Am ascultat un tantrum
Metode alternative de calmare a bebelusului

3771384ea6efb0172c36f7e55505a9ecÎn general cărțile de parenting încearcă să ne învețe cum să ne educăm copiii. Unele merg atât de departe că ne învață mai degrabă cum să-i dresăm. Mulți cititori au ajuns la mine pe blog căutând pe google ”cum să îmbraci un bebeluș?” sau ”cum să convingi un bebelus să mănânce”. Părinți, bunici, unchi, mătuși, străini de pe stradă ne dau ponturi care mai de care.

Că dacă bebelușul adoarme în timp ce suge, să-l ții de nas până se trezește. Copilul care nu vrea să mănânce o să înghită până la urmă un bol de ciorbă dacă îi distragi atenția în timp ce-l hrănești. Și mai pune-i mamă o căciulă pe cap, că imediat îl trage curentul. Pune-i pantofi speciali cu care să umble și învață-l să doarmă la program impus de tine. Că dacă vrei să renunți la scutece, fă-i un program de pipi. Și de caca. Și că dacă e antisocial sau mămos, să-l dai la grădiniță ca să se vindece.

Ce uită toți oamenii ăștia, ce tindem noi să uităm, ce uită cam toată lumea în general, e că un copil (nou născut, bebeluș, umblător, cum o fi el) e și el un… OM. Da, e un om micuț, care adesea nu se poate exprima singur, care nu poate merge sau nici măcar sta în fund. Dar tot un om e și el. Făcut din organe și oase și mușchi. Are piele. Are creier. Îi curge și lui tot sânge din ăla roșu prin vene. Așa că și lui îi e cald, îi e frig, îi e foame sau poate nu îi e, are dorințe, preferințe, afinități și fixuri.

Poate nu îi plac ouăle sau bananele. Dar ar mânca mereu piure de cartofi. Sau poate chiar nu îi e absolut deloc foame și nici măcar piureul de cartofi nu îi face cu ochiul.
Iar dacă afară sunt 30 de grade, om e și el ca tine. Și el se simte bine în tricou și pantaloni scurți. Și lui îi e cald cu căciulă, la fel cum și ție ți-ar fi.
Pe lângă asta, poate băiețelul de lângă el, care îi tot cere lopățica sau i-o ia din mână, îi e antipatic. Nu vrea să se joace cu el. Nu vrea să-i dea jucăriile lui. Pentru că nu-i place de el și basta. La fel cum poate nu-i place nici de vecina de la doi care merge în baston și miroase a naftalină. De casiera de la supermarket. De colega de grădiniță. De vară-sa.
Poate nu e sociabil. Că nu e el. Preferă să analizeze pasiv. Așa învață el, privind la alții.
Sau poate încă nu are suficientă încredere în lume ca să se dezlipească de mamă.

Orice ați face, orice decizie ați lua pentru ei sau pentru voi, amintiți-vă doar că și ei sunt oameni. Mici, în devenire, în formare. Dar oameni. Nu extratereștri.

 

Am ascultat un tantrum
Metode alternative de calmare a bebelusului