Lucru manual, ca sa zic asa
Am intrat si eu in lumea magnetilor

Va tot spuneam ca am oroare de locurile de joaca din parcuri. Nu-s eu mai cu mot si nici Vanda Mica nu e, dar de fiecare data cand ne nimerim intr-un astfel de loc, plec de acolo cu inima stransa.
Copii  carora li se organizeaza joaca de catre parinti/bunici/bone in cel mai mic detaliu („Miruna, tu alergi pe acolo si Ioana alearga invers. Nu mai, nu asa! Mai, dar chiar nu pricepeti? Hai, va vedeti la mijloc. Miruna, tu chiar nu esti atenta??? In ce parte ti-am zis sa alergi??? Hai ca daca nu esti cuminte, mergem acasa” – nu e un dialog inventat, e pur si simplu o bunicuta care le explica nepoatelor cum sa se joace), care sunt adusi in parc dar nu sunt lasati sa alerge, sa se joace in nisip, sa se murdareasca, sa se ude, etc.
Ma rog, astea sunt nimicuri, cel mai rau ma debusoleaza situatiile in care copiii sunt bruscati, batuti si alte asemenea practici impamantenite ca fiind practici bune, „ca altfel sa vezi cum ti se urca in cap”, desi se pare ca nimeni nu observa cum generatii intregi de copii „educati” astfel nu sunt in niciun caz un exemplu de empatie, bun simt si curtoazie.

Am noroc, pentru ca inca imi e dat sa le evit. Vanda Mica nu se simte bine cand mergem in parc, sau cel putin nu la fel de bine ca atunci cand mergem in padure, sau pur si simplu la plimbare. Fie ca imediat ce am ajuns acolo pleaca direct in expeditie, in cautare de bolovani, viermi, iarba, porumbei, fie ca o agita ingrozitor puhoiul de copii si o frustreaza toate jucariile in care nu se poate da inca, incat e un munte de nervi si invariabil joaca se termina in lacrimi.
Asa ca le evit pe cat posibil, mai ales ca 98% dintre copiii de acolo sunt mai mari ca ea si pe langa toate cele de mai sus, devine deja periculos sa stai tu, om mic, in miezul tornadei de energie (mai ales acum ca a venit primavara si sunt din ce in ce mai multi copii in parc).

Dar cateodata ajungem si prin locuri de joaca, iar Vanda Mica (spre mirarea mea) tot cateodata chiar se joaca si cu alti copii. In momentele alea mie nu-mi place sa intervin deloc, ci stau pe margine si urmaresc pur si simplu spectacolul, oferindu-i astfel ocazia sa invete singura sa gestioneze anumite situatii. Doar ca nu toti parintii sunt ca mine. Cei mai multi simt nevoia sa intervina permanent in jocul copiilor, desigur cu cele mai bune intentii.
„David, da-i fetitei galetusa ta. Da-i si mingea. Nu i-o dai? Vai David, dar de ce esti rau. Hai, da-i-o si ei, ca uite, o vrea”
Apoi, daca David tot nu vrea si nu vrea, mama/bunica/bona respectiva ori i-o smulge din mana si i-o intinde fie-mii, aratandu-i astfel cum sa fie generos, fie se enerveaza de plansul copilului care nu vrea sa imparta si il ia pe sus, spunandu-i „Daca esti asa rau, mergem acasa”.
Iar in momentele alea, eu ma simt complet neputiincioasa.

In primul rand pentru ca imi pare rau pentru copilul „advers” si simt cumva ca prezenta fie-mii in ecuatie l-a adus in situatia de a-i fi smulsa jucaria cu pricina din mana si de a fi etichetat sec si dur ca fiind un copil „rau”, eticheta ce-i va tot fi pusa pe parcursul copilariei pana cand el insusi va crede asta despre el si se va comporta ca atare.
Apoi pentru ca nu vreau ca fie-mea sa invete din astfel de exemple ca totul i se cuvine. Nu, eu nu o pun sa imparta la randul ei, dar reactia parintilor de genul asta ii rapeste ei experienta de a astepta, implicit de a fi frustrata cat asteapta, ceea ce e perfect normal la orice varsta. Care „a astepta” asta, e o mare virtute in viata. Pentru ca in viata mereu trebuie sa asteptam. Asteptam la coada la H&M cand sunt reduceri, asteptam sa se termine programul de munca, asteptam sa ni se aduca salata la restaurant, asteptam multe lucruri. Plus ca ii altereaza si perceptia apropo de bunul altuia pe care nu-l putem primi decat cu acordul proprietarului.
Practic, astfel de parinti imi invata mie copila sa fie o rasfatata care primeste orice doar pentru ca asa vrea. Iar eu tocmai de asta incerc sa ma feresc.

Incerc adesea sa intervin si ii spun parintelui in cauza ca nu e nevoie sa-i rapeasca jucaria copilului propriu pentru a i-o inmana copilei mele. Copila mea trebuie sa inteleaga a cui e jucaria respectiva si sa o primeasca atunci cand i se permite. La randul ei va face la fel. Apoi le mai spun si ca asteptarile noastre la adresa copiilor nostri sunt de cele mai multe ori prea mari. E mic, nu stie ca rigorile societatii ii cer lui sa ofere publicului larg absolut tot ce are. Dar nu sunt inteleasa. Mi se inchide gura prin eterna replica „Daca noi nu-i invatam, de unde sa invete?”

Iar mie imi sta pe limba sa-i spun doamnei (adesea doamnele au astfel de porniri, am observat cum domnii sunt mai rezervati) cu pricina ca ceea ce invata acum copilul caruia i se ia jucaria din mana nu e in niciun caz ce vrea ea sa-l invete. Nu, nu il inveti sa fie darnic si empatic, il inveti ca persoana lui nu are nicio valoare pentru ca dorinta lui de a nu da jucaria in momentul respectiv e pur si simplu calcata in picioare, ca e ok sa dea orice are in mana oricui ii cere (deci daca va avea la un moment dat portofelul mamei in mana iar un strain i-l va cere, va trebui sa-l inmaneze), il impiedici sa invete cum sa gestioneze singur situatii prin comunicare si (foarte important) il inveti sa nu refuze niciodata. Iar asta unde va duce? Fie catre un adult molau, fara simtul proprietatii si fara respect de sine, fie catre un adult hulpav care vrea sa aiba tot, pentru a contracara amintirile din copilarie cand totul ii era rapit.

Saptamana trecuta iesisem cu Vanda Mica prin cartier. In fata blocului nostru doua bone cu doi baietei. Zic buna ziua, nu-mi raspunde nimeni. Intreb cum ii cheama pe baietei si mi se raspunde. Raducu si David. Le spun pe nume cand vorbesc cu ei, asa mi se pare de bun simt. Dar bonele nu simt nevoia sa-si incarce memoria cu astfel de detalii, asa ca Vanda Mica ramane „fetita” (ca la caini 😆 )

Raducu, fix de varsta Vandei Mici, rupe niste papadii si le arunca intr-o groapa. Pare sa se distreze maxim, e fascinat de forta gravitationala. Doar ca bona hotaraste ca fie-mea e prea draguta sa nu primeasca si ea o floare si ii spune:
Raducu, da-i si fetitei o floare
Iar cum Raducu nu pare deloc impresionat de rugamintile (repetate) ale bonei, pana la urma e tarat de o maneca (descriu situatia la propriu) si zgaltait de cateva ori, in timp ce bona respectiva ii cere apasat sa-i dea fetitei floarea. E „rau”, pentru ca a preferat sa „arunce florile decat sa i le dea fetitei”, iar la scurt timp bona il ia pe sus, il pune in carut si pleaca. Fara a spune la revedere, nici mie, nici fie-mii.

Asa ca poftim… vrem sa-i invatam cu forta pe copii sa fie buni si darnici, dar din exemplul nostru nu reusesc sa invete nici macar sa raspunda la un salut…

Lucru manual, ca sa zic asa
Am intrat si eu in lumea magnetilor