Jucării inteligente pentru 3 ani +
Discuții despre feminism la 3 ani

baby-923480_1920Dacă aveți sau ați avut la un moment dat un bebeluș de 8 luni sau mai mare, ați observat, cu siguranță, pasiunea cu care bebelușul scapă lucrurile pe jos. Mâncare, jucării, orice. Dacă îl puneți în scaunul de masă, în cărucior sau îl țineți în brațe și îi dați să țină obiecte în mână, probabil le va arunca.

Sunt multe explicații de ce anume face bebe asta, dar în primul rând trebuie să știți că e ceva normal și că e bine că o face. Că e un pas în dezvoltarea lui, nu e nimic greșit, nu e un lucru de care să vreți să-l dezvățați. Și că o face la infinit, aproape, doar pentru că are nevoie să repete experiența pentru a o aprofunda. Pentru că sinapsele așa se stabilizează și pentru că pe legăturile neuronale de la început își va construi toată cunoașterea lui de om.

1. Motricitate fină

Primul lucru pe care îl învață bebelușul din exercițiul ăsta e ceva ce nouă ni se pare atât de banal, dar care pentru el este o mare achiziție: faptul de a lăsa un obiect din mână. Bebelușii știu să apuce lucruri, dar le mai ia câteva luni bune să învețe și să le dea drumul. Scăpatul obiectelor e un exercițiu foarte bun în direcția asta.

2. Cauză – efect

Al doilea lucru pe care îl învață un bebeluș din aruncatul obiectelor pe jos, este că orice acțiune are o consecință logică. Dacă dă drumul obiectului, obiectul va cădea pe jos și acolo va rămâne dacă nu și-l poate recupera singur sau dacă nu i-l dă cineva înapoi.

3. Permanența obiectelor

Poate că după ce scapă obiectul pe jos, el dispare din raza vizuală a bebelușului. Se duce sub o masă, sub scaun, sub o canapea, se rostogolește departe sau cine știe pe unde rămâne prins. Și asta e o lecție bună pentru bebeluș. Da, nouă ni se pare logic că obiectul încă e undeva, chiar dacă nu știm exact unde. Dar bebelușul acum învață asta. Acum învață că obiectele nu dispar în neant doar pentru că el nu le mai vede, ci că ele există pur și simplu, independent de el.

4. Experimente

Mai sunt și alte lucruri interesante pe care le învață bebelușul care scapă obiecte pe jos. Cum că unele fac mai multă gălăgie, altele mai puțină. Cum că unele se rostogolesc, altele nu. Cum că unele se sparg, altele nu. Și așa mai departe.

5. Socializare și conectare

Pentru bebeluș, jocul de-a scăpatul lucrurilor pe jos e un bun prilej de socializare cu adultul. El scapă obiectul, iar adultul i-l oferă. Bebelușul se bucură, râde, dă din mâini și din picioare. Adultul, încurajat de voioșia copilului, se bucură și el, îi zâmbește copilului, vorbește cu el, apoi îi întinde jucăria. Copilul o va scăpa din nou, iar dialogul dintre el și adult va continua. Iată un minunat prilej pentru conectare.

6. Compenseaza absența mamei

Da, un joc atât de irelevant din perspectiva noastră, e atât de important pentru un bebeluș. Pentru că bebelușul începe să înțeleagă că mama se poate îndepărta, că mama poate dispărea, iar asta îi provoacă de multe ori o mare teamă. Așa că, bebelușul se transformă în propriul său terapeut și învață cum să îndure o astfel de situație. Jocul de-a scăpatul obiectelor pe jos devine un joc simbolic pentru dispariția mamei. Bebelușul scapă voluntar obiectul pe jos, se separă de el și învață să-și îmbunătățească toleranța la frustrare și cum să supraviețuiască în absența mamei.

Atât de multe lucruri învață un bebeluș dintr-un joc pe care noi poate nici nu îl remarcăm. Fascinant, nu?

Sursa foto

Jucării inteligente pentru 3 ani +
Discuții despre feminism la 3 ani