Amintire
Ce mancam? Nici noi nu stim

Cand avea Vanda Mica doua luni, am fost cu ea sa faca ecografia de sold. Cum consultul asta intra in pachetul de nastere de la Medicover unde am nascut, evident ca nu l-am refuzat si l-am facut. Ne-am dus; un domn doctor foarte amabil si prietenos ne cere sa-i dam copilului suzeta inainte sa-l puna pe suportul ala pe care se pun bebelusii pentru a fi ecografiati. Se mira extrem de tare cand a aude ca nu folosim asa ceva, dar o ia ca atare, si uite asa, s-a dat omul peste cap sa-i faca experienta cat mai placuta Vandei Mici, desi era puhoi la usa cabinetului. Chapeau! Totul rapid, Vanda Mica a tras si un pipi pe suportul vietii, s-a terminat ecografia, toate bune si frumoase, soldul ok, nicio displazie, nicio deplasare. Copilul perfect, asa cum il stiam.

Dar uitandu-se domnul doctor asa luuuuung la domnisoara, zice „ia stati putin, stati sa ma uit si la picioare”. Si brusc, copilul meu perfect nu mai era perfect. Avea talus valgus. Na, panica, ce ne facem? Domnul doctor (imi pare rau ca nu-i mai retin numele) calm, ne explica ce e, de ce e si ne invita sa mai venim peste o luna la control ca sa vedem ce putem face. Doar ca intre timp am schimbat abonamentul copilei si am mutat-o la Regina Maria si nu am mai ajuns la domnul doctor.

In schimb, am inceput cautarea de medic pediatru cu care sa fiu pe aceeasi lungime de unda. Si a durat ceva timp, am trecut prin multe cabinete, pe la multi medici cu care simteam ca nu m-as fi inteles. Nu erau pe stilul meu, eu nu eram pe stilul lor, treaba nu ar fi mers cu siguranta. Si pediatrii astia pe la care am trecut cu Vanda Mica, si-au dat si ei cu parerea apropos de copila cu talus valgus. Ca era evident ca il are, sarea in ochi de cum te uitai la ea, nu aveau cum sa rateze asta. Si am primit indicatii de masaj al piciorului, de kinetoterapie, de ghetute cu talonet si sustinere pe glezna pentru cand o merge, de atele daca nu reusim sa rezolvam altfel.

Si m-am panicat… Copila mea perfecta in atele? No fucking way. Asa ca o iau la intrebari pe Doamna Sora a Domnului Vanda, care presteaza ca medic in alta tara decat Romania, iar Doamna Sora a Domnului Vanda imi povesteste ca nu-i cazul sa intram in panica, pentru ca astfel de probleme se vor rezolva atunci cand plodul incepe sa mearga. Cand incepe plodul sa mearga, sa lasam plodul sa mearga descult sau in pantofi usori, sa nu-i stresam picioarele, sa le lasam sa se „repare” natural. Si cum eu am mare incredere in Doamna Sora a Domnului Vanda, am mers pe mana ei.
Masaj i-as fi facut eu domnisoarei, ca nu era mare scofala, dar nu i-a placut niciodata, asa ca nu am fortat-o. Am incercat masajul ala care se recomanda standard tuturor bebelusilor, plus cel pentru picioare. Serios ca am incercat. Si inainte de baie, si dupa baie, si la ora 5 si dimineata la trezire. Urla de fiecare data, nu-i placea, nu statea, nu voia. Si n-am mai chinuit-o, nu i-am mai facut niciun masaj, nici la spate, nici la maini, nici la picioare.

Intre timp am gasit si o pediatra de care ne-a placut si la care am ajuns sa mergem regulat. Pediatra care sunt convinsa ca a vazut problema, dar nu a spus niciodata nimic. I-a controlat mereu piciorusele, mi-a recomandat mereu incaltaminte cu talpa flexibila, fara talonet, fara intaritura pe glezna si asta a fost.

Si tot intre timp, Vanda Mica a inceput sa si mearga. Nu am tinut-o niciodata de maini sa mearga, a mers singura atunci cand a fost pregatita. La inceput, in primele saptamani de cand a inceput sa fie bipeda independenta, nu am incaltat-o, ci am lasat-o sa mearga desculta. Pentru asta am sacrificat plimbarile bipede in afara apartamentului (Vanda Mica a inceput sa mearga in noiembrie, cizme care sa imite mersul descult nu am gasit, ci doar unele flexibile, dar nu erau suficient de flexibile pentru primele saptamani) si a mers doar in interior. Desculta de tot. Nu doar fara pantofi, ci si fara sosete. Apoi, cand a devenit mai sigura pe ea, a inceput sa mearga si incaltata, mai cu cizme, mai cu ghete. Acum, o las desculta pe cat posibil (in iarba, in nisipul de la locul de joaca, pe plaja, etc.), iar in rest, in pantofiori moi, cu talpa moale, care sa imite mersul descult.

Zilele trecute am ajuns din nou pe la pediatra noastra, de care va ziceam mai sus. Nu in vizita, ci la control si vaccin. Si printre altele, i-a controlat si picioarele. Picioare care s-au corectat natural, dupa ce a inceput sa mearga, nici urma de talus valgus. Fara masaj, kinetoterapie, ghete rigide sau atele. Urmeaza pana la 3 ani sa corecteze si calcatul usor in interior, dar de asta chiar nu-mi fac probleme.

Bai, cum le rezolva natura asta pe toate… Daca o lasam…

Amintire
Ce mancam? Nici noi nu stim