Retete pentru pici mici (partea a II-a)
In loc de vedere

Piciulicea nu primeste suplimente de fier. De fapt, nu primeste niciun fel de supliment, pentru ca nu sunt de acord cu pompatul de medicamente in organism, mai ales „profilactic” sau „la ochi”… Dar pentru ca stiu ca la majoritatea bebelusilor (alaptati sau nu) nivelul de fier e destul de jos la varsta asta, incerc sa-i ofer preponderent alimente bogate in fier, alaturi de cele care contin vitamina C. Si cum domnisoara nu prea tolereaza carnea, trebuie sa gasesc mereu alte surse.

Una din sursele bogate in fier este laptele de cocos. Nu, nu va imbulziti la supermarket sa cumparati. Pe langa 7% cocos, in lichidul denumit strategic „lapte de cocos” o sa mai primiti pana in 5 euri, maxim şasă , la care se mai adauga niste ingrediente pe care eu le-as tine bine ferecate in laboratorul de biologie si nu le-as turna pe gatul copilului meu.

Din fericire, e tare tare usor sa faci laptele de cocos acasa. Eu l-am facut asa:

Am cumparat de la supermarket 2 nuci de cocos. Le-am scuturat bine sa se auda lichidul din interior, apoi le-am ales pe cele mai grele (deci care sa aiba cel mai mult lichid).
Nucile de cocos au in varf 3 puncte mai inchise la culoare, care se pot gauri foarte usor. Eu le-am gaurit cu un tirbuson, dar daca nuca e foarte tare, puteti folosi un cui si un ciocan. Dupa ce ati dat gaurile de rigoare, scurgeti lichidul intr-un pahar. E foarte foarte bun. Puteti fie sa-l adaugati la laptele de cocos, fie sa-l beti asa, pur si simplu.
Apoi, nuca trebuie sparta. Unele se sparg usor si e suficient sa fie batute cu marginea boanta a cutitului. Iar altele sunt mai tari. Ale mele erau tari. Asa ca le-am bagat la cuptor 15 minute, timp in care au crapat putin. Le-am scos si le-am batut bine cu ciocanul, pana s-a spart toata coaja si a ramas miezul. Miezul e si el acoperit de o coaja subtire, care trebuie curatata. Mi-am luat curatatorul de cartofi si am curatat marginea maro, pana cand bucatile mele de cocos au ramas albe si pe interior si pe exterior.

In tot timpul asta, pe aragaz fierbea un ibric cu vreo 4-5 cani de apa. Dupa ce apa a trecut de punctul de fierbere, am turnat-o in blender, alaturi de bucatile de cocos. Le-am lasat la blenduit cateva minute, apoi am stors lichidul prin sita si tifon intr-un ibric. L-am indulcit cu sirop de agave si l-am bagat la frigider. Simplu ca buna ziua…

Ce fac cu el? Pai i-l dau sa-l bea asa, fac shake din el sau il folosesc in loc de lapte normal la tot felul de budinci reci.

Resturile de cocos stau bine mersi la deshidratat acum, in cuptor, la 11o grade cu ventilatorul pornit.

Voi ce ati facut bun azi?

Retete pentru pici mici (partea a II-a)
In loc de vedere