Nu va luati scaun de masa Kinderkraft multifunctional 3 in 1 PLANET! (continuare)
Marile achizitii

Ma bantuie rau subiectul asta in ultimele zile. Toata lumea discuta despre CIO mai nou, si pe facebook si pe bloguri si serios ca nu caut strategii de adormit copilul ca sa zici ca de-asta dau peste discutiile despre CIO.

Va zic de la bun inceput, ca sa nu-mi aud vorbe: daca ati facut sau faceti CIO, treceti peste articolul asta. Sunt pornita rau si sigur o sa va simtiti jignite (asta pentru ca o sa fiu foarte directa in a-mi spune parerea si probabil chiar o sa jignesc). E mai bine si pentru mine si pentru voi sa nu ne intersectam, mai ales ca blogul asta e locul meu de zen. Si n-as vrea sa-mi strice cineva fengshuiul.

CIO. Ce e CIO? CIO vine de la Cry It Out si inseamna mai exact sa-ti lasi copilul sa planga singur in patut, in general pana cand adoarme de extenuare si dezamagire. Asta pe scurt.

Adica, pe lung, o tanara mama se plange de bebelus ca e prea dependent de ea (si doar se stie ca o fiinta care nu se poate misca, deplasa, exprima, e complet independenta, doar bebelusii astia se tin de fusta mamei de afurisiti ce sunt ei, ca sa ne faca noua in ciuda). Si se teme pentru bunastarea lui, fie pentru ca nu doarme suficient, fie pentru ca se trezeste des, fie pentru ca nu adoarme singur, ceea ce – bineinteles – e o mare drama, pentru ca dupa ce ca nu e el independent, ii strica si independenta mamei, care se vede legata cumva de bebelus si nu mai poate sa scape de el.

Asa ca mama apeleaza la dr. Google, citeste o carte sau contacteaza un consultant in somnologia bebelusilor si afla ca al ei bebelus are o „tulburare” care trebuie limpezita, of course. Si uite asa, afla despre CIO si rasufla usurata. Mai ales ca scopul scuze mijloacele, asa ca facem un mic sacrificiu ca sa ne fie bine, deci sa nu ne fie rau.
Multe mame chiar trec de bariera bunului simt si isi plang tot lor de mila, dupa ce isi lasa progeniturile la voia intamplarii. „Plangeam si eu in camera de alaturi cand il auzeam cum urla singur in patut”. Mie chestia asta imi repugna rau (asta si „am facut-o pentru binele lui”). Mai rau decat sincerul, dar in acelasi timp impardonabilul „Nu mai puteam face fata”.

Deci dupa cum probabil v-ati dat deja seama, urasc profund conceptul asta. Probabil si pentru ca nu inteleg cum o mama isi poate calca in picioare instinctele in asemenea hal incat sa-si lase bebelusul lipsit de aparare sa se zvarcoleasca singur in plans si pentru un motiv atat de rupt de realitate (ma refer, bineinteles, la „independenta bebelusului”).  Mie mi se zburleste parul in cap si ma ia cu rau de la stomac daca o aud pe Vandutza mea ca plange oricat de putin. Mi se sparge inima in mii de bucati cand o tin in brate si-mi plange neconsolat din motive doar de ea stiute. Cum sa fiu atat de inumana incat sa-i pricinuiesc eu voit o astfel de drama?

Pentru ca da, pentru un bebelus este o drama sa fie lasat sa planga singur, intr-un patut rece, intre patru pereti, intr-un spatiu care pentru el e ca si cum ar fi infinit. Pentru ca si el stie ca e impotriva firii ca o mama sa-si abandoneze pruncul. Si tipa. Tipa tare de tot. Anunta ca ceva nu e in regula. Anunta ca simte pericolul. Anunta ca e singur. Anunta ca II E FRICA.
Si mama, universul lui, ce face? Sta in continuare in camera de alaturi si il asteapta sa taca. Sensibila cum e, poate chiar isi acopera urechile, sa nu-l mai auda… Doar e prea durereos pentru ea, nu-i asa? Il asteapta sa se resemneze. Sa inteleaga ca oricat ar tipa, oricat ar striga, nu e nimeni acolo pentru el. Nimeni care sa-l apere, nimeni care sa-l protejeze, nimeni care sa-l incalzeasca, nimeni care sa-l inteleaga. Percepe lumea ca fiind periculoasa si sumbra si rece si urata si ca nimeni, dar nimeni, nu-i acolo pentru tine cand ai nevoie. Un minunat prim pas in viata asta, nu?

Si il mai urasc (pe el, pe concept) si pentru ca e premeditat. Pot sa inteleg o mama care ii scapa copilului o palma peste fund. Nu, nu-s de acord cu practica, dar pot intelege ca intr-un moment de slabiciune mama clacheaza si ii scapa una. Apoi o regreta si a doua oara n-o mai repeta. Pot sa inteleg si un cuvant urat scapat la nervi, sau un tipat, sau o amenintare, pot sa inteleg multe reactii inoportune pe care le avem la nervi. Dar CIO nu e un gest facut la nervi. E un act premeditat, bine documentat, bine structurat, eventual si coordonat de „specialisti” (minunatii consultanti in somn de care va ziceam ca ma pazesc la fel ca dracu’ de tamaie). E un intreg plan de batalie cu CIO asta. Si nu stiu daca stiti, dar un „specialist” care sa te sfatuiasca despre cum sa-ti lasi copilul sa planga e foarte scump. M-am uitat de curiozitate cam cat ma costa sa vina un strain sa-mi spuna ca fie-mea are o tulburare pentru ca nu adoarme singura in patut, in intuneric si liniste deplina in maximum 3 minute si ce am gasit eu e cam 150 de lei o ora de discutii la telefon in Romania si ceva in jur de 350 $ in State. Si nu rezolvi problema intr-o ora. E ca iese de o afacere din asta?

Ma rog. Cred ca ati prins ideea. Nu mai aprofundez, ca n-are rost. Doar ca le rog un singur lucru pe mamele care poate ca citesc acest articol ca sa se decida daca sa faca CIO sau nu: nu va lasati robotizate de societatea care ii cere unui nou nascut sa fie „independent”. Incercati sa gasiti alte variante pentru un somn odihnitor, dar nu puneti oboseala voastra in responsabilitatea copilului. Puneti-va in locul lui. Nu va claditi linistea noptilor pe disperarea lui. Fiti umane!

Nu va luati scaun de masa Kinderkraft multifunctional 3 in 1 PLANET! (continuare)
Marile achizitii