Creier de gravida
Despre gradinite si scoli

amenajarea spatiului de joaca

Daca ma intreaba cineva pe mine (si chiar daca nu ma intreaba, tot spun, ca-i blogul meu), parerea mea e ca locul de joaca al copilului in casa trebuie sa fie dinamic. Sa reflecte personalitatea copilului, sa fie modelat dupa interesele lui si nu viceversa. Adesea alegem sa-i modelam spatiul de joaca dupa personalitatea noastra, dupa gusturile noastre, dupa preferintele noastre, dar asta nu-i incurajeaza joaca. Posibil sa nu fim de acord sa avem jucarii in living, doar ala e spatiul pentru oameni mari, nu? Posibil sa avem o cutie mare de plastic in care sa le strangem pe toate la ceas de seara. Posibil sa-i lasam pur si simplu toate jucariile la indemana, sa aiba multe multe optiuni, poate-poate s-o mai juca si singurel. Posibil sa facem in multe feluri, dar oare alegem ce-i mai bine din perspectiva copilului?

Interesul copilului

Fiecare copil are o pasiune. Un interes. Poate stie de el si il arata. Poate inca nu l-a descoperit si trebuie ajutat. Unii copiii sunt fascinati de citit. Altii de constructii cu cuburi. Unii vor sa picteze, altii sa se joace de-a bucataria. Unii copii trec prin toate fazele astea periodic. Si atunci, asezati-va in mijlocul locului de joaca al copilului si ganditi-va: “Spatiul in care sunt eu acum ii permite copilului sa-si dezvolte pasiunea? Il incurajeaza? Are loc? Are materiale? Are lumina?”

Cum se simte un copil care trăiește în haosul jucăriilor?

De multe ori spatiul de joaca al copilului e un haos total, jucarii aruncate, piese de lego, masinute, papusele. Oare cum se simte un copil in mijlocul unui astfel de loc? E linistit, poate cerceta, poate gandi, poate vedea toate materialele pe care le are la dispozitie, poate lucra, poate invata ceva? Sau e haotic, nu stie cu ce sa se joace, arunca jucariile in continuare, e buimac si bulversat, agitat, nervos?

 

Cum sunt jucăriile copilului?

Apoi… jucariile. Cum sunt jucariile copilului? Potrivite pentru varsta lui? Pentru el in particular? Il antreneaza activ in joaca? Il invata ceva despre el, despre mediu, despre lume? Il incurajeaza sa vrea sa stie mai mult? Sa ceara mai mult? Sa afle mai mult? Sau sunt jucarii scumpe, din plastic colorat cu beculete si butoane care il incurajeaza sa stea in fund si sa se uite la ele? Jucarii care poate chitaie, beculesc, canta si cam atat? Permit ele jocul diferit, jocul in care sa-si puna mintea la contributie? Imaginatia?

Și practic…

Eu asa am gandit cand am pus la punct spatiul de joaca al fie-mii. M-am pus in mijlocul camerei si m-am gandit asa. Bai, fie-mii ii place sa se joace cu animale de plastic. Are unde s-o faca? Are suficiente animale? Are materiale suplimentare care sa-i permita sa invete mai mult cu ajutorul animalelor? Apoi, fie-mii ii mai place sa se joace cu cuburi (cu turnul roz mai mult, altele nu prea o intereseaza). Are cum se juca cu cuburi pe covorul pufos? Sau i-ar trebui mai degraba o suprafata mai dura? Am instaurat atunci covorul rosu. Fie-mii ii mai place sa citeasca. Are lumina s-o faca? Are unde sta comod sa rasfoiasca o carte?

Si cum interesul ei e schimbator, la fel de schimbator e si locul de joaca al ei. Acum 2 saptamani arata usor diferit de cum arata azi, pentru ca acum 2 saptamani prefera cititul. Astazi prefera sa picteze, sa deseneze, sa lucreze cu lut, cu plastilina, sa creeze. Prin urmare, m-am mobilizat si am transformat. Posibil peste doua saptamani sa-i treaca de pictat si sa vrea cuburi. Sau bile. Sau legume. Sau instrumente.

Daca i-as fi lasat si eu toate jucariile in cutii sau poate doar anumite jucarii despre care as fi crezut eu ca trebuie s-o pasioneze, sa-i placa, sau as fi vrut neaparat s-o incurajez intr-o anumita directie, cu siguranta as fi fost si eu una din acele mame care s-ar fi minunat minute in sir uitandu-se la un alt copil cum se joaca linistit timp de 10-15 minute cu o singura jucarie si as fi decretat ca a mea niciodata nu ar sta atat de linistita intr-un loc, a mea nu ar avea niciodata atata rabdare pentru un joc, a mea nu stie sa se joace. Cand, de fapt, n-as fi stiut eu cum s-o ajut sa se joace.

Spatiul de joaca din living acum 2 saptamani

2sapt

Spatiul de joaca din living azi

2014-09-09 12.43.42

2014-09-09 12.47.52

La voi cum e? Haideti si cu poze, macar pe facebook daca aici e mai greu, sa vedem, sa furam idei, sa ne inspiram

 

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)

Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

Așa că, scriam și ieri, am decis să le oferim celorlalți oportunitatea de a le oferi cadouri, iar noi, părinții (și cine o mai vrea să ni se alăture), să le oferim alte cadouri, care nu sunt jucării. Să continuăm, deci, lista de ieri.

Magia de Crăciun există!
30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea I)

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)
Rețetă delicioasă de turtă dulce (fără zahăr)

Iată, deci, lista noastră de cadouri pentru copii, cadouri care nu sunt jucării în cea mai mare parte a lor. Lista e foarte lungă, așa că o s-o împart în două articole. Unul astăzi și unul mâine. Să începem!

Încă 30 de idei de cadouri care nu sunt jucării (partea a II-a)
Rețetă delicioasă de turtă dulce (fără zahăr)

5 lucruri pe care nu vrei să le auzi despre cărțile pentru copii

7 mituri despre Laponia
Episodul 13: Diminetile cu doi copii

Mi s-a părut întotdeauna o activitate înălțătoare, cumva. Doar că, studiind eu ale mele legate de psihologie, dezvoltarea copiilor, dezvoltare personală și alte cele, mi-am dat seama ce mare responsabilitate e treaba asta cu cititul cărților de copii. Știu, poate că o să vă dați ochii peste cap și o să vreți să închideți articolul. ”Hai mă, și asta e complicat?! Nici pe-asta n-am făcut-o cum trebuie?”

7 mituri despre Laponia
Episodul 13: Diminetile cu doi copii
Creier de gravida
Despre gradinite si scoli