Produse naturale pentru ten și un nou giveaway
Lava in bucatarie - activitati pentru copii mici si mari

Posibil să nu fie chiar o tradiție românească asta cu gătitul și asamblatul de căsuțe de turtă dulce cu ocazia Crăciunului, dar oricât de Grinch aș fi, trebuie să recunosc faptul că activitatea asta mi-a plăcut, m-a relaxat, m-a intrigat.

De fapt, căsuța noastră de turtă dulce am luat-o ca pe o provocare. Provocarea de a o face fără zahăr. Deloc. Deși Ema mai gustă o dată la X săptămâni o bucățică de ciocolată din oul Kinder, nu am vrut să transformăm ”dulcele” într-un obicei, așa că eu gătesc rar chestii dulci, iar când o fac, nu pun zahăr. Nici nu am în casă zahăr decât ca să-și pună musafirii în cafea. Am, în schimb, miere. Și sirop de arțar. Spre bucuria mea, Ema nu e mare amatoare de dulciuri.

Și mi s-a părut greu de găsit o rețetă de turtă dulce cu miere, și o cremă albă care să se comporte ca pasta aia de zahăr cu unt cu care se lipește de obicei căsuța. Pasta trebuie să fie moale ca o cremă când se asamblează căsuța, suficient de lipicioasă, cât să-i susțină greutatea, iar apoi să se întărească și să rămână așa, plus să nu curgă. Așa că am inventat și adaptat.

Vă spun pe scurt cum am făcut, apoi pas cu pas și rețetele.

Am făcut coca (mult spus coca, pentru că a ieșit ceva mai degrabă lichid) pentru un blat de turtă dulce și am băgat la cuptor. Apoi, după ce s-a copt, am tăiat formele pentru căsuță și am făcut pasta de lipit. Am asamblat tot și am băgat puțin la frigider. La final am decorat.

Acum căsuța e încă pe masă, construcția rezistă, deci rețeta a fost bună. Să vă explic.

Pentru turta dulce fără zahăr am folosit:

450 gr făină
5 lingurițe de praf de copt
4 lingurițe de pudră de ghimbir
2 lingurițe de scorțișoară
2 lingurițe de nucșoară
6 linguri de unt topit
3 ouă
150 ml sirop de arțar
200 ml miere 

Condimentele mai bine le puneți după gust. Eu am mai umblat la cantitățile de mai sus, după bunul meu plac. Îmi place turta dulce cu multă nucșoară, altfel mi se pare că nu are farmec.

Se face ușor. Amestecați într-un bol ingredientele uscate și în altul pe cele umede, apoi amestecați ambele mixuri cu un tel sau un mixer.

Luați o tavă, puneți pe ea o foaie de copt, apoi turnați aluatul într-o foaie cât de cât subțire.

A stat la cuptor 35 de minute la 160 de grade.

Separat am făcut din hârtie tiparul pentru căsuță. 4 dreptunghiuri egale pentru 2 pereți și 2 acoperișuri, plus două pătrate cu câte un triunghi peste, pentru față și spate.

Am pus foile de hârtie peste foaia de turtă dulce și am tăiat conturul cu un cuțit mic și ascuțit. Plus o bază dreptunghiulară, pe care să montăm căsuța. Resturile au fost ronțăite de copii. În totalitate.
imageimage

Separat am făcut crema. În mod normal, o căsuță de turtă dulce se leagă cu o cremă făcută din aproximativ o parte unt și două părți zahăr pudră, ceea ce eu am vrut să evit.

Și am făcut o cremă din:

2 linguri de smântână
sirop de arțar după gust
pudră de tapioca până când crema avea o consistență destul de solidă și nu cădea de pe lingură.

image

Am amestecat toate cele 3 ingrediente cu mixerul. Ema a mâncat cu lingura crema asta. Foarte bună la gust, dar destul de făinoasă de la pudra de tapioca. Infinit mai bună decât untul cu zahărul, care pentru mine e o cremă necomestibilă, doar ușor și frumos de ornat cu ea, dar apoi, de lăsat în farfurie.

 

Vrei să primești postările mele pe email?

imageAm turnat apoi crema într-o pungă cu fermoar de la IKEA și i-am tăiat un colț. Când am apăsat pe pungă ca să iasă crema din ea, a pleznit. Am încercat cu o nouă pungă și s-a întâmplat la fel.image

Note to self and others: Nu funcționează cu pungile mici de la IKEA. Am încercat ulterior cu cele medii și a fost ok. Dar nu mai aveam. Așa că am scos seringa.

image

Am purces la a monta căsuța. Am fixat primul perete pe bază, apoi al doilea perete de primul perete, apoi al treilea și al patrulea. Am lăsat crema să se întărească puțin și abia apoi am pus și acoperișul. Pentru acoperiș am ales două dreptunghiuri mai puțin groase. Puneți multă cremă.

image

După ce am montat toți pereții și toate acoperișurile, am bagat-o la frigider.

image

Întâmplător, era și ora de somn. Așa că de ornat, am ornat a doua zi. Crema am păstrat-o la răcoare, cu un prosop umed pus peste. Am folosit migdale și stafide, merișoare și fulgi de migdale și de cocos. După ce s-au săturat copiii de mâncat cremă cu lingura direct din castron, o parte am amestecat-o cu colorant alimentar roșu, până s-a făcut roz. Am adus o pată de culoare, la cererea copilului.

image

 

La final, așa arăta căsuța noastră. Provocarea provocărilor… Căsuță de turtă dulce fără zahăr. Eu una m-am distrat făcând-o. Ema la fel. Acum încă tronează pe masa din bucătărie. Crema s-a întărit perfect.
image

3 deserturi sănătoase cu… năut

Care este stilul tău personal - 8 întrebări pe care să ți le pui
Semne de sarcină

Poate că ați intrat doar de curiozitate, convinși fiind că nu există așa ceva. Să faci dulciuri cu năut. Nu, titlul sigur e clickbait. Vrea să te facă nițel curios, apoi observi că articolul e cu totul altfel decât ce promitea. Rețete de torturi cu ciocolată și de bezele colorate. Nici urmă de năut.
Na, că nu m-ați prins.

Care este stilul tău personal - 8 întrebări pe care să ți le pui
Semne de sarcină
Citește tot

Anunt: Nu mai caut bucatareasa

Citește tot

Shake de banane cu lapte de soia si pudra de roscove

Citește tot

3 vitamine de care ai nevoie iarna și o rețetă de tort raw vegan

Citește tot

Retete pentru pici mici

Citește tot

Cheesecake pentru bebe si mami

Citește tot

Pancakes vegane

Citește tot

Turtite cu broccoli (vegan)

Citește tot

Baton cu nuci si fructe pentru copii

Citește tot

3 retete de inghetata in 3 minute

Citește tot
Produse naturale pentru ten și un nou giveaway
Lava in bucatarie - activitati pentru copii mici si mari