Aveam alt articol in plan pentru astazi, dar am citit de dimineata ce a scris Printesa Urbana si m-a inspirat total. Imi place la nebunie sa aud cum mai exista si alti oameni (multi) care tin la alimentatia copilului, care au inteles ca nu, zaharul si pufuletii chiar nu stau la baza piramidei nutritionale si ca poate nici nu e buna mentalitatea „las’ ca si noi am crescut cu ele si uite ca n-am mai murit”.
Asa ca, m-am gandit sa scriu si eu despre acelasi lucru astazi si sa va invit pe toti cei care sunteti de aceeasi parere sa lasati un comentariu sau (si mai bine) daca aveti blog, sa scrieti si voi un articol despre ce mananca ai vostri copii. Poate vazand ca mai exista copii (mai mari sau mai mici) pe lumea asta care nu stiu ca pufuletii sunt comestibili sau ca oul kinder inseamna mai mult decat surpriza din mijloc (da, Vanda Mica a descoperit surprizele, asa ca desface ciocolata, o arunca si isi vede de jucaria ei), mamele nu se vor mai descuraja pe principiul „cand vor intra in contact cu alti plozi oricum vor prelua toate obiceiurile nesanatoase, asa ca la ce sa ma mai agit?”
Am mai scris despre ce mananca Vanda Mica, dar nu-i bai. Pot oricand sa repet, ca doar repetitio mater studiorum est.
Trezirea la ea e pe la ora 6. Ma rog, nu pe la ora 6, ci fix la ora 6, cand vine repejor la noi in camera, il striga pe ta-su si-i cere laptele (asta e sarcina lui). O cana mare de lapte cu miere, rece de la frigider, pentru ca nu-i place cald) apoi poate se mai culca la loc.
Pana la 9 nu mai mananca nimic, ba chiar cateodata pana la 10 cand ia micul dejun. Si anume:
– ovaz cu lapte (si cocos, nuci, seminte, stafide, etc.) sau
– branza cu rosii, ardei, castraveti sau
– fructe sau
– senvis cu branza de vaci, castravete murat sau salata de sfecla si mezeluri home made (pastrama de pui, de curcan, de vita)
Urmatoarea masa e pe la 12 jumate, 1… In functie de ora la care a fost micul dejun. La masa asta mananca
– supa sau ciorba (in 8 cazuri din 10; unde supa sau ciorba inseamna legumele si eventual carnea din ele, zeama putina spre deloc) sau
– fructe (daca nu a mancat la micul dejun)
– branza cu smantana (asta e noua, o cere ea, nu stiu de unde a scos-o, pentru ca pana acum nu i-am dat niciodata de la mine putere branza cu smantana)
– senvis cu branza de vaci, castravete murat sau salata de sfecla si mezeluri home made (daca ne prinde pe drum si daca nu a mancat deja paine la micul dejun)
Dupa ce se trezeste si se dezmeticeste urmeaza pranzul, pe la ora 4. Care consta din orice mancare gatita in casa, dar fara prajeli, fara semipreparate, conserve, cu bulion facut in casa, legume, carne cat mai ok si din sursa cat mai sigura, etc. O data pe saptamana primeste peste (pescuit, nu din acvacultura), iar asta vara cand aveam multe legume din gradina evitam sa le mai prepar termic asa ca ii faceam gratar sau chiftelute si le manca direct cu salata.
Carne ii dau aproape zilnic, patita fiind deja cu un episod de anemie pe care nu vreau sa-l repetam. Oricum, si daca nu-i dau eu, imi cere ea (de unde pana acum cateva luni nu punea gura pe carne sau manca extrem de putina, acum imi cere mereu).
Si de aici incepe distractia, pentru ca de pe la 6 asa i se face foame, dar cum suntem afara de obicei, iau chestii de rontait la noi. Alune, nuci, seminte, fructe, o sana, un iaurt de baut, un smoothie, chestii de genul asta. Deci nu e o masa propriu zisa, cu stat pe scaun si mancat cu furculita, but it counts.
Daca suntem in casa, fac legume la cuptor sau prepar cereale in fel si chip (daca nu a mancat deja de dimineata sau daca zice ca vrea neaparat), cateodata poate clatite.
Cina consta in cele mai multe cazuri dintr-o cana (poate doua) de lapte cu miere. Rar vrea sa manance si ceva solid.
Intre mesele astea mai mananca cel putin un mar, o para, zmeura, o banana, etc. Zilnic.
Pe langa astea, mai exista excesele pe care le face cu taica-su cand nu sunt eu de fata, din fericire rare, care constau in covrigi, cam multa paine dupa parerea mea, sau paste chioare asa (si ce-i mai plac, si eu cand i le fac ma chinui sa pun si pe mama si pe tata in sosul lor :)))). Si pe langa astea si excesele facute cu taica-su, exista si excesele facute cu mine, si anume din cand in cand (in general daca suntem in masina si e aglomerat, ea plictisita, etc.), ii mai dau cate un biscuitel cu ovaz, cand iesim in oras ii mai iau cate un fresh de portocale sau, tot cateodata, grisine. Excese mai face si cand mergem la bunici, nu cu alimente interzise, ci cu ore de masa haotice si practic ciugulit cam non stop cate ceva (de obicei fructe).
Observati ca nu avem conceptul de „desert” in meniu, nici prajituri. Rar de tot ma apuc sa-i fac la cina cate o prajitura (cu mere, pere, cat mai putine ingrediente, pe cat posibil faina integrala si fara zahar). Ca sa fiu sincera, nici nu prea ii plac, nici macar prajiturile facute de Doamna Mama a Domnului Vanda nu o atrag, desi sunt prajituri normale, de oameni mari (bine, fara ciocolata sau alte cele). Cateodata nici nu gusta, cateodata gusta si scuipa, cateodata ia o inghititura si gata. Ce-i mai place cateodata este inghetata pe care i-o fac (cu iaurt si fructe, poate miere, poate seminte, bagata la congelator).
Despre diversificare, autodiversificare si alimentatia fie-mii si cum o vad eu, am mai scris.
La voi cum stau lucrurile?
Eu ma inspir si de la tine si de la Ioana, ca imi prinde tare bine putina inspiratie. Bebe are un an, este un mancacios, dar eu nu sunt tocmai o gospodina si trebuie sa mai lucrez la partea cu gatitul. 🙂
Asa ca m-ai facut curioasa cu mezelurile.. Cum le faci in casa? (scuze pentru intrebarea de incepatoare, dar uite asa invat 🙂 )
La cereale ce „retete” folosesti? Bebe nu prea este incantat de cereale, nici nu mai stiu cu ce sa le combin.
Pun si retetele intr-un post 🙂
Cereale zic sa nu te dai peste cap daca nu vrea sa manance. E inca micut, poate inca nu le tolereaza bine
Fiica-mea are 18 luni.
Dimineata se trezeste in jur de ora 8. Mananca paine(home made sau nu, depinde) cu unt si cu miere sau rosii cu branza sau paine cu branza proaspata si verdeturi(marar, patrunjel, home made) sau fulgi de ovaz cu in rasnit si nuci, alune (crude!) rasnite si alea in lapte sau in iaurt. Bea si o canuta de lapte (cam 150 ml aprox).
Apoi pe afara imi cere „papi”. Am la mine intotdeauna niste fructe. Le rontaie undeva intre ora 10 si ora 12.
La 14 mananca supa sau ciorba sau mancare gatita (la fel ca tine, Vanda, cu bulion de casa, cu ingrediente naturale).
La 17-18 mananca un iaurt cu fructe (iar home made! 🙂 sau mamaliga cu branza sau piure de legume sau legume la abur sau paine cu branzica proaspata (daca nu a mancat de dimineata), etc.
Apoi iar imi cere „papi” cand suntem plecate si am la mine tot felul de chestii (curmale, fructe deshidratate, nuci de tot felul, un iaurt daca nu a mancat in restul zilei, biscuiti facuti de mine, uneori mai prinde si covrigi sau alte porcarioare, dar se intampla rar).
La culcare bea lapte. Un canoi mare :))
Deci nici noi nu avem notiunea de „desert”, si noi ocolim cat putem biscuitii, dar uneori mai dam iama in ei. Incerc sa ii fac in casa cat pot de mult (biscuiti, saratele, placinta cu mere/branza, budinci, etc) ca sa aiba intotdeauna „papi” facut de mine. Uneori nu am timp si ii cumpar. O recunosc.
Astea suntem noi.
Da, am uitat sa specific si eu ca alunele, nucile, semintele sunt crude si nesarate
Apreciez c-ai mentionat si scaparile (ca parca e mult spus excese). Care-s normale, cred, eu n-as vrea nici sa fiu un parinte de-ala care de dragul lui bio/eco si din dorinta de a-l proteja sa devin mai catolica decit papa, si nici n-as vrea sa am un copil privat de un covrig sau un biscuite, mai ales daca si mie-mi plac si le maninc. Moderatia e cheia.
Eu nu mananc niciodata chestii pe care ei nu i le dau. Daca vreau chestii controversate pt varsta ei, le gust la somnul ei de pranz sau seara. Taica-su mananca, de unde apar si excesele… Ca nu-i poate spune „stii ceva, eu am voie si tu nu”.
par example, inclusiv cand gatesc pt mese in familie ori fac toata mancarea sa poata fi mancata si de ea, ori (daca publicul e rezistent la fisticarii si mi se solicita bucate traditionale sau vin cu ele deja de acasa), ii fac si ei in paralel aceeasi mancare, dar pe seama varstei ei (salata boef cu maioneza din avocado, un cozonac doar pt ea cu pudra de roscove in loc de cacao, un tort special doar pt ea daca tortul oficial nu se preteaza, etc.)
Singurele chestii pe care nu am cum le inlocui sunt salamurile, dar cum nici eu nu mananc, imi e usor sa-i explic si ei ce si cum.
Dar care e treaba cu ciocolata? Ca pe asta nu o inteleg…
Pai unu la mana ca nu vorbim de ciocolata neagra 85%, care e ok, intr-adevar. Si doi la mana, ca si daca am vorbi despre asta, te invit sa faci pe babysitterul macar o ora dupa ce a mancat (la 1 an si 10 luni) o tableta de ciocolata. De fapt, te provoc, nu te invit :)))
Pe asta o inteleg perfect. Credeam ca e vorba despre ceva ce contine ciocolata si eu nu am aflat. Cat despre baby-sitting… sunt cam batran sa mai am atata rabdare.
Noi stam super, dupa umila mea parere 😀
Autodiversificarea a mers excelent si iti multumesc mult ca m-ai incurajat cu cateva comentarii, au fost exact declicul de care aveam nevoie.
Acum nu avem un program foarte fix, respectam mesele principale dar rontaim destul de mult intre ele (fructe, nuci, stafide sau merisoare uscate)
Dimineata ne place tare mult o budinca nou descoperita: Las de seara la inmuiat fulgi de ovaz cu fructe uscate in lapte, si dimineata le incalzesc si le bag in blender cu un strop de miere si putin unt de cocos. E dementiala, poti adauga ce fructe ai prin casa, branza, nuci. Ii place mult, chiar daca se unge tot cat o manaca.
Ce mi se pare interesant este ca a invatat sa ceara mancare. Stie cand si ce vrea si imi arata sau spune pe limba lui. Oua, lapte rece (oare de ce nu le place cel cald?), ardei cruzi, sos de usturoi (in general orice e facut in robot cu ingrediente bagate acolo de el e foarte apreciat). Daca se trezeste din somnul de la pranz si vede oala aburinda pe foc, cere imediat 😀
Borsul de sfecla a fost un big hit recent 😀
O sa incerc si eu budinca. Suna bine. Si bors de sfecla, am mai auzit de el, iar salata de sfecla ii place oricum mult.
dilema cu laptele rece o am si eu si la fel ma intreb de ce musai sa i-l dea ta-su (chiar daca il pregatesc eu, tre sa-l primeasca de la el). Eu cred ca are ceva de-a face cu alaptarea… Pe-acolo as bate eu
eu de la tine am aflat de autodiversificare si iti multumesc, noua ni s-a potrivit perfect. daca mergeam pe clasic cred ca albeam inainte de vreme fi-mea nu accepta lingurita deloc (mai incerca maica-mea pe la inceput, fara succes).
la aproape un an, incercam sa mancam cat de cat sanatos. ca surse, carnea o luam de la tara, lactatele de la „sibieni”, fructele si legumele de la piata.
in general mananca putin spre f putin, eu una ma sochez cand vad copii care baga cate un borcanel intreg de pireu / iaurt etc.
– la micul dejun mananca una din variantele: fructe de sezon / terci de ovaz cu fructe / urda cu unt si smantana + legume de sezon. oricum, la micul dejun nu prea are chef de manare asa ca ii mai iau cate un fruct in ghiozdan pentru iesirea de dimineata
– la pranz ar manca numai carne fiarta goala (legumele fierte – big no-no), dar cand are chef mai gusta si mamaliga cu smantana si urda, paste cu sos de ou si smantana (observati cata smantana, ar manca-o goala, direct din borcan :)) ), peste la cuptor cu cartofi, dovlecei la grill. nu prea sunt in stare sa gatesc chestii complexe si nici timp nu-mi lasa „madmoazela”, asa ca mergem pe preparate simple.
– masa de seara e nou introdusa, inca nu-i bine definita, dar pare sa-i placa sa manance la ore (cam) tarzii
cand iesim pe afara mai gustam cate un covrig sau un biscuit, nu vreau sa cad in exagerari.