Concurs Gangbloguit
Un stol de noutati

Cine are copii stie ce zic: orice iesire din casa e o experienta de viata in sinea ei, o testare de anduranta si de limitele pe care le ai, un exercitiu de slabit si de tonifiere musculara, de perspicacitate, un sport mental, practic e o experienta totala.

In primul rand ca planificarea iesirii e un puzzle, pentru ca trebuie facuta in functie de somnul si de disponibilitatea copilului. Planifica-ti tu, daca poti, o iesire miercuri peste 2 saptamani, cand copilul tau nu are inca un program stabilit de somn… E greu spre imposibil, mereu trebuie sa iei in calcul o mie de factori, somnurile din ziua precedenta, vremea de afara, orele de masa, meniu, situatia din Ucraina, toate cele.

Sa va spun insa cum decurge o iesire in sanul familiei Vanda, dar retineti ca noi suntem un caz fericit, cu un copil care si-a stabilit un orar de somn si partial si un orar de masa, deci haosul e minimizat… si totusi…

Planificarea iesirii se incepe de la adormitul pruncei. Prunca se poate adormi cu o jumatate de ora inainte sau dupa ora ei de somn normala fara repercursiuni, suparari sau traume. Deci, se adoarme prunca. Apoi muma-sa (adica io) are timp sa-i gateasca pruncei pranzul, iar meniul se stabileste in functie de cat timp avem din momentul trezirii pana in momentul in care trebuie sa iesim pe usa. Daca ne grabim tare, ii fac ceva ce stiu ca manaanca pe nerasuflate, chiar daca nu-i chiar cea mai sanatoasa varianta (nu, nu i-as da cartofi prajiti sau ciocolata 😆 ). Daca nu, meniu normal, dupa cum ma taie pe mine capul. Odata ce pranzul e gata, mama fuge la pregatit. Dus rapid, pieptanat, machiat, imbracat. Apoi facut bagajele, luat haine, scutece, mancare, snacksuri, apa, tacamuri, servetele, etc.

Intre timp, ploada se trezeste si vrea la baie, sa faca pisu. Se duce ploada la pisu, apoi se revine la pregatiri. In 9 cazuri din 10 nu toate cele specificate in paragraful de mai sus sunt gata, asa ca se lasa ploada sa-si faca de cap cat se termina pregatirile. In timpul asta, ploada scoate toate lucrurile din bagajul cu haine si scutece, apoi trece la geanta cu merinde si scoate tot ce e si acolo, imprastie jucariile prin casa, trece in dormitor, scoate rufele din cosul de rufe si le imprastie prin casa, imi rataceste astfel o pereche de chiloti (true story, nici acum n-am gasit-o), trece ca o tornada mica si prin baie, rupe hartia igienica, imprastie jucariile si de acolo, iese pe hol, deschide dulapul si-mi scoate pantofii, se intoarce la bucatarie si scoate oale. Toate astea in aproximativ 5 minute.

In fine, mancarea e pe masa, se pune prunca pe scaun si in timp ce prunca mananca, muma-sa (adica tot io) se apuca sa stranga. Evident ca n-am acelasi spor, asa ca prunca si-a terminat masa, iar casa-i tot cu parchetul in tavan (cu fundul in sus, cum ar veni). Ma rog, se lasa toate asa, si se ia prunca la imbracat. Se pun chilotii pe prunca, apoi prunca se ridica si fuge razand, in timp ce-si deschide capsele de la chiloti si ramane in fundul gol. Pana sa ajunga muma-sa la ea, apuca sa mai scoata ceva de pe undeva si sa mai faca putin dezastru. Se roaga prunca frumos sa revina in camera, unde-i musai sa punem haine pe noi, ca e frig afara si nu putem iesi in mimi gol. Prunca da din cap ca „nu”, striga tare „neah-nei-nei”, se intoarce teatral cu spatele, imi arata fundul si fuge tipand si razand. Muma-sa (in continuare eu, desi in momentele astea incep incet-incet sa-mi doresc sa fiu altcineva) se uita la ceas si-si da seama ca IAR intarziem. Se mai roaga putin de prunca, prunca-i tot la joaca, pana la urma se ia prunca in brate si se purcede la imbracat. Evident ca imbracatul e o joaca pentru prunca, asa ca o data pusa pe spate pentru inchis din nou capse la chiloti, incepe sa se foiasca si sa scape din capcana. Scapa si fuge. Reluam pasii de rugaminti, aratat de funduri, uitat la ceas. Intr-un final glorios, chilotul e pe fundul copilei, maieul la fel, trecem la sosete. Eu o pun pe dreapta, ea o scoate pe stanga. Eu o pun pe stanga, ea o scoate pe dreapta. Cedez. Nu mai punem sosete, luam dres. Pun dres, pun pantaloni, sta si la pus bluza si are liber. Stau putin sa-mi trag sufletul, ca si el fuge pe campii. Continuam

Ies din camera, ea e langa usa, unde scoate iar toate cele din geanta (da, stie sa deschida fermoare mai nou). Cat le pun eu la loc, ea scoate iar mancarea, Luna, fuge cu cizmele mele. Ma uit la sticla de vin. Ce-ar fi sa nu mai mergem nicaieri, sa-mi torn un pahar de vin si sa plec in lume? Imi revin. Ma adun, pun prunca in carucior cat strang dupa ea si-i dau drumul lui Rumbitza (aspiratorul robot). Se uita fascinata la el pret de 100 de secunde, timp in care ma incalt, ma imbrac, pun iar gentile. Ii pun cizmele. I-o pun pe dreapta, o scoate pe stanga. I-o pun pe stanga, o scoate pe dreapta. Mi-e cald raaaaaau. I le pun pe amandoua si ii dau haina pe ea. Ii pun si caciula. O scoate. Renunt. Sa mearga cum o merge, doar sa mergem.

Iesim intr-un final pe usa, ma caut de chei, telefon si portofel, iau toate bagajele si o atentionez: „Vanda Mica, mergem cu liftul, da?”. „Da”, zice ea scurt, in timp ce alearga spre scari. Nu apuc sa trag usa dupa mine, ca fug dupa ea, o iau de mana, mergem la lift. De obicei imi amintesc sa ma intorc repede sa inchid usa. De obicei. Vine liftul, ne urcam. Se asaza in fund si isi scoate o cizma. Am tensiunea un catraliard. Ii pun cizma inapoi, de pe mine curg toate cele, genti, canite, caciula, telefon, tableta (pe care neaparat trebuie s-o iau pentru momentele alea in care doarme o ora jumate in masina si n-am ce face). Reusim sa iesim din lift SI din bloc!

Ii zic: „Mergem la masina, da? Uite-o acolo”. „Da”, zice ea ca un clinchet de clopotel, apoi alearga spre mijlocul strazii. Incerc s-o deturnez, se enerveaza, tipa si se pune in genunchi. De pe mine curg in continuare bagajele, sunt transpirata, am obosit. O iau in brate si o duc pe trotuar, in dreptul masinii. Cat pun eu bagajele in portbagaj, ea exploreaza. In genunchi. In noroi. Daca nu, incearca sa linga un gainat, sau calca in apa cu ugg-urile. Asta e, nu mai avem timp sa ne intoarcem acasa s-o schimb, o sterg cu un servetel ca sa am impresia ca am facut si eu ceva, o pun in masina, ii dau apa, mancare, jucarii, ma pun la volan si plecam.

Tocmai am consumat 13022 de calorii. La voi cum sunt iesirile in oras?

Concurs Gangbloguit
Un stol de noutati