interesantă de instrumente muzicale. Deci, nu vă spun prea multe aici, o să vă spun separat.

9. Cuburi

Avem cuburi de tot felul, dar cel mai mult îi plac astea 3, natur. Mă bucur mult că îi place să construiască. Am suferit tare că Ema nu-i așa interesată de asta, pentru că știu că e o ”joacă” tare importantă din foarte multe puncte de vedere. Am scris și aici despre asta și vă rog să-mi permiteți să mă autocitez:

”Jocurile de construcție încurajează dezvoltarea copiilor în sensuri care s-ar putea să vă mire. Dezvoltă limbajul, îi învață pe copii matematica și le dezvoltă latura socioemoțională, le predau fizică și îmbunătățesc abilitățile motrice, atenția, concentrarea, etc.

Copiii obișnuiesc să interacționeze cu alți adulți sau copii atunci când construiesc. Fie pentru că au nevoie de ajutor, fie pentru că pur și simplu au un partener de joacă, rareori un copil va construi singur. Așa că, interacționând cu ceilalți, copiii își dezvoltă limbajul. Discută, dezbat, explică, descriu. Învață cuvinte noi din aria construcțiilor și nu numai.

Apoi, interacționând cu ceilalți, copiii învață să coopereze, lucrează în echipă, schimbă piese, comasează idei. Își așteaptă rândul, își asumă riscuri, învață de la ceilalți sau predau chiar ei.

Construind își însușesc tot felul de concepte legate de geometria în spațiu, legate de cantități, învață să numere, să adune, să scadă.

Tot prin jocurile de construcție, copiii dau nas în nas și cu niște concepte din fizică, masă, greutate, centrul de greutate, forța gravitației și așa mai departe.

Construind cu piese de LEGO sau cuburi de lemn, copiii își dezvolta motricitatea fină, coordonarea mână-ochi, răbdarea și atenția. Își dezvoltă imaginația, înțeleg cum funcționează lumea.”

10. Pastiluțe tactile

V-am mai povestit despre pastiluțele astea. De lemn în exterior, iar în interior au diferite texturi. Pot fi folosite în fel și fel de moduri. Eu am ales să-i las 4 perechi (sunt două câte două în set) la îndemână într-un coș. Ce-i place lui să facă? În afară de a le pipăi? Să construiască turnulețe cu ele. E destul de greu, pentru că sunt mici. Dar perseverează.

image

Alte idei?

Cum îmi ușurez viața
Calendarul Emei