Produse naturale pentru ten și un nou giveaway
Lava in bucatarie - activitati pentru copii mici si mari

Posibil să nu fie chiar o tradiție românească asta cu gătitul și asamblatul de căsuțe de turtă dulce cu ocazia Crăciunului, dar oricât de Grinch aș fi, trebuie să recunosc faptul că activitatea asta mi-a plăcut, m-a relaxat, m-a intrigat.

De fapt, căsuța noastră de turtă dulce am luat-o ca pe o provocare. Provocarea de a o face fără zahăr. Deloc. Deși Ema mai gustă o dată la X săptămâni o bucățică de ciocolată din oul Kinder, nu am vrut să transformăm ”dulcele” într-un obicei, așa că eu gătesc rar chestii dulci, iar când o fac, nu pun zahăr. Nici nu am în casă zahăr decât ca să-și pună musafirii în cafea. Am, în schimb, miere. Și sirop de arțar. Spre bucuria mea, Ema nu e mare amatoare de dulciuri.

Și mi s-a părut greu de găsit o rețetă de turtă dulce cu miere, și o cremă albă care să se comporte ca pasta aia de zahăr cu unt cu care se lipește de obicei căsuța. Pasta trebuie să fie moale ca o cremă când se asamblează căsuța, suficient de lipicioasă, cât să-i susțină greutatea, iar apoi să se întărească și să rămână așa, plus să nu curgă. Așa că am inventat și adaptat.

Vă spun pe scurt cum am făcut, apoi pas cu pas și rețetele.

Am făcut coca (mult spus coca, pentru că a ieșit ceva mai degrabă lichid) pentru un blat de turtă dulce și am băgat la cuptor. Apoi, după ce s-a copt, am tăiat formele pentru căsuță și am făcut pasta de lipit. Am asamblat tot și am băgat puțin la frigider. La final am decorat.

Acum căsuța e încă pe masă, construcția rezistă, deci rețeta a fost bună. Să vă explic.

Pentru turta dulce fără zahăr am folosit:

450 gr făină
5 lingurițe de praf de copt
4 lingurițe de pudră de ghimbir
2 lingurițe de scorțișoară
2 lingurițe de nucșoară
6 linguri de unt topit
3 ouă
150 ml sirop de arțar
200 ml miere 

Condimentele mai bine le puneți după gust. Eu am mai umblat la cantitățile de mai sus, după bunul meu plac. Îmi place turta dulce cu multă nucșoară, altfel mi se pare că nu are farmec.

Se face ușor. Amestecați într-un bol ingredientele uscate și în altul pe cele umede, apoi amestecați ambele mixuri cu un tel sau un mixer.

Luați o tavă, puneți pe ea o foaie de copt, apoi turnați aluatul într-o foaie cât de cât subțire.

A stat la cuptor 35 de minute la 160 de grade.

Separat am făcut din hârtie tiparul pentru căsuță. 4 dreptunghiuri egale pentru 2 pereți și 2 acoperișuri, plus două pătrate cu câte un triunghi peste, pentru față și spate.

Am pus foile de hârtie peste foaia de turtă dulce și am tăiat conturul cu un cuțit mic și ascuțit. Plus o bază dreptunghiulară, pe care să montăm căsuța. Resturile au fost ronțăite de copii. În totalitate.
imageimage

Separat am făcut crema. În mod normal, o căsuță de turtă dulce se leagă cu o cremă făcută din aproximativ o parte unt și două părți zahăr pudră, ceea ce eu am vrut să evit.

Și am făcut o cremă din:

2 linguri de smântână
sirop de arțar după gust
pudră de tapioca până când crema avea o consistență destul de solidă și nu cădea de pe lingură.

image

Am amestecat toate cele 3 ingrediente cu mixerul. Ema a mâncat cu lingura crema asta. Foarte bună la gust, dar destul de făinoasă de la pudra de tapioca. Infinit mai bună decât untul cu zahărul, care pentru mine e o cremă necomestibilă, doar ușor și frumos de ornat cu ea, dar apoi, de lăsat în farfurie.

 

imageAm turnat apoi crema într-o pungă cu fermoar de la IKEA și i-am tăiat un colț. Când am apăsat pe pungă ca să iasă crema din ea, a pleznit. Am încercat cu o nouă pungă și s-a întâmplat la fel.image

Note to self and others: Nu funcționează cu pungile mici de la IKEA. Am încercat ulterior cu cele medii și a fost ok. Dar nu mai aveam. Așa că am scos seringa.

image

Am purces la a monta căsuța. Am fixat primul perete pe bază, apoi al doilea perete de primul perete, apoi al treilea și al patrulea. Am lăsat crema să se întărească puțin și abia apoi am pus și acoperișul. Pentru acoperiș am ales două dreptunghiuri mai puțin groase. Puneți multă cremă.

image

După ce am montat toți pereții și toate acoperișurile, am bagat-o la frigider.

image

Întâmplător, era și ora de somn. Așa că de ornat, am ornat a doua zi. Crema am păstrat-o la răcoare, cu un prosop umed pus peste. Am folosit migdale și stafide, merișoare și fulgi de migdale și de cocos. După ce s-au săturat copiii de mâncat cremă cu lingura direct din castron, o parte am amestecat-o cu colorant alimentar roșu, până s-a făcut roz. Am adus o pată de culoare, la cererea copilului.

image

 

La final, așa arăta căsuța noastră. Provocarea provocărilor… Căsuță de turtă dulce fără zahăr. Eu una m-am distrat făcând-o. Ema la fel. Acum încă tronează pe masa din bucătărie. Crema s-a întărit perfect.
image

Băutura de vacanță – Cum să vă faceți propria Sangria

Cum tratăm varicela?
De ce IOS-esc eu și nu Androidesc

Dar prima sangria adevarata am băut-o la un eveniment, pe vremea când făceam PR in corporation. De fapt, nu doar ca am băut-o, dar am și preparat-o.

Cum tratăm varicela?
De ce IOS-esc eu și nu Androidesc

Dulciuri pentru pici mici si mame slabe – Panna Cotta

Vanda Mica, domnisoara care de ceva vreme nu pune gura pe chestii gen iaurt, smantana, branza, etc. e mare fan panna cotta, asa ca ii fac de cateva ori pe saptamana si-i incantata tare.  Deci, reteta: 300 ml lapte (data viitoare o sa incerc cu lapte de cocos, ma...

O să mai mâncăm vreodată cartofi prăjiți?

Ce greșeli mari am făcut atunci când am mobilat casa
În salopetă la nuntă

Atâta am înfierat prăjeala, că nu mai prăjesc nimic în casă. În ultimii 5 ani am cumpărat câte o sticlă de ulei pe an, mai puțin în perioadele în care ne vizitau mamele și găteau ele.

Ce greșeli mari am făcut atunci când am mobilat casa
În salopetă la nuntă

Rețetă ultrarapidă de tocăniță de vită

Bolovanul pasiv-agresiv care mi-a spart bula
Ți-ai scris deja povestea vieții?

Așa, să revenim la tocănița de vită. E cu un minim de ingrediente, pentru că așa îi place Emei. Dar voi puteți să mai puneți și altele.

Ingrediente pentru tocănița de vită

3 morcovi
1-2 ardei
1-2 cepe

Bolovanul pasiv-agresiv care mi-a spart bula
Ți-ai scris deja povestea vieții?

10 lucruri pe care le puteti face cu pulpa de fructe

Problema mea principală cu utilizarea storcătorului de fructe e că se pierde multă pulpă. Nu facem foarte des sucuri de fructe, pentru că le mâncăm ca atare, dar toamna, când primim mult mai multe kilograme decât am putea noi mânca, băgăm storcătorul la treabă. Facem...

Retete pentru pici mici

Ma tot intreaba mamici de mancarurile pe care le fac eu Vandei Mici si sincera sa fiu, imi e cam lene sa raspund fiecareia in parte, asa ca apelez pe aceasta cale la blogul din dotare si scriu aici, pentru posteritate 😆 Si scriu si repede, pentru ca as vrea sa...

Baton cu nuci si fructe pentru copii

Cum le fac, așa dispar. Sunt foarte bune batoanele astea cu nuci și fructe pentru copii, atât de bune încât mănâncă inclusiv Fip din ele, iar Fip nu prea se înțelege cu mâncarea de felul lui. Le fac, în general, ca să le iau la mine când o iau pe Ema de la grădiniță,...

Budincă de chia cu scorțișoară și căpșune

Zilele trecute mi-a venit așa o poftă de ceva bun, dar nu știam ce vreau. Vi se mai întâmplă și vouă? Mie mi se întâmplă frecvent și pentru că nu mă pot hotărî, ajung să mănânc prostii. Am zis că de data asta să fac ceva diferit. Să-mi fac ceva mai sănătos. Citeam un...

3 vitamine de care ai nevoie iarna și o rețetă de tort raw vegan

Că ne place sau nu (personal, mie nu îmi place :))), vine iarna. Unul din motivele pentru care nu-mi place iarna (pe lângă frig) e și lipsa legumelor și fructelor din meniul meu zilnic. Sau înlocuirea lor cu niște legume/fructe care arată la fel ca cele de...
Produse naturale pentru ten și un nou giveaway
Lava in bucatarie - activitati pentru copii mici si mari