Invidie și prejudecată
Celălalt adevăr

alaptare bebelus

 

Am reușit să alăptez doi copii

Am reușit să alăptez doi copii fără să am probleme de alaptare. Într-o țară în care doar 12% dintre mame reușesc să alăpteze exclusiv în primele șase luni, mie mi se pare că e o mare performanță. Deși, ca să fiu perfect sinceră, Vanda Mică nu a fost alăptată exclusiv. A primit câteva biberoane de lapte praf în maternitate, apoi două și acasă. Și pentru că în prima lună îmi era rușine să alăptez în public chiar și foarte ascunsă, a mai primit de vreo două ori biberon și în public. Apoi, pe la 2 luni a băut în vreo două zile cumulat vreo 20 ml de ceai de chimen, pentru ”colici”. Apoi m-am potolit, m-am informat mai bine, nu i-am mai dat nimic, am scos și suzeta din schemă, am fost ok.

Alăptarea cu succes din maternitate și planul de naștere

Dar la Junior am știut mai bine. În primul rând, la Junior am avut un plan de naștere. Cum înceram o NVDC, mi s-a părut absolut necesar să se știe dinainte ce vreau, ce tolerez și ce nu tolerez sub nicio formă. NVDC nu mi-a ieșit, în schimb jos pălăria în fața neonatologiei de la Medicover, care mi-a respectat la virgulă toate cerințele din planul de naștere. Nu știu dacă sunt atât de ok și dacă îi lași de capul lor (prima dată nu au fost chiar la fel… am simțit multă bunăvoință din partea lor, implicare, dar nu a fost perfect), dar acum nu am ce le reproșa.

Am avut Juniorul cu mine permanent; am născut, mi l-au pus la piept, apoi m-au dus jos în salon și l-au adus imediat. Și nu l-au mai luat. A dormit broscuță pe mine din prima noapte, iar ziua îl lăsam jos doar cât să mă duc până la baie, deși de multe ori așteptam cu mersul la baie până apărea Domnul Vanda să stea cu el, căci singur nu-i plăcea deloc. L-am spălat la chiuveta din baia rezervei, l-am schimbat acolo, nu l-au pus la lampă, medicul a venit să-l controleze în rezervă. Nu mi l-au cerut ca să facă nushce cu el, nu ca să mă ”odihnesc”, nu m-a certat nimeni că dorm cu el în pat, ba toate asistentele care intrau păreau să se emoționeze complet la imaginea lui dormind pe mine.

Sunteți ca din povești” ne-a zis una dintre ele, iar alta ”A, deci aici este cuplul de care se extaziază toată lumea”. Mi-a făcut bine să văd zâmbete în loc de mutre acre și ”vai doamnă, dar așa o să-l învățați” sau mai știu eu ce replică deșteaptă.

Vrei să primești postările mele pe email?

L-am alăptat din prima secundă

L-am alăptat din prima secundă, deși în trecut aș fi crezut că nu-i lapte, nu-i colostru, nu-i nimic.  Am avut parte de breast crawl și a fost minunat. L-am alăptat des, în prima noapte chiar din oră în oră, apoi și mai des. În trecut aș fi crezut că pentru că nu-i lapte nu doarme, nu stă dezlipit de mine, cere atât de des. Dar știam deja ce am de făcut, așa că nu a primit nicio picătură de lapte praf. Și culmea, dar nici nu mi-a sugerat nimeni să-i dau, iar eu urmăream doar să-l aud cum înghite și să aibă scutece ude ca să știu că îi e bine.

Din fericire, nu a venit niciun medic și nicio asistentă să-mi faca vreun control de decolteu, să tragă de mine ca de mănuși de cauciuc, să se uite cu milă la mine ”offff, încă nu v-a venit laptele, să sperăm că vă vine” (cum s-a întâmplat prima dată). M-au lăsat în pace, copilul nu era deshidratat, mânca des, eu nu mă plângeam de ragade, toată lumea era mulțumită.

Apoi, am ajuns acasă. Și am dat ignore la câteva dintre sfaturile pe care le primisem până atunci (nu neapărat din maternitate) și bine am făcut. Nu am avut furia laptelui. nu am avut ragade, Juniorul nu a avut ”colici”, eu nu am avut canale înfundate sau, și mai rău, vreo mastită. Zero probleme de alăptare

Întâi a mâncat, apoi l-am schimbat

Nu am respectat regula ”copilul întâi se schimbă de scutec și apoi se hrănește”. Un bebeluș care plânge de foame devine extrem de agitat până termini de pus scutecul și e foarte probabil să fie atât de nervos la final, încât să nu se mai atașeze corect, să nu mai sugă eficient… Urmează ragade, scade lactația și așa mai departe.

Nu mi-am spălat sânii înainte de fiecare alăptare

Nu mi-am spălat sânii cu apă și săpun înainte de fiecare alăptare. Din mai multe motive. Unu că nu aveam timp de reacție, doi că săpunul usucă pielea, irită zona și-așa sensibilă și trei pentru că bebelușul are nevoie de contact cu bacteriile de pe pielea mamei.

 

Am alăptat la liber

Nu am alăptat x minute, la interval de y minute, nu mai devreme de z minute, etc. Atunci când a vrut, atunci l-am alăptat. Atât cât a vrut, atât l-am alăptat.

Nu am folosit pompa ca să golesc sânii

Nu am folosit pompa ca să golesc sânii. Alăptezi – pompezi, organismul învață să producă atâta lapte cât tu alăptezi + pompezi. Intri într-un cerc vicios de supraproducție. Supraproducția vine și ea la pachet cu alte plăceri, canale înfundate, atașare mai proastă a copilului, ragade. De fapt, pompa am folosit-o de două ori, în rest zace în dulap.

Nu mi-am pregătit sânii pentru alăptare

Nu mi-am pregătit sânii pentru alăptare frecându-i cu prosoape dure sau alte chestii care suna a tortură. Bebelușul are o gură de om, nu există bebeluși cu șmirghel în loc de limbă, iar dacă sânii dor atât de tare, asta se întâmplă din cauza atașării.

Ok, despre ”nu pățește nimic dacă îi mai dai din când în când un biberon sau suzeta” nu mai zic, de lapte praf inainte de somn ca să doarmă mai bine nici atât. Nu zic pentru că de data asta nu am mai primit sfatul ăsta. Probabil mi s-a dus vorba de lactivistă nebună și oamenii nu-și mai dau cu părerea. Și bine fac, pentru că noi avem un bebeluș mulțumit, care la 3 luni și jumătate poartă haine de 6 luni de lung ce e, care nu a avut colici, nopți plânse, încă nicio grevă a suptului, iar puseele au fost grele, dar au trecut ca și cum nu au fost.

Mai multe despre alăptare am scris aici și tare mi-a plăcut că în urma articolului, mamele și-au făcut curaj să-mi scrie și să-mi ceară o idee, chiar și dacă ideea ar fi fost doar un ”du-te la un consultant să te ajute” sau recomandarea se încheia așa.

Și așa voi încheia și articolul de față. Dacă aveți probleme de alăptare, nu vă ezitați să apelați la un consultant în alăptare (certificat IBCLC sau LLL). Multe probleme de alăptare au și altă soluție decât sfântul lapte praf…

Cum să ajuți o mamă care alăptează

De-asta mamelor din vremurile noastre le e greu să alăpteze. Nu doar pentru că promovarea laptelui praf este extrem de violentă. Nu doar pentru că nici pediatrii nu încurajează alăptarea. Nu doar pentru că în filme bebelușul e calm și liniștit și doarme singur în pătuț toată noaptea. Sau toate astea prin atât de multă putere, pentru că lipsesc modelele din viața de zi cu zi. 

Nu știu cum a fost procesul tău de alăptare, tu – mama care citești acum, dar gândește-te cum ar fi fost dacă ai fi văzut cu lejeritate femei alăptând de când te știi.

Despre alăptare – Ganduri si tristete

Eram zilele trecute în mașină și ascultam, împreună cu copiii, un post de radio pentru copii. La un moment dat, aud o doamnă cum vorbește despre alăptat. Începe frumos și mă bucur că am copiii cu mine să audă ceva atât de normal la radio. Cum alăptatul e benefic...

Sfaturi gresite in alaptare

  Am reușit să alăptez doi copii Am reușit să alăptez doi copii fără să am probleme de alaptare. Într-o țară în care doar 12% dintre mame reușesc să alăpteze exclusiv în primele șase luni, mie mi se pare că e o mare performanță. Deși, ca să fiu perfect sinceră,...

Nu dati banii pe prostii, dar nu luati ceiut la copii!

Deci pe mine ma obsedeaza o intrebare careia nu-i gasesc raspuns. Oricum as da-o, nu pot neam sa pricep de ce toata lumea (unde "toata lumea" nu inseamna chiar "toata lumea", ci "multi parinti" mai degraba) hidrateaza copilul propriu cu "ceiut"? Vad pe strada copii cu...

Cum sa alaptezi cu succes

Am tot vorbit zilele astea cu multe viitoare mame si m-am bucurat sa aud ca multe dintre ele si-ar dori sa alapteze daca s-o putea si daca or avea lapte. Asa ca articolul asta despre alaptare e pentru ele si vreau sa scriu in el toate informatiile pe care mi-as dori...

Alaptatul in public

Nu stiu cum sa incep articolul asta. Sa-l incep subliniind ideea ca in Romania doar 12.6% dintre mame alapteaza exclusiv pana la 6 luni si apoi probabil sub 10% pana la 2 ani asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii? Sau sa-l incep minunandu-ma ca am reusit...

Sarbatoriti cu mine

Stiti ce sarbatorim saptamana asta? Alaptatul. Dap. E World Breastfeeding Week in perioada 1 - 7 August, asa ca mamele care alapteaza/au alaptat/sustin alaptatul sa se sarbatoreasca cu tort! Eh, si in onoarea sarbatorii asteia, in Timisoara a avut loc azi dimineata un...

10 motive pentru care sa alaptezi

N-am fost dintotdeauna o sustinatoare ferventa a alaptatului. N-am fost genul ala de gravida care se visa alaptand. Ba chiar nu stiam daca o sa reusesc sa fac asta pentru Vanda Mica, pentru ca undeva in creierul meu era un blocaj. Mi se facea pielea de gaina doar cand...
Invidie și prejudecată
Celălalt adevăr