Norocul ei e că e simpatică
Te iubec

sleepVanda Mică a dormit prost. Bine, când era atât de mică, așa cum e Juniorul acum, era încă ok, dar apoi lucrurile au cam luat-o razna.

Cum spuneam, la început era bine. Somn de noapte din prima zi de viața de pe la ora 9-10, prima trezire pe la 1, apoi se mai trezea la 5 sau 6. Adormea la noi în pat și o mutam la ea în pătuț, iar peste noapte o cam luam cu noi.

Dar, de pe la 3-4 luni și până pe la un an și ceva, s-a schimbat schimbarea, așa că nopțile ajunseseră să îmi fie fragmentate în reprize și de câte jumătate de oră poate. Iar cam o data la două săptămâni dormea vreo 4 ore legate, care erau aur. Somnul de seară începea cu proteste că ea nu vrea să doarmă, somnurile de peste zi începeau cu proteste că ea nu vrea să doarmă. Inclusiv acum tiparul e același, seara nu vrea să doarmă, la prânz (cu mine) nu vrea să doarmă, deși e leșinată de somn. Ca să înțelegeți paradoxul, situația e cam în felul următor. Ne jucăm. E trează de suficient de multe ore cât să i se facă somn. Zice singură că îi e somn. Zic ok, hai să ne culcăm. Urcăm în cameră, ne suim în pat, începe să urle ca ea nu vrea să doarmă. Deci ce să mai zici?

Cu Juniorul lucrurile sunt luate razna chipurile încă din maternitate. În prima seară am avut tentativa de a-l pune în patuțul cu pereți transparenți de lângă patul meu, în ideea că patul spitalului era foarte îngust și mă temeam să nu adorm prea profund și să-l scap. Acum mi se pare amuzant când povestesc despre temerile mele cu somnul prea profund, având în vedere că încă din noaptea aia trezirile au fost cam la fiecare oră. Dar ca să revenim, nu – nu a dorit să doarmă altundeva decât în brațele maica-sii. Booon. Copilul nostru, stăpânul nostru. Bineînțeles că în brațele maică-sii era cel mai bine, așa că mi-am luat copilul în brațe și asta a fost.

Apoi am venit acasă și pentru el nu a existat zi sau noapte. Și nu a existat somn în altă parte decât în brațe decât ocazional. Serile, când Vanda Mică doarme, mi le petrec cu el în wrap, bâțâindu-mă pe mingea de fitness. Sau plimbându-mă prin casă, pentru că dragul de el nu știe că e noapte și noaptea oamenii dorm. Noaptea, când în sfârșit reușim să ne punem în pat (eventual eu cu el în brațe) nu știu cât de des se trezește, habar nu am. Mă mai întreabă lumea dacă doarme noaptea și nu știu ce să le zic. Dau și eu din cap că da, că de dormit doarme. Că se trezește de țâșpe ori, asta e partea a doua. Dar nu mă deranjează absolut deloc, important e că pot sta întinsă în pat și nu trebuie să bănănăi prin casă toată noaptea.

Și de colici mă mai întreabă lumea. Are sau n-are? Păi… n-are. Și cum, nu plânge? Ohohoo, dar ba daaa… Dar plânge de somn. Pentru că la fiecare jumătate de oră de trezire i se face somn la loc, daaaar… nu vrea să doarmă. Nu știu care-i treaba, l-o fi informat soră-sa că somnul e ceva demonic, dar nu reușesc să-l culc, deși îmi dau seama de somn de la primele semne, nu aștept sa fie evident și să caște sau să plângă. Iar când reușesc totuși la timp, nu-i bai… Vine Vanda Mică să-l pupe sau să-i cânte în ureche la muzicuță și o luam de la capăt.

Și știu de la soră-sa, că am încercat orice era omenește posibil (adică fără CIO) să o ajut să doarmă mai bine. Ritual de culcare, schimbat temperatura în cameră, luminozitatea, umiditatea, culcat la semnal sau la program, culcat la ea în cameră, la noi în cameră, la ea în pat, la noi în pat, culcat cu mine, cu ta-su (asta a fost exclus de ea, nu vrea decât cu mine), cu cină mai consistentă sau mai puțin consistentă, cu somnuri mai multe sau mai puține pe timp de zi, energie consumată ziua, nu mănâncă dulciuri, ciocolată, nu se uită la televizor, nu e muzică tare înainte să se culce, nu facem activități care s-o agite… și lista poate continua. Iar toate modificările au fost făcute în timp, nimic brusc, toate cât să se poată adapta la ele. Și de dormit mai bine a început să doarmă tot când a vrut ea. Și probabil ca va adormi fără proteste tot când va vrea ea.

Mă rog, ne-am resemnat. Am concluzionat cu Domnul Vanda că noi nu facem copii care să doarmă și asta e.

Dar, având în vedere istoricul nostru (și aici voiam să ajung), dacă mai aud pe cineva că îmi spune dar ai încercat să aveti un ritual seara? baie, lumini stinse, etc.? cred ca mă vedeți la știri.

Mulțumesc pentru atenție 🙂

PS: Nu vreau consultanți în somn, mulțumesc în avans.

Norocul ei e că e simpatică
Te iubec