Creier de gravida
Despre gradinite si scoli

amenajarea spatiului de joaca

Daca ma intreaba cineva pe mine (si chiar daca nu ma intreaba, tot spun, ca-i blogul meu), parerea mea e ca locul de joaca al copilului in casa trebuie sa fie dinamic. Sa reflecte personalitatea copilului, sa fie modelat dupa interesele lui si nu viceversa. Adesea alegem sa-i modelam spatiul de joaca dupa personalitatea noastra, dupa gusturile noastre, dupa preferintele noastre, dar asta nu-i incurajeaza joaca. Posibil sa nu fim de acord sa avem jucarii in living, doar ala e spatiul pentru oameni mari, nu? Posibil sa avem o cutie mare de plastic in care sa le strangem pe toate la ceas de seara. Posibil sa-i lasam pur si simplu toate jucariile la indemana, sa aiba multe multe optiuni, poate-poate s-o mai juca si singurel. Posibil sa facem in multe feluri, dar oare alegem ce-i mai bine din perspectiva copilului?

Interesul copilului

Fiecare copil are o pasiune. Un interes. Poate stie de el si il arata. Poate inca nu l-a descoperit si trebuie ajutat. Unii copiii sunt fascinati de citit. Altii de constructii cu cuburi. Unii vor sa picteze, altii sa se joace de-a bucataria. Unii copii trec prin toate fazele astea periodic. Si atunci, asezati-va in mijlocul locului de joaca al copilului si ganditi-va: „Spatiul in care sunt eu acum ii permite copilului sa-si dezvolte pasiunea? Il incurajeaza? Are loc? Are materiale? Are lumina?”

Cum se simte un copil care trăiește în haosul jucăriilor?

De multe ori spatiul de joaca al copilului e un haos total, jucarii aruncate, piese de lego, masinute, papusele. Oare cum se simte un copil in mijlocul unui astfel de loc? E linistit, poate cerceta, poate gandi, poate vedea toate materialele pe care le are la dispozitie, poate lucra, poate invata ceva? Sau e haotic, nu stie cu ce sa se joace, arunca jucariile in continuare, e buimac si bulversat, agitat, nervos?

 

Cum sunt jucăriile copilului?

Apoi… jucariile. Cum sunt jucariile copilului? Potrivite pentru varsta lui? Pentru el in particular? Il antreneaza activ in joaca? Il invata ceva despre el, despre mediu, despre lume? Il incurajeaza sa vrea sa stie mai mult? Sa ceara mai mult? Sa afle mai mult? Sau sunt jucarii scumpe, din plastic colorat cu beculete si butoane care il incurajeaza sa stea in fund si sa se uite la ele? Jucarii care poate chitaie, beculesc, canta si cam atat? Permit ele jocul diferit, jocul in care sa-si puna mintea la contributie? Imaginatia?

Și practic…

Eu asa am gandit cand am pus la punct spatiul de joaca al fie-mii. M-am pus in mijlocul camerei si m-am gandit asa. Bai, fie-mii ii place sa se joace cu animale de plastic. Are unde s-o faca? Are suficiente animale? Are materiale suplimentare care sa-i permita sa invete mai mult cu ajutorul animalelor? Apoi, fie-mii ii mai place sa se joace cu cuburi (cu turnul roz mai mult, altele nu prea o intereseaza). Are cum se juca cu cuburi pe covorul pufos? Sau i-ar trebui mai degraba o suprafata mai dura? Am instaurat atunci covorul rosu. Fie-mii ii mai place sa citeasca. Are lumina s-o faca? Are unde sta comod sa rasfoiasca o carte?

Si cum interesul ei e schimbator, la fel de schimbator e si locul de joaca al ei. Acum 2 saptamani arata usor diferit de cum arata azi, pentru ca acum 2 saptamani prefera cititul. Astazi prefera sa picteze, sa deseneze, sa lucreze cu lut, cu plastilina, sa creeze. Prin urmare, m-am mobilizat si am transformat. Posibil peste doua saptamani sa-i treaca de pictat si sa vrea cuburi. Sau bile. Sau legume. Sau instrumente.

Daca i-as fi lasat si eu toate jucariile in cutii sau poate doar anumite jucarii despre care as fi crezut eu ca trebuie s-o pasioneze, sa-i placa, sau as fi vrut neaparat s-o incurajez intr-o anumita directie, cu siguranta as fi fost si eu una din acele mame care s-ar fi minunat minute in sir uitandu-se la un alt copil cum se joaca linistit timp de 10-15 minute cu o singura jucarie si as fi decretat ca a mea niciodata nu ar sta atat de linistita intr-un loc, a mea nu ar avea niciodata atata rabdare pentru un joc, a mea nu stie sa se joace. Cand, de fapt, n-as fi stiut eu cum s-o ajut sa se joace.

Spatiul de joaca din living acum 2 saptamani

2sapt

Spatiul de joaca din living azi

2014-09-09 12.43.42

2014-09-09 12.47.52

La voi cum e? Haideti si cu poze, macar pe facebook daca aici e mai greu, sa vedem, sa furam idei, sa ne inspiram

 

Le cumpărăm sau nu le cumpărăm copiilor păpuși Barbie?

Lecții pentru tabla înmulțirii
Cum învățăm copiii să schieze din sufragerie?

Povestea păpușii Barbie începe puțin înaintea anului 1959, când o fetiță se juca în sufragerie cu păpușile ei cu fețe de copil și le atribuia roluri de adult. Mama ei a venit, astfel, cu ideea unei păpuși adult și-așa a apărut Barbie în 1959.

Lecții pentru tabla înmulțirii
Cum învățăm copiii să schieze din sufragerie?

Beneficiile puzzle-urilor pentru dezvoltarea copiilor și un tutorial de la Ema pentru voi

Podcast cu Diana (episodul 8) - Tipuri de psihoterapie
Podcast cu Diana (Episodul 7) – Regrete

Recent cei doi Vijulieni mici au redescoperit lucrul cu puzzle-ul și au descoperit și lucrul în echipă la el. Ema a vrut să vă învețe și pe voi cum să faceți un puzzle așa că, după multe discuții despre conținut, formă și locul de livrare al cursului ei, am filmat și editat un tutorial.

Podcast cu Diana (episodul 8) - Tipuri de psihoterapie
Podcast cu Diana (Episodul 7) – Regrete

Păpușile și jocurile de rol

Podcast cu Diana (Episodul 7) – Regrete
Meniul săptămânii

Cât a trecut de când erați voi mici și vă jucați cu păpuși? Sau mașini? Sau ce-or fi fost? La mine a trecut atât de mult timp, încât ieri au scos copiii dintr-un cufăr bebelușul meu preferat de când eram mică (îl chema Bebiță) și au început mâinile să i se dezintegreze. În apărarea vârstei mele,

Podcast cu Diana (Episodul 7) – Regrete
Meniul săptămânii

Jocul cu plastilina și idei de activități

Meniul săptămânii
7 idei de cadouri unice pentru bărbații din viața ta. Sau femeile 🙂

Plastilină. Aveți în casă, așa-i? Odată ce copilul n-a mai băgat cu poftă bucăți albastre și roșii de material modelabil, pe care tu nu l-ai mânca nici plătită, a început jocul.

Meniul săptămânii
7 idei de cadouri unice pentru bărbații din viața ta. Sau femeile 🙂

5 idei de cadouri pentru micul constructor sau mica arhitectă

Culoarea toamnei mele - Muștarul
Podcast cu Diana (Episodul 2) - Salvatorul

Vă las jos câteva idei de materiale de construcție pentru copii, în caz că aveți și voi astfel de înclinații sau copiii prietenilor voștri au astfel de înclinații. Iar la final și un manual pentru micul meseriaș sau micuța constructoare. Să începem.

Culoarea toamnei mele - Muștarul
Podcast cu Diana (Episodul 2) - Salvatorul

Pictura cu final deschis – Ce este? Care sunt beneficiile?

Jucăriile în dezvoltarea copiilor (și un concurs drăguț)
Despre purificatorul de aer și ce face el

Însă, cel mai mult se dezvoltă copiii în timpul în care sunt liberi să creeze ce și cum își doresc ei. Și despre asta vreau să vă scriu astăzi. Voi lua pictura drept exemplu, dar puteți extinde aceleași principii în orice zonă de creație a copilului. Așadar, discutăm astăzi despre pictura cu final deschis.

Jucăriile în dezvoltarea copiilor (și un concurs drăguț)
Despre purificatorul de aer și ce face el

8 tehnici de pictat pentru copii – Tema ”toamna”

Copiii și tehnologia - Ce am învățat la conferință
Cum am ales noi complexul rezidențial în care locuim

Astăzi propun să ne concentrăm pe tehnici de pictură pentru copii, pornind de la tema toamnei. Partea bună e că nu aveți nevoie decât de obiecte pe care oricum le aveți prin casă sau le găsiți prin natură, plus acuarele și hârtie

Copiii și tehnologia - Ce am învățat la conferință
Cum am ales noi complexul rezidențial în care locuim

3 activități pe care și le pregătesc copiii

Scandalul - O părere
#VinereaAntreprenorilor - Lulu's Cake

Iată o listă de activități pe care le-a organizat Ema împreună cu prietenele ei sau singură, extrem de educative, dacă mă întrebați pe mine, fără niciun fel de aport din partea mea.

Scandalul - O părere
#VinereaAntreprenorilor - Lulu's Cake

Cărți cu dinozauri pentru copii

Poți să-ți crești copiii fără pedepse?
Eu, copilul etern

Știu că mulți, foarte mulți copii sunt fascinați de animalele astea gigantice și de misterul din jurul lor, așa că o să împărtășesc și cu voi lista de cărți cu dinozauri de la noi de acasă.

Poți să-ți crești copiii fără pedepse?
Eu, copilul etern

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)

Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

Așa că, scriam și ieri, am decis să le oferim celorlalți oportunitatea de a le oferi cadouri, iar noi, părinții (și cine o mai vrea să ni se alăture), să le oferim alte cadouri, care nu sunt jucării. Să continuăm, deci, lista de ieri.

Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)
Creier de gravida
Despre gradinite si scoli