Din păcate, în următoarele vreo 6 săptămâni sunt consemnată la domiciliu. N-o să pot conduce, trebuie să port exclusiv o asemenea gheată, deci imposibil să ies din casă cu doi copii după mine. Așa că o să ajungem să ne scoatem, probabil, ochii de plictiseală. Noroc că pe 20 intră Domnul Vanda în concediu.
Ei, și în perioade de restriște ca asta, amuzarea copilului e o chestiune de viață și de moarte, așa că s-ar putea să încep să organizez ateliere cu jocuri senzoriale acasă strict pentru cei doi copii ai mei.
Ateliere cu jocuri senzoriale
Unii dintre voi știu deja. În luna iulie am organizat un set de patru ateliere cu jocuri senzoriale pentru copii – ”Teddi și cele patru anotimpuri”. A fost distractiv și plănuiam să le reiau în luna august, dar uite că nu s-a putut.
Dar dacă vreți, le puteți organiza și voi la voi acasă. O să vă spun imediat ce am făcut la ele.
Atelier cu jocuri sezoriale cu tema iarna
Primul atelier a fost dedicat iernii.
Când auzim de ”iarnă”, ne gândim automat la zăpadă, colinde, gheață, zonele polare. Eu mă mai gândesc și la scorțișoară, mere coapte și vin fiert. Nu am avut vin fiert la atelier, dar am gâdilat puțin simțul olfactiv (și gustativ) al copiilor (și părinților) prezenți printr-o porție de mere coapte cu scorțișoară. A prins foarte bine o astfel de gustare la final de atelier, când copiii erau deja obosiți, le venea ora de masă, activitățile făcuseră să le scadă nivelul glicemic. Sunt convinsă că pe lângă stimularea simțului mirosului am reușit și să evităm vreo 2-3 tantrumuri.
Zăpadă
Dar important e că pe lângă mere coapte, la atelier am mai avut și zăpadă.
Câteva zeci de kilograme de zăpadă transportate în două cutii mari, în care copiii au găsit pe lângă ustensile de lucru în zăpadă (forme, palete colorate transparente și altele) și brăduți și oameni de zăpadă. Rețeta pentru zăpadă e una simplă, și anume se amestecă la un loc la fiecare 1 kg de făină, un pahar de aproximativ 250 ml de ulei (vegetal sau de bebeluși), plus sclipici. Făina ajunge să aibă o consistență tare interesantă, își păstrează forma dacă o modelăm, iar apoi revine la normal dacă stricăm forma.
Vulcanul de gheață
O altă activitate de iarnă (care copiilor le-a plăcut foarte mult) a fost ”vulcanul de gheață”. Un vulcan făcut din apă amestecată cu bicarbonat și congelată bine într-o cutie care să inspire formă de munte/vulcan, peste care copii au turnat oțet amestecat cu colorant alimentar, pentru o reacție chimică ”vulcanică”. Puteți să le oferiți lingurițe, pipete, seringi, pahare sau orice recipient doriți, în funcție de vârsta și dexteritatea copilului. Eu am preferat să duc lingurițe, ca să nu frustrez copiii mici că nu pot folosi alte ustensile. Acasă preferata e seringa.
Și ca să fie tacâmul complet, am pus vulcanul înghețat pe suportul cu oglinzi, pentru o perspectivă completă, din toate unghiurile posibile.
Animale prinse în gheață
Foarte mult le-a plăcut copiilor și să salveze animalele polare prinse în gheață. Mai pe limba părinților, puneți într-un castron un strat de apa și lăsați până se face bocna. Apoi turnați încă un strat de apă și ascundeți înăuntru câteva animale polare. Dați din nou la congelator până se congelează. Încă un strat de apă cu animale, iar congelator și tot așa până se umple.
Apoi, oferiți-le copiilor ustensile pentru salvat animalele, apă caldă colorată și sare (care erodează gheața). Și priviți de pe margine. Distracție garantată, cel puțin la noi așa a fost. Copiii și-au făcut propriile jocuri senzoriale cu apă colorată, curgătoare, caldă sau rece.
Oameni de zăpadă
Am mai avut un stand de decorat oameni de zăpadă (bile de polistiren și accesorii pentru oamenii de zăpadă), dar asta a fost o activitate care mai mult a plăcut fetițelor mai mari.
Cărți
Pe fundal puteți da drumul la colinde sau, pentru inspirație, oferi copiilor cărți cu butoane care să cânte muzică de Crăciun.
Tot pentru inspirație le puteți pune copiilor la îndemână cărți cu tema iarna, ca să intre complet în atmosferă.
O iarnă plăcută vă doresc și o să revin cu detalii despre primăvară.
Eu ma pregatesc de „ateliere” acasa. Ce ma sfatuiesti? Sa fie cate o saptamana dedicata fiecarui anotimp, cu cate unul din elementele descrise mai sus pe zi (de luat in calcul ca se se vor desfasura in apartament toate, mi-e sa nu iasa un dezastru ca in curte, sa stau cu burta-mi intre genunchi o noapte ca sa strang). Sau o zi dintro saptamana cu toate la un loc, asa cum erau atelierele tale? Te mai intreb cand ma poticnesc. Multumesc.
eu i le-as da pe rand in functie de ce ii place. toata la un loc ma gandesc ca ar fi cam mult pentru un singur copil.
La 6 luni ale lui fi-miu mi-am rupt mana, so I feel ya cu statul in casa. Ma rog, cu unul nu fu asa grav, iar activitatile faine din imagini sunt cam avansate pentru el, dar am scos la inaintare toate jocurile si accesoriile posibile si imaginabile, noi fiind restrictionati de ‘in pat’, ca nu-l puteam ridica.. noroc ca n-a luat-o de-a busilea :)) haz de necaz..