Mi-aduc aminte cu drag cat de necunoscatoare eram in sarcina cu Vanda Mica. Mai ales la ce tinea de cumparaturi de bebe, mi se parea coplesitor tot ce-i de cumparat; prea multe optiuni, firme, modele, obiecte in sine. Lista aia mostenita de pe la diverse alte mame care fusesera gravide inaintea mea mi se parea ca nu se mai termina. Parca tot cumparam, eram intr-o febra si isterie a cumparaturilor permanenta si tot imi mai lipsea cate ceva. Nicio secunda nu mi-a trecut prin cap ca as putea sa-mi iau strictul necesar, pentru ca odata cu nasterea nu insemna ca voi fi consemnata pe viata la domiciliu. Dar deh, auzeam in jurul meu ca nu scoti copilul din casa decat 10-15 minute cat il plimbi cu caruciorul, nici nu visam ca la 2 saptamani de la nastere voi fi cu ea si cu prietenii la o cafenea aerisita si voi bea un ceai bun.
Cel mai mult ma deprima ideea de cumparaturi de hainute. Nu stiam ce-i trebuie, cum o s-o imbrac, cum sa fie ele, cu capse, cu nasturi, cu maneca, fara maneca… Am avut din toate pana la urma, dar nu pe toate le-am putut folosi. Si de dragul celor care trec acum prin ce treceam eu atunci, o sa pun concluziile mele pe hartie (vorba vine) si sper sa va fie de ajutor.
1. Salopetele cu maneca lunga si pantalon
Da, hainele de baza pentru interior si exterior, de departe cele mai comode si cele mai usor de imbracat. Important pentru mine a fost sa se inchida cu capse in fata. Mai exista unele care au capsele in spate, dar le-am evitat din mai multe motive. In primul rand ca imi imaginez ca sunt incomode pentru un bebe care ori sta intins pe spate, ori e intr-un wrap/sling cu straturi de material peste spate, care ii apasa capsele in coloana. In al doilea rand, pentru ca sunt mai greu de imbracat.
Dupa 6 luni, cand nu mai statea culcata decat la somn, i-am dat si asa ceva, dar nu noaptea.
2. Salopetele doar cu pantalon.
Bune si astea. Cum eu am nascut iarna, mergeau peste un body. Un detaliu la care nu am fost atenta au fost capsele dintre picioare. Important sa existe! Am avut doua astfel de salopete luate din Auchan care nu le aveau. Era distractie maxima noaptea cand trebuia sa-i scot salopeta cu totul ca sa-i pot schimba scutecul.
Recent i-am luat din C&A niste pijamale cu pantalon scurt care au aceeasi problema. Capse in fata, dar nu intre picioare. Daca vrea sa faca pipi sau ceva, trebuie s-o dezbrac de tot, sau sa ma chinui sa-i scot picioarele din ea. Nici nu le mai folosesc, am dat banii de pomana pe ele (obisnuiesc s-o imbrac in pijamale in timpul zilei cat stam acasa, mi se par comode).
3. Body-uri (cu maneca scurta sau lunga)
Am avut de doua feluri: gen kimono si care se baga pe cap. Chinul de pe lume mi s-a parut sa-i bagi unui nou nascut o bluza pe cap. Evident ca nici ei nu-i placea si se revolta de fiecare data. Dar cele gen kimono sunt practice, comode, usor de imbracat, usor de dezbracat. Dupa ce a mai crescut, le-am preferat pe cele care ii intra pe cap, pentru ca se imbraca mai rapid, evident.
4. Pantaloni
I-am evitat pe cei cu elastic in talie, pentru ca m-am gandit sa n-o jeneze. In schimb cei cu banda in talie mi s-au parut comozi si moi. Preferatii mei au fost cei de la HM, care nu picau de pe ea, dar nici semne nu-i lasau. Cum ea s-a nascut iarna, mi-au placut mai mult cei cu botos, pentru ca sosetele reusea mereu sa le scape din picioare si ramanea desculta.
5. Haine de strada
Incomode aproape toate, dar da… frumusele foc. Incercam s-o imbrac cat mai comod, de multe ori in detrimentul aspectului. Dar a purtat de cateva ori si blugi, a avut si o camasa, etc. Ma refer la perioada cand era micuta rau. Cel mai ok mi s-a parut s-o imbrac in rochite gen body cu fustita cusuta peste si dres pe dedesubt. Mare grija daca le luati rochite, sfatul meu e sa fie cu capse sau nasturi de sus pana jos. Noi am reusit sa scoatem o rochita de pe ea cu foarfeca.
6. Caciulite
Daca-i musai sa-i tineti cu caciula in casa (desi daca aveti peste 18 grade, n-aveti de ce), alegeti caciuli care nu se leaga sub barba. E mai important sa nu se sufoce cu snurul ala (cum a patit subsemnata, de m-a gasit mama vanata la fata pentru ca aveam snurul de la caciula in jos pe gat) decat sa-i acopere urechile. Eu nu i-am luat foarte multe, cred ca a avut vreo 3 si le-a purtat noaptea, cand la noi in dormitor era racoare bine. Am primit si din celelalte, dar nu le-a purtat.
7. Sosete
La Bebenou nici ca m-as mai complica cu sosete, desi-s atat de dulci asa micute cum sunt ele. Cum dadea putin din picioare si le pierdea, apoi cand a mai crescut si le scotea singura. Prefer pantalonii cu tot cu botos sau dresurile.
8. Saci de dormit
I-am luat doi micuti, cat s-o tina o iarna. In prima iarna, cand era mica si nestiutoare, a dormit in ei. A fost bine ca am avut doi, spalam unul si il aveam pe celalalt. Iarna urmatoare nici gand sa mai stea in sac de dormit, nici nu i-am mai luat.
9. Incaltaminte
Mi se pare inutila si chinuitoare pentru un nou nascut. Cand a mai crescut i-am luat niste tenisi din panza si niste botosi, in ideea ca ii era totusi frig doar in sosete cand ieseam afara. Am vazut tot felul de pantofiori marimi extrem de mici, sunt draguti foc. Dar as prefera sa-i pun breloc la chei decat sa inghesui in ei carnaciori dolofani de bebe mic.
10. Manusi (de interior)
Chipurile utile sa nu se zgarie bebe pe fata. Mie mi-au displacut de la bun inceput. Cum sa nu-i vad eu degetelele? Si mai ales, de ce sa nu-i tai unghiile? Nope, i-am taiat unghiile in prima zi cand am ajuns acasa si nu am folosit manusi.
Ca sa va faceti o idee si despre cate bucati aveti nevoie din fiecare chestie in parte, sa va spun de noi. Fie-mea nu regurgita si nici nu voma de felul ei, nu avea cu ce sa se murdareasca (exceptand situatiile in care ii mai turnam eu diverse in cap din greseala in timp ce o tineam in brate -> mai un iaurt, mai niste mancare, doar le faceam cam pe toate cu ea in brate). Dar, fie-mea se murdarea cu totul aproape de fiecare data cand facea kk (Pampers sux, asta a fost unul din motivele principale pentru care am trecut pe textile. Cu ele nu am avut niciun accident de genul asta. Mai scapa poate pipi daca nu o schimbam la timp, dar kk never ever!). Nu in prima luna, dar din a doua luna trebuia s-o schimb de cate 4-5 ori pe zi, plus hainele de noapte pe care adesea le schimbam si pe ele macar o data daca facea in toiul noptii.
Spor la cumparaturi 🙂