Hai sa va mai spun cu ce ne distram noi.
Nu cu jucariile, pentru ca jucariile nu ne plac. Ne plac eventual ambalajele de la jucarii, plasticele cu care sunt prinse, foliile cu care sunt acoperite. Dar nu jucariile. Si nu ne place sa ne jucam singure (de Vanda Mica vorbesc). Deloc. Asa ca cea mai tare si mai tare jucarie e ma-sa. Deci ma-sa trebuie sa inventeze jocuri. Si ca sa-i fie mai simplu ma-sii sa inventeze jocuri care sa nu se repete prea des, ca sa n-o plictiseasca pe mandra, dar care sa se repete totusi periodic, ca sa invete mandra ceva din ele, ma-sa si-a facut un plan.
Asa ca lunea „invatam” despre forme si culori, martea despre animale, miercurea despre fructe si legume, joia cantam, iar vinerea despre sentimente si cum le exprimam. Sambata si duminica avem liber sa ne jucam in 3. Anarhie! 😆
Ca sa fiu mai clara, Vanda Mica are mereu la indemana toate jucariile ei, mai putin pe cele tematice, pe care le scot prin rotatie si le pun in locuri bine stabilite si stiute de ea. Atunci cand are chef sa ne jucam cu ele, le scoate si ne jucam.
Forme si culori
Jocul cu farfuriile
E ceva foarte simplu. Am 6 farfurii de plastic de culori diferite. Separat, un morman de jucarii (bile, cuburi, pahare de plastic, castronele, baloane, etc.) din aceleasi culori. Intai si intai separam obiectele pe culori. Punem in farfuria galbena toate mingiutele galbene, toate cuburile galbene si toate baloanele galbene. Apoi repetam acelasi procedeu cu farfuria verde, cu cea albastra si tot asa. Toate astea in timp ce vorbim (eu romaneste, ea pe limba ei) permanent, denumim toate jucariile, toate culorile, toate cele.
Apoi, cand toate farfuriile sunt pline, incepem sa le golim. Punem toate mingiutele de toate culorile la un loc, cuburile in alt loc, castronelele in alt loc si tot asa.
Cand se plictiseste incepe sa le arunce si atunci le strangem si le ducem la locul lor.
Turnuri colorate
Avem trei seturi de pahare de carton in culori diferite. Amestecam toate paharele, apoi le alegem doar pe cele bleu si construim un turn din ele. Urmeaza turnul galben si tot asa.
Ora de pictura
Mi-a fost teama sa-i cumpar acuarele asa zis „comestibile”, asa ca i le-am facut eu. Dintr-o ceasca de sare, una de apa, una de faina si colorant alimentar. I-am lipit o foaie de hartie pe masa, i-am pus doua culori in fata, i-am aratat cum se face si am lasat-o sa se distreze. Am pastrat primul ei desen… o sa-l inramez sau vad eu ce fac cu el. Avantajul e ca nu pateaza „acuarelele” astea, asa ca puteti sta linistite. Si nici nu le mananca, pentru ca sunt mult prea sarate.
Baie colorata
… cateodata si cu spuma, cateodata simpla. Adicatelea, colorant alimentar sau colorant alimentar + spumant de baie in cada si la joaca cu ea. Recent am gasit la DM pachetele de spumant de copii cu tot cu culori si arome. Aveau doar rosu si mirosea a capsuni. L-am incercat, dar cand l-am incercat noi, domnisoara n-a avut chef de baie si cum a vazut cadita s-a pus pe plans, asa ca am sarit peste distractie. La baia colorata adaugam si jucarii din aceeasi culoare.
Culori in pungi
Intr-o punguta cu fermoar pun cate o culoare sau doua, inchid bine punga si o lipesc de masa. Il place sa alerge culorile in pungi cu mainile, da cu degetelul, se hlizeste.
Culoarea zilei
Alegem o culoare si in ziua respectiva totul se invarte in jurul culorii alese. In ziua rosie ne imbracam in rosu, desenam cu rosu, facem baie in apa rosie…
In ziua dedicata animalelor activitatile sunt un pic mai limitate, dar tot ne distram. Avem o cutie cu animale din plastic, pe care le aratam, le denumim, ii spun cum „face” fiecare, facem teatru de papusi cu animalele. Apoi se duce la cutia cu plusuri si-mi aduce maimutoi diferiti (vaca, urs, girafa, etc.) si ne jucam si cu ele. Inca nu stiu cum „face” girafa, dar despre ea spunem ca are gatul lung. Tot in ziua dedicata animalelor ne uitam pe pozele pe care le-am facut cand am fost la gradina zoologica din Murcia, ne amintim de toate animalele pe care le-am vazut, ne uitam in cartile cu animale, citim despre ele… V-ati prins voi.
In ziua fructelor si legumelor avem cutia cu fructe si legume din plastic. Tot asa, le scoatem, le spunem pe nume, daca le am in frigider le scot si le comparam. Le mirosim, daca are chef le si gustam…
Joia e o zi zgomotoasa, ziua muzicala, cu toba, trompeta, fluier, tamburina, trompetica, maracas, clopotel, si alte nebunii. Si cantam, nu gluma. Ea isi alege un instrument, imi da si mie unul si cantam amandoua. Ce-i foarte amuzant e ca in timp ce „cantam”, ea mai si danseaza.
Batutul la toba a ajutat-o, de exemplu, sa inteleaga cum anumite obiecte pot fi folosite drept „ustensile” (betele adica). Singura s-a prins cum sa sufle in trompeta, xilofonul a invatat-o ca nu toate obiectele care canta au boxe si baterii (mi se pare anormal ca a trebuit sa „invete” asa ceva, dar fie…), etc.
Vinerea povestim despre sentimente, le denumim, le descriem… Nu stiu cat o sa fie de folositoare treaba asta, dar eu sper sa ne ajute in putin asteptatele „tantrums”. Oricum ar fi, noi tot ne distram cu jocurile astea.
De exemplu, avem niste desene cu fetze. Unele sunt triste, unele zambesc, unele plang. Le alegem, denumim sentimentele si incercam sa gasim un context in care o persoana ar putea fi vesela sau trista, furioasa sau mai stiu eu cum arata fetzele de pe desene. Cel mai tare se amuza cand incerc si eu sa imit fetzele de pe desene.
Apoi, cand iesim afara, o iau in Luna si povestim despre toti oamenii pe care ii vedem. Despre fetita care e vesela pentru ca se simte bine mergand pe bicicleta, despre baietelul suparat pentru ca i s-a rupt skateboardul, ne intrebam de ce oare nu zambeste doamna sau ce banc bun a auzit domnul de rade atat de zgomotos.
Alte joculete independent de zilele tematice, pe care le puteti prelua cu siguranta daca si ai vostri sunt la fel de dezinteresati de jucarii ca si Vanda Mica:
– ii dau cutii sau sticle de sampon/crema pe care sa-si dea seama singura cum sa le deschida
– ii ascund jucariile si ea le cauta pana le gaseste
– se joaca cu plastelina facuta de mine (la fel de comestibila ca si acuarelele)
– … mai revin cu idei cand imi mai amintesc.
Voi cu ce va jucati?
eu ma joc la consola
Noi chiar ne jucam cu jucarii! Bineinteles ca prindem si hartie si sticle si fire, dar jucariile sunt number 1. Nu qre cine stie ce jucarii, nu sunt zgomotoase pt ca alea o sperie, dar i le-am introdus treptat de cand era mica, stie ce face fiecare si le ia la rand la joaca. Se joaca si singura dar si cu mami sau buni, depinde de dispozitie
Ce idei bune..incercam si noi..multumesc..Si noi tot numai cu mami ne jucam ..cel mai mult ii place sa ma ascund eu si el sa ma gaseasca..sau el fuge in 4 labe si se tot intoarce sa vada dc fug dupa el si il prind si ne hlizim si iar asa..mai aruncam mingea de la unul la celalalt..are si el toba dintr-un ibric mic mic si cu capacul de inox ..oalele si toaate ustensilele dar s cu masinute ,ii place mult winnie povestitorul si danseaza cu el..
Pentru o domnisoara de cateva luni ce jocuri ar merge? Multumim !!!
Cam cate luni?
Craciun fericit familie frumoasa!!! 🙂
desi avem jucarii, ii place o esarfa a mea de matase care este foarte colorata 🙂 deci cred ca voi studia atenta jocurile descrise de tine.. 🙂 mi-am salvata asta: http://kidsactivitiesblog.com/18896/sensory-activities-one-year-olds?utm_source=crowdignite.com&utm_medium=referral&utm_campaign=crowdignite.com pt viitor 🙂
pt jocuri si nu numai vezi pagina mea:)
mu;tumesc pt ideea cu acuarele comestibile home -made
de la ce varsta ai inceput joculetele astea? multumesc
Buna Vanda:),
Voi pe la 4-5 luni cu ce va jucati? Am o prichinduta de 4 luni jumate la care a inceput sa ii placa sa se joace, dar se plictiseste repede de orice joc/ jucarie. Ca si activitati/jocuri facem/avem: zdranganele de multe feluri, carusel, jucarii cantatoare, pungi de plastic(sub supraveghere), cantam si dansam, aspiram (eu aspir, ea in wrap ma asista), sta cu noi la masa in scoica odata la cateva zile (e alaptata exclusiv si nu am inceput diversificarea..pana la 6 luni sau cand va sta bine in fundulet). Cred ca e inca prea mica pentru zile tematice..ma gandesc ca ar trebui macar sa stea in fund ca sa aiba o alta vedere de ansamblu (inca e la „orizontala” unde se roteste intens;) ).
La 4-5 luni ii mai dadeam pachete de servetele, hartie de copt (ii placea cum fosneste), sticle cu lichid colorant in ele, cutiute cu diverse inauntru (orez, pietricele, nisip, etc.), esarfe colorate, ii dadeam sa miroasa esente. Si in rest cum zici si tu, purtata mult, ca sa vada tot ce fac eu.
Bine, si noi eram mult pe afara la 4-5 luni, dar era aprilie-mai… luam o patura si stateam in iarba sau o tineam in sling si ne plimbam prin oras, prin parcuri, pe strazi, aiurea…
Cam asta imi amintesc eu de perioada aia…
Multumesc mult:).
Depinde de joculete. Unele le facem de pe la 5 luni (turnuletele, baia colorata), la altele am trecut pe masura ce a crescut si a arata interes sau dexteritate 🙂