O zi normala de miercuri
Giveaway-ul #2 de mai

Deci pe mine ma obsedeaza o intrebare careia nu-i gasesc raspuns. Oricum as da-o, nu pot neam sa pricep de ce toata lumea (unde „toata lumea” nu inseamna chiar „toata lumea”, ci „multi parinti” mai degraba) hidrateaza copilul propriu cu „ceiut”? Vad pe strada copii cu biberoane cu ceiut, vorbesc in privat cu mame care ma intreaba pe la ce varsta pot da ceiut, daca odata inceputa diversificarea copilul poate fi hidratat cu ceiut, cand ma isterizam ca nu doarme bine ploada noaptea eram sfatuita sa-i dau ceiut cand se trezeste, cunostinte ma intreaba nici una, nici doua „dar un ceiut mai bea si ea?” (ea adica fie-mea).
Care-i faza cu ceiutul?!

Va rog frumos, daca sunt mame care imi citesc blogul si care le dau copiilor ceiut de sete/hidratare/uatevar, sa-mi spuna si mie de ce. De ce ceai si nu apa?

Intre timp eu o sa va spun de ce sa NU dati ceai bebelusilor, poate va ajuta informatiile pe care le-am gasit eu. Motivele sunt multe, dar eu o sa va enumar doar cateva.

Si anume, daca bebe e mai mic de sase luni (si stie toata lumea ca pana la 6 luni orice bebelus, fie el alaptat sau hranit cu lapte praf, nu va primi altceva decat lapte, nici macar apa sau ceiut, da?), ceaiul poate face urmatoarele

– copilul primeste un biberon de lichid fara niciun aport (fara calorii, fara vitamine, fara nimic) in locul laptelui de care are nevoie pentru a creste frumos

– in cazul bebelusilor alaptati, biberonul de ceai poate duce la sabotarea lactatiei mamei din doua motive:

1. Mama va produce mai putin lapte cu fiecare biberon de ceai pe care il primeste bebe (productia de lapte a mamei este dictata de cererea bebelusului, adica atat cat cere bebe, atat produce mama. Daca bebe cere cu un biberon de ceai mai putin, mama va produce cu un biberon de ceai mai putin. Apoi doua. Apoi tot asa pana cand mama va ramane fara lapte)
2. Biberonul cu care e administrat ceaiul il poate bulversa pe copil, astfel incat el sa ajunga sa refuze sanul (suptul din biberon se face diferit de suptul la san. La biberon copilul suge propriu zis, prin vacuum, iar la san mai mult aplica presiune cu limba pentru a extrage laptele decat sa suga propriu zis. Deci, dupa cum puteti vedea, sunt tehnici total diferite)

Apoi, chiar si dupa sase luni:

– orice ceai are efect terapeutic si nu ar trebui administrat decat in situatii in care se impune tratamentul respectiv. Baut un timp indelungat, ceaiul poate duce astfel la dependenta copilului la substanta ce o contine. In plus, ceaiurile pot fi mult prea puternice pentru copil

– ceaiurile special concepute pentru copii (mai ales ceaiurile impotriva colicilor), cele la pliculet, sunt cele mai daunatoare dintre toate. Cititi ingredientele, vedeti cat zahar contin. Apoi gustati din ele sa vedeti cam cat sunt de dulci. Apoi ganditi-va bine daca vreti sa pompati atata zahar in corpul unui nou nascut, bebelus sau chiar copil.

– s-a demonstrat ca ceaiul administrat bebelusilor sub un an impiedica absorbtia fierului

– ceaiurile cu continut de anason stelat sunt si mai periculoase, desi ele se ofera bebelusilor ca tratament impotriva colicilor, pentru ca s-a descoperit ca anasonul poate fi contaminat (gasiti aici mai multe informatii)

– ceaiul contine teina, asemanator cafeinei… mai zic ceva la punctul asta?

– stiati ca ceaiul de musetel nu e atat de inofensiv pe cat se parea? Se pare chiar ca el nu ar trebui administrat mamelor care alapteaza. Iar copii ar trebui sa-l primeasca la recomandarea medicului, dar sa fie un medic informat.

Informatii mai pe larg gasiti in urmatoarele linkuri.

http://alapteaza.wordpress.com/2013/12/02/pericolele-ceaiului-la-bebelusi/

http://alapteaza.wordpress.com/tag/ceai-pentru-colici/

http://www.thealphaparent.com/2011/08/tea-in-babies-bottles-and-other.html

http://ajcn.nutrition.org/content/41/6/1210.abstract

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/752.html

http://www.drugs.com/mtm/chamomile.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Inhibition%20of%20non-haem%20iron%20absorption%20in%20man%20by%20polyphenolic-containing%20beverages

http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20041112/herbal-tea-for-infant-colic-unsafe

http://news.nationalpost.com/2013/12/01/many-teas-contain-enough-lead-to-be-dangerous-for-pregnant-and-nursing-women-new-canadian-study/

Deci? Dam ceiut copiilor sau nu?

O zi normala de miercuri
Giveaway-ul #2 de mai