Despre tantrumuri
Din seara asta

received_1123038967710301Pe la două luni am decis să ducem Juniorul la ecografie de șold. Cum eu sunt pățită, am zis că e mai bine să-l duc degeaba, decât sa fie ceva și să nu știu.

Mi s-a spus, desigur, că fac un drum inutil, că e un moft, că dacă i se aliniază cutele de la picioare nu are nimic, dar cum e o țară liberă, i-am făcut o programare și am mers.

Cu toate cutele aliniate perfect, copilul nu era perfect. Imaturitate acetabulară bilaterală. Deci probleme la ambele picioare, la un picior mai mult decât la celălalt. Doamna doctor care i-a făcut ecografia mi-a recomandat o vizită la un ortoped, ca să vedem ce facem mai departe (unghiurile fiind destul de mari la ambele picioare) și în același timp m-a felicitat că îl purtam în wrap, spunându-mi că poziția în care stătea Juniorul e cea mai potrivită pentru bebeluși.

Am legat copilul înapoi în wrap și am plecat zâmbind din cabinet.

Apoi, pediatra, în timp ce ne scria trimiterea către medicul ortoped, îmi povestea cât de bine îi face să-l țin crăcănat în sling. Mai folosim și scutece textile, care sunt late și țin picioarele depărtate? E minunat așa.

Am ajuns, în cele din urmă, la medicul ortoped. ”Minunat că îl țineți așa în wrap” mi s-a spus. Mi s-a mai spus că un bebeluș poate avea o poziție corectă doar în ”cârpe”, care îi țin picioarele depărtate și coloana în formă de ”C”. Pentru că asta este normalitatea… Bebelușii au coloana în formă de ”C” și nu trebuie forțați să și-o îndrepte. Nici în pătuț, nici în landou, nici în sisteme de purtare neergonomice, nici purtat cu fața la lume. Apoi mi-a povestit despre cultura africană unde copiii sunt purtați în „cârpe”, nu există și nu au existat niciodată cazuri de displazii de șold.

Ne-a trimis din nou la ecografie, ca să vedem dacă s-a corectat. Am ajuns la alt medic unde am repetat ecografia. Din nou am fost felicitată pentru SSC de data asta și pentru poziția pe care o avea Juniorul în el.

Și ca să vedeți, imaturitatea acetabulară bilaterală s-a corectat perfect.

Deci, mulțumesc babywearingului (și probabil și scutecitului textil)!
Și medicilor informați și deschiși la minte…

Despre tantrumuri
Din seara asta