Marile achizitii
Strategii de somn

Tot circula pe facebook zilele astea un articol cu un titlu oribil, care ma scoate din sarite de fiecare data cand il vad. N-o sa-i dau link, pentru ca nu vreau sa promovez astfel de idei, dar el se numeste „Nu vă trataţi copilul ca pe un prieten. Riscurile sunt colosale”. Acum ca stiti si voi cum ii zice, poate o sa ma intelegeti de ce mi se zburleste parul in cap cand aud de el.

L-am citit doar pe diagonala, pentru ca mie titlul imi spune mai mult decat as vrea sa stiu si sunt oricum satula de mentalitatea asta. Ma rog, e un talmes-balmes acolo, se vorbeste de reguli, apoi de copii de 9 ani care nu merg singuri la toaleta, apoi ca mamele sunt batrane, de copii cu probleme psihice; articolul nu are cap si nici coada, dar vad ca toata lumea il share-uieste pe facebook. Inclin sa cred ca nu e altceva decat inca o traducere proasta a unor idei scoase dintr-un context, la care se adauga un titlu bombastic si toata lumea e picata pe spate.

Asa ca eu vreau sa-mi share-uiesc propriul articol, in care o sa scriu ca da, eu imi tratez copilul ca pe un prieten si asa o sa fac mereu!!!Si ca imi asum „riscurile colosale” de a avea incredere in copilul meu si de a-i cultiva increderea in mine.

Imi asum si riscul de a putea discuta absolut orice cu el, de a negocia impreuna cu el „regulile casei”, de a intelege ca el, copilul, este o personalitate distincta de mine, cu dorinte, gusturi si idei proprii. Nu voi sustine niciodata ierarhia in familie, pentru ca am un copil, nu un sclav, nu un caine, nu un peste in acvariu.
Nu voi impune niciodata un regulament bine stabilit de mine, fara a-i lua in considerare parerile. Si asta inseamna ca da, o voi lasa sa faca lucruri cu care nu sunt de acord.
Da, o voi lasa sa se dezvolte asa cum a fost construita pe interior, fara a incerca s-o modelez in vreun fel dupa cum mi se nazare mie. Nu, nu o s-o „invat” sa zica „saru’mana”, nici sa fie umila, nici sa fie tacuta, nici sa fie un copil la locul ei. Dar da, o s-o invat prin puterea exemplului meu sa zica „buna ziua”, „multumesc”, „ma scuzati”, sa fie politicoasa si amabila, sa-si spuna punctul de vedere si sa si-l sustina cu respect fata de interlocutor, sa fie libera fara a-i deranja pe cei de langa ea, sa aiba principii (dar pe ale ei, nu i le voi baga pe gat pe ale mele), etc.
Pentru ca da, cred cu tarie ca un copil crescut intr-o familie care cultiva astfel de principii, va deveni un individ sigur pe sine, fara nevoi de validare, impacat cu sine insusi, empatic, hotarat si independent. Si fericit.

Sunt satula pana peste cap de razboaie intre parinti si copii si mi se intoarce stomacul pe dos de fiecare data cand aud ca un copil e un „tiran” sau altele asemenea. Nu, un copil nu e un tiran, nu plange noaptea ca sa ne faca noua zile fripte, nu se isterizeaza in magazin ca sa ne faca in ciuda, nu plange ca vrea in brate ca sa ne santajeze. Un copil este un om ca mine si ca tine, isi doreste si el lucruri ca mine si ca tine, are frustrari si suparari ca mine si ca tine, e cateodata obosit, ca mine si ca tine, vrea afectiune si atentie, exact la fel ca mine si ca tine.

Haideti sa nu ne mai vedem proprii copii ca pe niste dusmani, haideti sa nu-i mai „disciplinam” atat, ci haideti sa ne bagam putin in botosii lor si sa vedem lumea de la nivelul lor.
Haideti sa-i intelegem si sa le aratam ca-i iubim, sa le dam naibii de articole scrise de pseudo-oameni-de-stiinta care ne spun ca e benefic pentru ei sa-i ignoram, sa-i lasam sa urle sau sa-i pedepsim.
Haideti sa fim empatici, sa incercam sa le dam cele mai bune exemple prin propriul nostru fel de a fi. Haideti sa fim un model pentru ei.
Haideti sa le fim cei mai buni prieteni!

Marile achizitii
Strategii de somn