Metode de parinteala de acum 20 de ani
Cum sa te porti ca un bebelus - Carte pentru copii mari

imageAm mai zis asta, dar când am ales să ne creștem copiii într-un anume fel, nu știam că anume felul ăsta se poate numi „attachment parenting” sau „positive parenting” sau „gentle parenting” sau cum îi mai zice. Mi se părea doar de bun simț să tratez copilul ca pe o ființă umană cu drepturi și nu ca pe un mic dușman, un animal de companie sau o păpușă de plastic.

Domnul Vanda nici acum nu se interesează ca ce facem noi se numește într-un fel anume, el face cum simte, fără să aibă nevoie să-i confirme Alfie Kohn sau alde Jesper Juul că face bine.

Așa că suntem blânzi cu copiii. Îi înțelegem și îi respectăm, încercăm mereu să vedem ce e mai frumos în ei. Nu îi etichetăm, nu le impunem ce și cum să simtă. Chestii de bun simț, până la urmă, dar care din cauza climatului socio-economic (pam-pam) s-au cam pierdut în timp.

Doar că într-o zi am avut o revelație. Nu mă port cu toată lumea la fel. Pe cei din jur îi etichetez, îl pun pe fiecare în căsuța lui și deja mă raportez la el într-un fel anume. Mi se întâmpla des asta.

Judec. Judec omul și nu fapta. Și uit că fie-mii îi spun că nu există copii răi, nici oameni urâți, că unii copii se comportă rău pentru că au supărările lor și că toți oamenii sunt frumoși, doar că unii uită să zâmbească.

Și m-am oprit. Mă prinsesem singură cu ocaua mică și nu mă simțeam în regulă. Plus că pe lângă ipocrizie, mă apăsau tare etichetele pe care le puneam altora. Mă sufoca să cred despre vecin că e nesimțit pentru că dă muzica prea tare seară de seară. El nu se gândește că deranjează? Sau că mama din parc e inconștientă pentru că dă bebelușului de 6 luni pufuleți. Ea nu știe câte prostii conțin pufuleții? Sigur îi e mai simplu să închidă astfel gura copilului decât să se obosească să taie un ardei de acasă.

Nu. Oamenii nu sunt nicicum. În esență toți oamenii sunt buni și frumoși. Au intenții bune. Își doresc aceleași lucruri ca și mine. Doar experiențele îi alterează.

Vecinul nu e nesimțit pentru că dă muzica tare. Doar nu și-a dat seama că mă deranjează. Domnul Vanda l-a rugat frumos să nu o mai facă și nivelul decibelilor a scăzut.

Mama din parc nu e indolentă, doar vrea să-și vadă bebelușul mulțumit și zâmbitor, iar pufuleții fac asta pentru el.

De multe ori judecăm oamenii de lângă noi fără să știm mare lucru despre ei. Câteodată nu știm chiar nimic. Fiecare om are bagajul lui pe care îl duce in brațe și care îl face să se comporte într-un anume fel. Iar bagajele unora sunt atât de grele, încât îi doboară, îi țin pe loc și îi schimbă.

Așa cum copiii reacționează mai frumos la un zâmbet decât la un strigăt, la o îmbrățișare decât la o palmă, la o vorbă bună decât la cuvinte pline de furie, la fel și cei din jur își pot schimba comportamentul în funcție de al nostru

E atât de revelator să te debarasezi de gânduri negative, de nu vă puteți închipui. E minunat să vezi frumosul în oameni, bunătatea și să încerci într-adevăr să înțelegi. Și să nu judeci.

Și să știți că bunătatea vi se întoarce. Vă trimit un zâmbet și o îmbrățișare.

Sursa foto

Metode de parinteala de acum 20 de ani
Cum sa te porti ca un bebelus - Carte pentru copii mari