Activități cu Lego Duplo la 10 luni (P)
Idei de cadouri de Crăciun și un concurs - Cărți senzoriale de la Careme Creme

1. Oul și paharul

Setul ăsta de ou de lemn cu propriul pahar de lemn în care se potrivește e o jucărie minunată pentru un copil de 10 luni. Filip le-a primit acum câteva luni pentru a simți lemnul, a se juca cu forma. Dar acum deja îl folosește ca puzzle. Încearcă de mai multă vreme să pună oul în pahar, iar acum îi reușește din ce în ce mai bine.

Ce trebuie să faceți? Nimic special. Să-i puneți copilului în față un ou de lemn și suportul aferent și să vă asigurați că nu mai are alte jucării în jur, ca să se poată concentra. Căci e treabă de concentrare.

Ce îmbunătățește cu jocul ăsta? Logica, răbdarea, coordonarea mână-ochi, motricitatea fină. Și creativitatea, pentru că noi deja am trecut la a-i oferi două suporturi și două ouă și încearcă inclusiv să facă diferite construcții cu suporturile.

Peste puțin timp am de gând să vopsesc ouăle și suporturile în culorile curcubeului, ca să facem și un joc de potrivire de culori.

 

2. Șina cu mașini

Incredibil ce m-a surprins Filip ca la 10 luni deja știa să pună mașinuța pe șină. Cred că îl vedeam eu mai mic decât este. Îi place mult șina, așa că o are mereu la îndemână Pune acolo mașinuțele, iar câteodată încearcă și cu pixuri și cuburi sau bile. Descoperă singur că unele nu se învârt, iar altele nu încap.

Cu jocul ăsta exersează logica, motricitatea fină, coordonarea mână-ochi și altele probabil.

3. Mutat obiecte

Are două coșuri, unul gol și unul plin. Mută obiectele dintr-o parte în cealaltă, le scoate, le pune la loc. Pune pixuri în pahar și bobițe de mazăre în castron. Chiar și cu cuburile de construcții construiește ÎN cutii (nu faceți ca mine, nu folosiți cuburile de la turnul roz pentru jocurile astea. Sunt profană și tot nu mă mobilizez să cumpăr niște cuburi de aceeași dimensiune și greutate, dar natur).

Dezvoltă multe lucruri, în funcție de dimensiunea și greutatea obiectelor de mutat și recipientelor, dar foarte importantă aici este cogniția spațială care este exersată. Plus coordonarea mână-ochi, logica (mai ales dacă unul din recipiente este mai mic decât cel mai mare obiect care trebuie mutat).

 

4. Citit

Cititul e, poate, una din cele mai interesante și importante activități pe care le putem face cu un copil, indiferent de vârstă. Nu aveți așteptări mari, e foarte puțin probabil ca bebelușul vostru să aibă răbdare să citiți împreuna Anna Karenina, dar o propoziție dintr-o carte o puteți citi. Apoi puteți răsfoi cartea împreună, arătându-i obiectele din carte. Poate că bebelușul știe și el să arate cu degetul către obiecte și se așteaptă ca voi să le numiți.

Foarte potrivite în contextul ăsta sunt cărțile cu câte un obiect pe pagină. Putem chiar să întrebăm și copilul ”Unde e calul?” și să așteptăm să ni-l arate cu mâna sau degetul.

Exersăm astfel limbajul. Cititul e important și din perspectiva faptului că textul din cărți e adesea scris în stil diferit de stilul în care vorbește părintele, așa că bebelușul e expus la un vocabular mai mare, la expresii variate, etc.

5. Cutia permanenței obiectului

Când dispărem din raza vizuală a bebelușului, pentru el asta înseamnă că am dispărut de tot. Poate ați observat că dacă ascundeți un obiect de bebelușul vostru, până la o anumită vârstă el nu îl va mai căuta. Va crede, fie că el a dispărut definitiv, fie nu se va gândi că poate da la o parte obiectul care îl acoperă.

Dar vine o vreme când bebelușul începe să înțeleagă despre permanența obiectelor. Să priceapă că ele nu dispar de tot dacă el nu le vede, ci există în continuare. Ceea ce îl fascinează.

Cutia permanenței obiectului e un material tipic Montessori. Cred că o puteți găsi de cumpărat pe site-urile de specialitate. Eu am ales să i-o fac dintr-o cutie de carton. Nu arată la fel de frumos ca o cutie de lemn, dar își face treaba. Filip privește fascinat cum mingea pe care o pune în gaură dispare pentru o clipă, dar apoi apare în tava cutiei. E un material care îi captează atenția mult timp, poate pune mingea în gaură de zeci de ori înainte să se plictisească.

Cu cât e mingea mai mare, cu atât se exersează mai mult precizia, iar dacă gaura e mai micuță și la fel și bila, copilul poate să își exerseze și motricitatea fină.

permbox

 

6. Cutii și capace

Asta e o activitate care se poate face în o mie de feluri și pentru vârste diferite. Am pornit de la o cutie mare cu un capac și încet încet am micșorat dimensiunea cutiei. În curând îi voi putea oferi două cutii cu două capace diferite, pe care el le va potrivi. Apoi trei. Apoi capace care se infiletează sau cine știe ce alte sisteme de închidere au.

Îl văd cum se concentrează, cum își dezvolta logica, motricitatea, coordonarea mână-ochi,

 

7. Coșurile senzoriale

Sau coșurile de comori… de chestii de descoperit. E o activitate atât de simplă, dar care îi atrage foarte mult. Concret, într-un coș îi puneți multe obiecte și i-l oferiți. El le descoperă unul câte unul, le analizează, le pune la loc, experimentează cu ele. Mie îmi place să-i fac tematice coșurile astea (cu obiecte de lemn, bile de diferite dimensiuni, hartie, textile, etc.)

Cel mai mult îi place coșul cu obiecte lucitoare (o bilă care lucește, un CD, un tel, un magnet argintiu, o oglindă mică, etc.) pe care i-l pun pe suportul cu oglinzi. E o coțofană mică. La un moment dat i-am găsit chiar o mărgică în scutec.

În funcție de ce puneți în coș, stimulați diferit copilul.

image

8. Slime

Iată o activitate pentru amândoi copiii. Ai mei se joaca și împreună cu asta, fără drame, fără să se enerveze Ema că Filip îi strică cine știe ce.

O lingură sau două de tărâțe de psyllium la un pahar cu apa (eventual și colorant alimentar dacă vreți) și 5 minute la cuptorul cu microunde (înțeleg că merge și pe aragaz, dar eu nu am încercat). Apoi liber la explorări senzoriale (după ce se răcește, desigur)

slime

9. Covorul senzorial

Vă scriam aici cât de importantă e experimentarea asta senzorială mai ales la vârste mici. Așa că le-am făcut copiilor un covor senzorial. Pe care îl explorează tactil și care le deschide simțurile.

Filip e prea mic să verbalizeze, dar o ascult fascinată pe Ema cum se plimbă desculță pe covor și conștientizează tot ce simte, gândind cu voce tare.

covorsenzorial

10. Muzica

Fie că e vorba despre bătut cu bețele într-o tobă sau într-un xilofon, de suflat în fluier sau de apăsat clape de pian, muzica dezvoltă creierul.

Învață despre cauză – efect, coordonarea mână – ochi, logică… Învață că anumite obiecte pot fi folosite ca unelte, ceea ce e o mare descoperire pentru ei. Plus că se pare că nu există oameni afoni, ci doar oameni care nu au fost expuși corect la muzică. Așa că aveți puțin grijă la ce instrumente le oferiți

Mâine discutăm despre Lego Duplo.

3 activități pe care și le pregătesc copiii

Scandalul - O părere
#VinereaAntreprenorilor - Lulu's Cake

Iată o listă de activități pe care le-a organizat Ema împreună cu prietenele ei sau singură, extrem de educative, dacă mă întrebați pe mine, fără niciun fel de aport din partea mea.

Scandalul - O părere
#VinereaAntreprenorilor - Lulu's Cake

Cărți cu dinozauri pentru copii

Poți să-ți crești copiii fără pedepse?
Eu, copilul etern

Știu că mulți, foarte mulți copii sunt fascinați de animalele astea gigantice și de misterul din jurul lor, așa că o să împărtășesc și cu voi lista de cărți cu dinozauri de la noi de acasă.

Poți să-ți crești copiii fără pedepse?
Eu, copilul etern

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)

Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

Așa că, scriam și ieri, am decis să le oferim celorlalți oportunitatea de a le oferi cadouri, iar noi, părinții (și cine o mai vrea să ni se alăture), să le oferim alte cadouri, care nu sunt jucării. Să continuăm, deci, lista de ieri.

Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)
Rețetă delicioasă de turtă dulce (fără zahăr)

Iată, deci, lista noastră de cadouri pentru copii, cadouri care nu sunt jucării în cea mai mare parte a lor. Lista e foarte lungă, așa că o s-o împart în două articole. Unul astăzi și unul mâine. Să începem!

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)
Rețetă delicioasă de turtă dulce (fără zahăr)

5 lucruri pe care nu vrei să le auzi despre cărțile pentru copii

7 mituri despre Laponia
Episodul 13: Diminetile cu doi copii

Mi s-a părut întotdeauna o activitate înălțătoare, cumva. Doar că, studiind eu ale mele legate de psihologie, dezvoltarea copiilor, dezvoltare personală și alte cele, mi-am dat seama ce mare responsabilitate e treaba asta cu cititul cărților de copii. Știu, poate că o să vă dați ochii peste cap și o să vreți să închideți articolul. ”Hai mă, și asta e complicat?! Nici pe-asta n-am făcut-o cum trebuie?”

7 mituri despre Laponia
Episodul 13: Diminetile cu doi copii

Teatru magnetic pentru copii și un concurs

De bine ce ziceam că n-am luat jucării după noi în vacanța asta, până la urmă, copiii mei tot au primit ceva. Și pentru că nu v-am mai scris demult despre jucării interesante, e o ocazie bună să o fac acum. Ema trece acum printr-o perioadă în care una-două,...

Cum arata corpul nostru – Carti utile

- Uite, Ema, ți-am gasit brățara asta cu un fluturaș. - Nu e fluturaș, mami. Sunt niște plămâni colorați. Pentru că da, fluturașul seamănă cu doi plămâni. Piatra aia de pe jos seamănă cu un stomac. Furtunul cu care udăm iarba e ca un intestin subțire. De multe ori am...

Oare cum cresc florile? (P)

De când așteptam primăvara... De foarte mult timp. De fapt, de când s-a terminat cu varo-toamna pe care am avut-o.  Mie nu-mi place frigul, nu-mi place iarna. Sunt mai grinch. Când simt vântul ăla rece care mă atacă pe sub glugă și între cizme și marginea jachetei, mă...

Trusa de explorator DIY

Nu știu cum sunt ai voștri, dar Ema e mare explorator. Își pune casca pe cap, se urcă pe bicicletă și plecăm să ne băgăm nasul printre iarbă, frunze, bețe și pietre. În curte avem o mare cutie cu colecția ei de minunății pe care le aducem din plimbări (conuri de brad,...

Muzica dezvoltă creierul copiilor

Filip e un mare meloman. Fredonează niște melodii inventate de el și încearcă să transforme orice îi pică în mână în instrument muzical. Iar când aude muzică se entuziasmează tare de tot și începe dansul. E adorabil cum tropăie el pe parchet cu piciorușele lui mici și...
Activități cu Lego Duplo la 10 luni (P)
Idei de cadouri de Crăciun și un concurs - Cărți senzoriale de la Careme Creme