9 chestii pe care mă abțin să le zic
Despre homeschooling, cum vad eu

2015-03-22 12.30.42

Nu sunt o novice în ale purtării pentru că m-am erudit pe vremea purtării fie-mii, când am folosit wrap elastic, sling reglabil și sling fix, meitai si ssc. Doar că sunt o novice în ale purtării în wrap țesut, pentru că atunci când era Vanda Mică și mai mică, am ales un wrap elastic în loc de wrap țesut. Si asta fiindcă m-au speriat alte mame că wrapul țesut e greu de folosit și eu, fiind începătoare în ale purtării, sigur nu mă voi descurca deloc. Apoi mi-a părut rău și am zis că la al doilea bebe o să-mi iau țesut.

Și mi-am luat primul wrap țesut (curcubeul de la poartă-mă, în mărime 6, adică 4.7 metri) când eram însărcinată, cu gândul că-l voi îmblânzi* cu copilul mare, ca să-mi fie apoi ușor să-l port cu copilul mic. Doar că Vanda Mică nu a vrut să se mai lase purtată, așa că doar l-am spălat de câteva ori, l-am bagat la uscător, l-am călcat, l-am înnodat și l-am pus frumos în dulap, în așteptarea Juniorului.

Iar când a venit Juniorul, l-am tot ocolit. Probabil că încă mai auzeam în cap că e greu cu el, că n-o să mă descurc, așa că făceam ce făceam și tot în sling îl puneam. Până într-o zi, când m-am decis să-l încerc totuși. Și m-a cam enervat. Pentru că era lung și trebuia să mă înfășor în el ca Tutankamon, că orice legătura aș fi făcut în mai multe straturi, tot îmi atârnau cozile pe jos și daca faceam ceva mai lejer de pus pe mine, erau cozile mai lungi decât îmi fusese trena la rochia de mireasă. Dar îl purtam.

La un moment dat mi-am dat seama că legăturile pe care le fac eu și în care îi place și Juniorului să stea, s-ar preta mai degraba la un wrap mai scurt. Și așa am ajuns să am și o zebra în mărimea 3 (tot poartă-mă; v-am zis că susțin brandurile locale, nu am niciun sistem de purtare străin). Și parcă Pământul a început să se rotească diferit. Oai, ce diferență! Una-două, puneam wrapul pe mine si copilul înauntru și gata. Pentru că da (iar eu asta nu știam), exista legături de wrap țesut care se leagă înainte să pui copilul în ele, nu-i musai să le faci pe toate cu bebe în brațe. Deci îți poți pune frumos wrapul pe tine, iei copilul în mașină și când ajungi la destinație, îl scoți din scoica, îl bagi în wrap, îl mai reglezi puțin pe copil și e gata… E un miracol, vă spun.

Acum avem un nou wrap în mărimea 2 (Thetis, tot poartă-mă) care mi se pare perfect pentru vară. Și un set de inele de sling, pe care le folosesc să închid wrapul în loc să fac nod. Și îmi plac de mor.

Probabil, când va mai crește bebe și după ce va trece vara, o să scot din nou wrapul meu mărime 6 de la naftalină și o să fac tot felul de năstrușnicii cu el. Până atunci mă declar iubitoare de wrapuri scurte și foarte scurte.

Așa că, novice cum sunt, îmi permit totuși să vă dau un sfat dacă sunteți un pic mai începătoare decât mine. Dacă vă pregătiți să așteptați bebe nou născut cu un sistem de purtare, nu vă feriți de wrapurile țesute, că nu-i dracul chiar așa de negru. Doar că poate vreți să încercați unul mai puțin lung, care să nu vă demoralizeze. Iar dacă vă demoralizează la început (când poate încă nu e îmblanzit de tot, iar bebelusul e încă moale și el și greu de manevrat), nu-l vindeți (cum voiam eu să fac). Mai încercați, poate acum, poate mai târziu. Poate cu ajutor, poate singure. Poate vă trebuie totuși altă lungime, poate altă grosime. Poate încercați altă legătură. Căci fix asta e frumusețea wrapurilor țesute. Că sunt atât de versatile…

* un wrap țesut se îmblânzește înainte de purtare. Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când e nou, materialul e mai scorțos, dar pe măsură ce-l speli, calci, înnozi, porți, el devine din ce în ce mai maleabil și ușor de montat.

9 chestii pe care mă abțin să le zic
Despre homeschooling, cum vad eu