Alte idei de cadouri de Crăciun pentru copii
Creanga 21

821a9c1a41e3cc6fc26f480e3d84bb79Brad viu sau brad de plastic? Am tot avut dilema asta la viața mea, dar o am acum mai mult decât am avut-o în trecut pentru că… copii.

Ce vreau eu să învăț copiii? E dificil. Vreau să-i învăț că e ok să tăiem copaci care nu cresc peste noapte doar ca să punem noi 5 globuri obosite în ei și apoi să îi aruncăm la gunoi după două săptămâni? Cum rămâne cu respectul față de natură? Brad în ghiveci am mai avut. O dată ne-a supraviețuit. Cu altă ocazie nu. E loterie și aici…

Cu bradul în ghiveci mă gândisem că îl folosim în primul an în ghiveci, apoi îl plantăm în curte și îl împodobim acolo. După ce am luat decizia asta, am vizualizat puțin. Viscol, frig. Vânt. Zăpadă. Noi, congelați, puneam globuri în bradul de zăpadă. An de an. Iarnă de iarnă. Mmmnuu.

Sau poate vreau să-i învăț că e ok să poluăm mediul când producem brazi de plastic pentru aceeași bucurie meschină de a-i umple de beteală la final de an, pentru ca, apoi, când ne vom fi plictisit de el, după ceva ani de utilizare, să-l aruncăm la gunoi, deci să poluăm și mai mult? Cum rămâne cu deșeurile, cu poluarea, cum o să-i mai învăț eu pe copii să protejăm planeta?

Sau am putea să nu mai facem deloc brad sau să-l facem neconvențional, din crengi sau fetru (sau dacă mai vreți idei, e plin pe pinterest de ele), dar chiar să vitregim copiii de tot de ”magia” Crăciunului? Moșcrăciun n-avem, eu oricum sunt Grinch, acum nici brad să nu fie? Chiar că #trăimcaanimalele…

Așa că m-am tot perpelit. Am încercat să dezbat problema și cu V., dar el n-a fost deloc impresionat de frământările mele. Dacă ar fi după el, am lua un brad de plastic de 10 cm și aia ar fi.

Până la urmă am luat problema în mâinile proprii, pentru că nu aveam alte soluții. Brad de plastic să fie. Da, poluează la fabricare și transport (și cei de pepinieră poluează la transport), dar:

  1. Nu mai învăț copiii că e ok să ne batem joc de natură pentru o plăcere meschină.
  2. Dacă tot îl luăm, o să-l folosim mulți ani.
  3. Evităm pericolul de a cumpăra brazi tăiați ilegal din păduri.
  4. Când nu vom mai avea nevoie de el îl vom recicla

Nu-s complet mulțimită de varianta găsită, recunosc… Dar dacă mă uit în jurul meu, văd atâtea obiecte de plastic. Și îmi dau seama că atunci când le-am achiziționat nu mi-am pus problema asta. Și îmi dau seama că tocmai asta vreau să învăț copiii. Ei să-și pună problema.

Sursă foto

Alte idei de cadouri de Crăciun pentru copii
Creanga 21