Cazne de părinți
Tata

Ema trece momentan (de câteva luni ”momentan”) printr-o perioadă în care nu o mai atrag jucăriile. Cărți – da. Acuarele, creioane, carioci și plastilină. Să facă tot felul de felicitări și semne de carte. Înainte bucătăream împreună, acum nici asta nu o mai interesează. Și după ce mi-am rupt eu degetul, a avut o perioadă în care s-a jucat de-a doctorul.

Așa că locul ei de joacă oglindește fix starea prin care trece. În cele patru rafturi de jos e plin cu cărți (dacă n-ar fi fost așa greu de ajuns la noi, serios că m-aș fi gândit să deschid o bibliotecă pentru copii la câte cărți avem). Iar în cele patru de sus are hartie, foarfecă, pensule, creioane, stickere și tot ce îi trebuie pentru meșterit. Și câteva jucării (și) ale lui Filip. O să scriu separat despre ele.

Pe lângă astea, mai sunt niște chestii pe care nu i le scot niciodată din raza vizuală și o încurajez (încurajez, nu forțez 🙂 ) să se joace cu ele: cuburile de lemn și alte piese de construcție și LEGO.

Jocurile de construcție încurajează dezvoltarea copiilor în sensuri care s-ar putea să vă mire. Dezvoltă limbajul, îi învață pe copii matematica și le dezvoltă latura socioemoțională, le predau fizică și îmbunătățesc abilitățile motrice, atenția, concentrarea, etc.

Copiii obișnuiesc să interacționeze cu alți adulți sau copii atunci când construiesc. Fie pentru că au nevoie de ajutor, fie pentru că pur și simplu au un partener de joacă, rareori un copil va construi singur. Așa că, interacționând cu ceilalți, copiii își dezvoltă limbajul. Discută, dezbat, explică, descriu. Învață cuvinte noi din aria construcțiilor și nu numai.

Apoi, interacționând cu ceilalți, copiii învață să coopereze, lucrează în echipă, schimbă piese, comasează idei. Își așteaptă rândul, își asumă riscuri, învață de la ceilalți sau predau chiar ei.

Construind își însușesc tot felul de concepte legate de geometria în spațiu, legate de cantități, învață să numere, să adune, să scadă.

Tot prin jocurile de construcție, copiii dau nas în nas și cu niște concepte din fizică, masă, greutate, centrul de greutate, forța gravitației și așa mai departe.

Construind cu piese de LEGO sau cuburi de lemn, copiii își dezvolta motricitatea fină, coordonarea mână-ochi, răbdarea și atenția. Își dezvoltă imaginația, înțeleg cum funcționează lumea.

Deci, da. Multe lucruri sunt încurajate prin jocurile de constructie (LEGO sau altele) și pun pariu că nici măcar nu v-ați gândit la unele dintre ele. De-asta cutia de LEGO și cuburile de lemn vor rămâne mereu în dulap, la vedere.

Ei, și luând în considerare toate cele de mai sus și pasiunea mea pentru construit, vă puteți imagina cât de tare m-am bucurat luni, când a sunat curierul la ușă și mi-a adus cutia asta de LEGO.

Am lăsat-o nedesfăcută până când a venit Ema de la grădiniță și am lăsat-o pe ea să vadă ce era înăuntru. A desfăcut nerăbdătoare cutia cu ”cadoul pentru ziua ei” (?) și s-a bucurat enorm când a văzut ce era înăuntru (nu pare așa extaziată în poză, dar puteți să mă credeți pe cuvânt că a fost):

image

Desigur că mi-au fost înmânate piesele și mi s-a spus s-o fac pe Elsa. Apoi pe Ana. Și pe Olaf. Și i-am făcut.

image

Apoi am trecut la treabă. Cu Filip mișunând pe lângă noi, ne-am făcut planul de bătaie. Piesele foarte mici le-am pus într-un coș, departe de el, iar pe celelalte i le-am lăsat la îndemână. Și ne-am apucat de construit. Prima jumătate am construit-o mai mult eu, cealaltă mai mult V. Ema fu ajutor de nădejde la final, făcând inventarul pieselor mici și mari. image

Am petrecut o seară tare frumoasă lucrând la castel. Apoi, când castelul fu gata, Ana se plimbă cu sania, Elsa își puse coroana, apoi fundița în păr. La parterul castelului, unde e și bucătăria, am pregătit înghețate pentru prințesă și regină, le-am atârnat skiurile să li se scurgă zăpada de pe ele și l-am ascuns pe Olaf după trepte.

image

Dacă sunteți curioși unde puteți găsi asemenea minunăție de LEGO, vă invit să dați o căutare în magazinul online LEGO Ligomi. Găsiți acolo LEGO normal, LEGO duplo, Playmobil, au și jucării de lemn. Imposibil să nu găsiți ceva pe placul vostru. Setul nostru se numește ”Castelul strălucitor de gheață al Elsei”

Voi ce seturi LEGO aveți?

Cazne de părinți
Tata