Purificarea dulapului
O mie de ganduri

2014-02-14 14.44.21-1

Azi a fost o zi frumoasa… Nu stiu daca mi s-a parut frumoasa pentru ca am fost mai relaxata, sau am fost mai relaxata pentru ca a fost o zi frumoasa.

Vanda Mica a fost copil exemplar, cum se zice in popor „copil cuminte”. A adormit usor cand ii era somn, a dormit suficient si s-a trezit voioasa, a mancat si mancare si fructe si de toate, am fost afara, ne-am plimbat, am inspectat, ne-am jucat.

Si cat eram afara ne-am si intalnit cu un baietel de varsta cu ea, intr-un carucior. Mama lui parea ca mi se scuza, ca el merge mititelul, dar nu asa bine, stiti, baietii sunt mai lenesi, dar el merge, sa stiti… Nu intrebasem daca merge, nu am nici macar obiceiul de a vrea sa aflu ce varsta are un copil, poate doar de complezenta dupa ce sunt chestionata si observ ca mama asteapta sa-i intorc intrebarea .

Dar nu inteleg  de ce nevoia asta de a justifica orice tine de copilul tau? Am tot vazut situatia asta; mame care isi cer scuze ca plozii lor s-au murdarit, sau ca nu mananca, sau ca nu vorbesc, sau ca vorbesc prea mult, sau ca tipa, sau ca sunt prietenosi, sau ca sunt introvertiti. Si imi vine sa le spun (unora chiar le spun, depinde cat par de deschise) ca au un prunc perfect, minunat, extraordinar, sa se minuneze zilnic de cat de perfect, minunat si extraordinar e, sa-i spuna de fiecare data cand simt cat e de perfect, minunat si extraordinar.

Nu conteaza daca baietelul ala merge 10 km la un an sau 200 m la un an si jumatate… ceea ce conteaza pentru el e sa nu auda zi de zi pe mama cum se scuza ca e „incet”, ca nu stie, ca nu poate, ca nu vrea, ca e incapatanat, ca nu e cuminte.
Ma intristeaza de fiecare data cand fie-mea e data exemplu de „ia uite ce cuminte e fetita, sta in carucior/merge/mananca/bea/clipeste/whatever” si imi doresc sincer ca niciun parinte sa nu mai faca asta, nu cu exemplul copilei mele.

Ma rog, ganduri puse alandala, dar azi chiar a fost o zi frumoasa, calda si linistita. Si Vanda Mica la fel 🙂

Purificarea dulapului
O mie de ganduri