Activități cu Lego Duplo la 10 luni (P)
Idei de cadouri de Crăciun și un concurs - Cărți senzoriale de la Careme Creme
1. Oul și paharul

Setul ăsta de ou de lemn cu propriul pahar de lemn în care se potrivește e o jucărie minunată pentru un copil de 10 luni. Filip le-a primit acum câteva luni pentru a simți lemnul, a se juca cu forma. Dar acum deja îl folosește ca puzzle. Încearcă de mai multă vreme să pună oul în pahar, iar acum îi reușește din ce în ce mai bine.

Ce trebuie să faceți? Nimic special. Să-i puneți copilului în față un ou de lemn și suportul aferent și să vă asigurați că nu mai are alte jucării în jur, ca să se poată concentra. Căci e treabă de concentrare.

Ce îmbunătățește cu jocul ăsta? Logica, răbdarea, coordonarea mână-ochi, motricitatea fină. Și creativitatea, pentru că noi deja am trecut la a-i oferi două suporturi și două ouă și încearcă inclusiv să facă diferite construcții cu suporturile.

Peste puțin timp am de gând să vopsesc ouăle și suporturile în culorile curcubeului, ca să facem și un joc de potrivire de culori.

 

2. Șina cu mașini

Incredibil ce m-a surprins Filip ca la 10 luni deja știa să pună mașinuța pe șină. Cred că îl vedeam eu mai mic decât este. Îi place mult șina, așa că o are mereu la îndemână Pune acolo mașinuțele, iar câteodată încearcă și cu pixuri și cuburi sau bile. Descoperă singur că unele nu se învârt, iar altele nu încap.

Cu jocul ăsta exersează logica, motricitatea fină, coordonarea mână-ochi și altele probabil.

3. Mutat obiecte

Are două coșuri, unul gol și unul plin. Mută obiectele dintr-o parte în cealaltă, le scoate, le pune la loc. Pune pixuri în pahar și bobițe de mazăre în castron. Chiar și cu cuburile de construcții construiește ÎN cutii (nu faceți ca mine, nu folosiți cuburile de la turnul roz pentru jocurile astea. Sunt profană și tot nu mă mobilizez să cumpăr niște cuburi de aceeași dimensiune și greutate, dar natur).

Dezvoltă multe lucruri, în funcție de dimensiunea și greutatea obiectelor de mutat și recipientelor, dar foarte importantă aici este cogniția spațială care este exersată. Plus coordonarea mână-ochi, logica (mai ales dacă unul din recipiente este mai mic decât cel mai mare obiect care trebuie mutat).

 

4. Citit

Cititul e, poate, una din cele mai interesante și importante activități pe care le putem face cu un copil, indiferent de vârstă. Nu aveți așteptări mari, e foarte puțin probabil ca bebelușul vostru să aibă răbdare să citiți împreuna Anna Karenina, dar o propoziție dintr-o carte o puteți citi. Apoi puteți răsfoi cartea împreună, arătându-i obiectele din carte. Poate că bebelușul știe și el să arate cu degetul către obiecte și se așteaptă ca voi să le numiți.

Foarte potrivite în contextul ăsta sunt cărțile cu câte un obiect pe pagină. Putem chiar să întrebăm și copilul ”Unde e calul?” și să așteptăm să ni-l arate cu mâna sau degetul.

Exersăm astfel limbajul. Cititul e important și din perspectiva faptului că textul din cărți e adesea scris în stil diferit de stilul în care vorbește părintele, așa că bebelușul e expus la un vocabular mai mare, la expresii variate, etc.

5. Cutia permanenței obiectului

Când dispărem din raza vizuală a bebelușului, pentru el asta înseamnă că am dispărut de tot. Poate ați observat că dacă ascundeți un obiect de bebelușul vostru, până la o anumită vârstă el nu îl va mai căuta. Va crede, fie că el a dispărut definitiv, fie nu se va gândi că poate da la o parte obiectul care îl acoperă.

Dar vine o vreme când bebelușul începe să înțeleagă despre permanența obiectelor. Să priceapă că ele nu dispar de tot dacă el nu le vede, ci există în continuare. Ceea ce îl fascinează.

Cutia permanenței obiectului e un material tipic Montessori. Cred că o puteți găsi de cumpărat pe site-urile de specialitate. Eu am ales să i-o fac dintr-o cutie de carton. Nu arată la fel de frumos ca o cutie de lemn, dar își face treaba. Filip privește fascinat cum mingea pe care o pune în gaură dispare pentru o clipă, dar apoi apare în tava cutiei. E un material care îi captează atenția mult timp, poate pune mingea în gaură de zeci de ori înainte să se plictisească.

Cu cât e mingea mai mare, cu atât se exersează mai mult precizia, iar dacă gaura e mai micuță și la fel și bila, copilul poate să își exerseze și motricitatea fină.

permbox

 

6. Cutii și capace

Asta e o activitate care se poate face în o mie de feluri și pentru vârste diferite. Am pornit de la o cutie mare cu un capac și încet încet am micșorat dimensiunea cutiei. În curând îi voi putea oferi două cutii cu două capace diferite, pe care el le va potrivi. Apoi trei. Apoi capace care se infiletează sau cine știe ce alte sisteme de închidere au.

Îl văd cum se concentrează, cum își dezvolta logica, motricitatea, coordonarea mână-ochi,

 

7. Coșurile senzoriale

Sau coșurile de comori… de chestii de descoperit. E o activitate atât de simplă, dar care îi atrage foarte mult. Concret, într-un coș îi puneți multe obiecte și i-l oferiți. El le descoperă unul câte unul, le analizează, le pune la loc, experimentează cu ele. Mie îmi place să-i fac tematice coșurile astea (cu obiecte de lemn, bile de diferite dimensiuni, hartie, textile, etc.)

Cel mai mult îi place coșul cu obiecte lucitoare (o bilă care lucește, un CD, un tel, un magnet argintiu, o oglindă mică, etc.) pe care i-l pun pe suportul cu oglinzi. E o coțofană mică. La un moment dat i-am găsit chiar o mărgică în scutec.

În funcție de ce puneți în coș, stimulați diferit copilul.

image

8. Slime

Iată o activitate pentru amândoi copiii. Ai mei se joaca și împreună cu asta, fără drame, fără să se enerveze Ema că Filip îi strică cine știe ce.

O lingură sau două de tărâțe de psyllium la un pahar cu apa (eventual și colorant alimentar dacă vreți) și 5 minute la cuptorul cu microunde (înțeleg că merge și pe aragaz, dar eu nu am încercat). Apoi liber la explorări senzoriale (după ce se răcește, desigur)

slime

9. Covorul senzorial

Vă scriam aici cât de importantă e experimentarea asta senzorială mai ales la vârste mici. Așa că le-am făcut copiilor un covor senzorial. Pe care îl explorează tactil și care le deschide simțurile.

Filip e prea mic să verbalizeze, dar o ascult fascinată pe Ema cum se plimbă desculță pe covor și conștientizează tot ce simte, gândind cu voce tare.

covorsenzorial

10. Muzica

Fie că e vorba despre bătut cu bețele într-o tobă sau într-un xilofon, de suflat în fluier sau de apăsat clape de pian, muzica dezvoltă creierul.

Învață despre cauză – efect, coordonarea mână – ochi, logică… Învață că anumite obiecte pot fi folosite ca unelte, ceea ce e o mare descoperire pentru ei. Plus că se pare că nu există oameni afoni, ci doar oameni care nu au fost expuși corect la muzică. Așa că aveți puțin grijă la ce instrumente le oferiți

Mâine discutăm despre Lego Duplo.

3 jocuri de familie care ne plac

Și-așa am redescoperit jocurile. Boardgames, cum le zice în engleză. Jocuri de masă, cum le zic copiii noștri. Doar că sunt deja la o vârstă la care cu siguranță putem face împreună activități care să ne facă plăcere și nouă cu totul (adică nu doar că petrecem timp cu ei, ci să ne placă și ceea ce facem, efectiv). Și dacă tot am trecut de vârsta cu ”și-acum tu ziceai asta și făceai ailaltă și eu ziceam așa și tu răspundeai așa” și tot așa zeci de minute în șir, până ne lua de cap, am profitat și am căutat jocuri care să fie potrivite și pentru copii, dar și pentru adulți. 

7 idei de activități cu prosoape pentru copii

Când jucăriile au devenit desuete și e abia a doua săptămână de #StămAcasă din cine știe câte, vin și eu cu niște idei de activități pentru copii prin care să transformăm banalele prosoape de baie în ceva distractiv. Distractiv mai degrabă pentru copii, pentru că la final, tot nouă – adulților – ne rămâne sarcina de a le băga la spălat 🙂

Robotica la 5 și 7 ani

Nu vă imaginați copii înșirați în fața unor ecrane, pe care apar scris 10 CIRCLE (90, 120)  20 RUN, ci copii care desfac mouse-uri în bucăți și le lipesc apoi pe planșe, copii care fac joculețe despre cum să dea directive colegilor, copii care trasează pe hârtie linii negre sau colorate, ce reprezintă coduri pentru roboțeii de lucru. 

Păpuși Barbie fără sâni perfecți și picioare interminabile – în sfârșit!

Zilele trecute am dat, însă, peste un titlu de articol, care spune că Mattel (producătorul Barbie) a scos pe piață o serie de păpuși ”gender-neutral”. O colecție de păpuși ”incluzive”, cu diferite nuanțe de ten, cu diferite culori de păr, dar cu accentul pe ideea că

4 jocuri pentru copii pe care le poți juca în mașină

Cum o să-i distrăm pe copii pe drum? Sau cum o să se distreze ei (deja simt că nu mă mai privește la fel de mult distracția lor 🙂 )? Sau ce jocuri luăm la noi, care să nu umple mașina cu totul și pe care să nu ne temem că le descompletăm?

Cum să folosești lego ca să nu mai cumperi alte jucării

Nu știu ai voștri cum sunt, dar copiii mei și-ar dori foarte multe jucării. Problema cu jucăriile astea, pe care și le-ar dori copiii mei… sunt două: 

Că se

Le cumpărăm sau nu le cumpărăm copiilor păpuși Barbie?

Povestea păpușii Barbie începe puțin înaintea anului 1959, când o fetiță se juca în sufragerie cu păpușile ei cu fețe de copil și le atribuia roluri de adult. Mama ei a venit, astfel, cu ideea unei păpuși adult și-așa a apărut Barbie în 1959.

Beneficiile puzzle-urilor pentru dezvoltarea copiilor și un tutorial de la Ema pentru voi

Recent cei doi Vijulieni mici au redescoperit lucrul cu puzzle-ul și au descoperit și lucrul în echipă la el. Ema a vrut să vă învețe și pe voi cum să faceți un puzzle așa că, după multe discuții despre conținut, formă și locul de livrare al cursului ei, am filmat și editat un tutorial.

Păpușile și jocurile de rol

Cât a trecut de când erați voi mici și vă jucați cu păpuși? Sau mașini? Sau ce-or fi fost? La mine a trecut atât de mult timp, încât ieri au scos copiii dintr-un cufăr bebelușul meu preferat de când eram mică (îl chema Bebiță) și au început mâinile să i se dezintegreze. În apărarea vârstei mele,

Jocul cu plastilina și idei de activități

Plastilină. Aveți în casă, așa-i? Odată ce copilul n-a mai băgat cu poftă bucăți albastre și roșii de material modelabil, pe care tu nu l-ai mânca nici plătită, a început jocul.

Activități cu Lego Duplo la 10 luni (P)
Idei de cadouri de Crăciun și un concurs - Cărți senzoriale de la Careme Creme